Lachgasverkoper Deniz Üresin opgepakt door politie

Lachgasverkoper Deniz Üresin heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-uursverbod gekregen om zich in het centrum van Amsterdam op te houden. Ook bracht hij de nacht door in een politiecel. In een eigen video reageert hij op zijn arrestatie.

Jop van Kempen
Deniz Üresin. Beeld ANP
Deniz Üresin.Beeld ANP

Üresin is eerder opgepakt, zegt hij. “Als de politie mijn dossier van de afgelopen zes maanden uitprint, krijg je wel twintig velletjes. Allemaal met lachgas als aanleiding.”

De gemeente vindt dat Üresins bedrijf Ufogas handelt in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Zo onttrekt Ufogas zich onder meer aan de ventvergunning, aldus de gemeente. Handhavers op het Leidseplein spraken Üresin daar vrijdagnacht op aan.

Üresin bestrijdt de zienswijze van de gemeente. Hij stelt dat Ufogas als koeriersbedrijf geen ventvergunning nodig heeft. Ufogas levert slechts lachgas af bij klanten die dat online hebben besteld, aldus Üresin. Het steekt hem dat handhavers Ufogas aanspreken, maar lachgasverkopers zonder koeriersbedrijf volgens hem ongemoeid laten. Met een megafoon becommentarieerde Üresin vannacht de ‘selectieve handhaving’.

Vanwege de discussie en het rumoer op het Leidseplein kwam ook de politie kijken. Die stelde verstoring van de openbare orde vast en legde Üresin een 24-uursverbod op voor het stadscentrum. Toen hij daar niet of niet snel genoeg gevolg aan gaf, werd hij meegenomen naar het bureau op de Elandsgracht.

Ufogas beraadt zich op juridische stappen tegen de gemeente.

Üresin heeft op YouTube een persverklaring gepubliceerd:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden