Nieuws

Landsmeerse burgemeester voor de rechter gesleept na val college

De fractie van Positief Landsmeer sleept burgemeester Léon de Lange voor de rechter. Volgens de partij heeft de burgemeester een kwalijke rol gespeeld in de val van het college.

Patrick Meershoek
Léon de Lange is sinds 2021 burgemeester van Landsmeer. Beeld Brian Elings
Léon de Lange is sinds 2021 burgemeester van Landsmeer.Beeld Brian Elings

Léon de Lange moet zich woensdag melden bij de kantonrechter in Zaandam, samen met het Utrechtse consultancybureau Necker van Naem, dat in opdracht van de burgemeester onderzoek deed naar mogelijk niet-integer gedrag door wethouder Marion Breij.

De uitkomsten daarvan waren mede aanleiding voor de motie van wantrouwen die Breij in januari aan haar broek kreeg. Het vertrek van de wethouder leidde vervolgens tot de val van de coalitie van Lokaal Landsmeer, GroenLinks, CDA en Positief Landsmeer.

Nieuwe coalitie

Positief Landsmeer noemt het onderzoeksrapport onvolledig en eenzijdig. Volgens de partij heeft wethouder Breij onvoldoende de ruimte gekregen haar kant van het verhaal toe te lichten. Positief Landsmeer houdt de burgemeester als opdrachtgever hiervoor medeverantwoordelijk.

De politieke partij eist van Necker van Naem dat het rapport wordt ingetrokken. De Lange moet een herzien rapport eerst bespreken in de gemeenteraad voor een nieuwe coalitie kan aantreden. De installatie van het nieuwe college van D66, VVD en GroenLinks staat gepland voor 3 april.

Burgemeester De Lange liet zondag in een reactie weten teleurgesteld te zijn over de ontstane situatie. “Het debat over de maatregelen die moeten worden genomen voor een stevige en transparante bestuurscultuur hoort thuis in de gemeenteraad en niet in de rechtszaal.” De burgemeester zal woensdag wel bij het kortgeding aanwezig zijn.

Spelregels geschonden

De Lange noemt de situatie exemplarisch voor de bestuurscultuur in Landsmeer. “Door de overgrote meerderheid wordt positief gewerkt aan onderlinge samenwerking en vertrouwen. Een enkeling legt zich niet neer bij goede democratische besluiten en schendt de spelregels die wettelijk en lokaal gelden.”

Die ‘enkeling’ verwijst naar de fractie van Positief Landsmeer, die het kort geding aanspant. Dat is opmerkelijk omdat Breij wethouder was voor Lokaal Landsmeer. Volgens fractievoorzitter André La Fontaine van Positief Landsmeer is het belang van zijn achterban geschaad door de val van het college.

Andere fracties laten weten met afschuw kennis te hebben genomen van de actie van Positief Landsmeer. In een gezamenlijke verklaring roepen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA La Fontaine op af te zien van het kortgeding.

‘Het moedwillig beschadigen van de gemeente en haar vertegenwoordigers zonder enige feitelijke grondslag, dient geen enkel doel, laat staan het belang van onze bewoners,’ aldus de fracties in het statement.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden