Nieuws

Lale Gül woont niet meer thuis: ‘De enige uitweg’

De Amsterdamse schrijfster Lale Gül is haar ouderlijk huis ontvlucht. ‘Ik ben verstoten door mijn familie. De pleuris brak uit toen ik door Geert Wilders werd geprezen.’

Anna Herter en Hans van der Beek
Schrijfster Lale Gül. Beeld Marc Driessen
Schrijfster Lale Gül.Beeld Marc Driessen

“Het was de enige uitweg,” zegt Gül over haar vertrek. Ze neemt nu tijdelijk haar intrek bij een kennis en heeft het contact met haar familie verbroken. “Ik ben door mijn familie verstoten. De pleuris brak helemaal uit toen ik door Geert Wilders werd geprezen. Hij noemde me een held of zo. Dat was de druppel.”

De 23-jarige Gül debuteerde onlangs met haar roman Ik ga leven. In het werk levert ze kritiek op Turkse en islamistische tradities waarmee zij is opgegroeid. Vanwege dit boek en optredens daarover in talkshows werd de jonge schrijfster doelwit van intimidaties en doodsbedreigingen via sociale media.

‘Dappere Turkse mevrouw’

Ondanks haar zelf ingelaste mediapauze bleef de aandacht op Gül gericht. In het laatste grote verkiezingsdebat op 16 maart noemde PVV-leider Geert Wilders haar een ‘dappere Turkse mevrouw’. “Ze is het bewijs dat de Turkse islam in Nederland niet integreert,” aldus Wilders in debat met VVD-leider Mark Rutte.

“Ze wordt bedreigd, opgejaagd en moet onderduiken,” zei Wilders. “Als iemand de islam verlaat, moet diegene voor haar leven rennen.” Dat Gül onverhoopt campagnemateriaal van Wilders werd, viel zo slecht bij haar familie dat zij geen andere uitweg meer zag dan te vertrekken.

Gül hoopt snel een eigen woning in Amsterdam te vinden. “Burgemeester Halsema heeft gezegd dat ze haar best voor me gaat doen, en dat ik in aanmerking kom voor urgentie. Waarschijnlijk krijg ik binnen korte tijd een eigen woning. Ik ben daar heel blij mee.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden