Amsterdam Bewaar

Landarbeidershuisjes Sloterweg geofferd voor vrije kavels

Een van de drie arbeidershuisjes
Een van de drie arbeidershuisjes © Google Streetview

De drie landarbeidershuisjes aan de Sloterweg 711 tot 715 worden gesloopt door stadsdeel Nieuw-West. Op de ontstane plek gaat de gemeente vijf zelfbouwkavels verkopen.

Paul Meijer van Erfgoedvereniging Bond Heemschut treurt om de beslissing. "Architectonisch stellen de landarbeidershuizen uit de 19de eeuw weinig voor, maar door het slopen wordt een stuk agrarische geschiedenis van Sloten weggepoetst. Dat is zonde, want in de omgeving van Amsterdam zijn geen vergelijkbare huisjes te vinden."

Volgens Meijer wilde de bestuurscommissie van Nieuw-West niet in gesprek met Heemschut. De bestuurscommissie weigerde de huizen op de lijst van gemeentelijke monumenten te plaatsen.

Meijer zegt dat de gemeente is ingegeven door financiële overwegingen. "De arbeidershuisjes opknappen kost veel geld. De sloopkosten zijn gering en de verkoop van kavels levert in deze tijden veel op."

Het ontwerp bestemmingsplan ligt tot 14 maart inmiddels ter inzage bij de gemeente. Erfgoedvereniging Bond Heemschut legt zich neer bij de beslissing.

Lees ook: 'Bewaar bijzondere landarbeidershuisjes'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.