Lachgasverbod in parken, winkelcentra en scholen Haarlemmermeer

In de gemeente Haarlemmermeer is het binnenkort verboden om lachgas te gebruiken op schoolpleinen, sportvelden en in fietsenstallingen bij scholen. Het verbod geldt ook voor onder meer parken, winkelcentra en parkeerplaatsen in Badhoevedorp, Hoofddorp, Lisserbroek en Nieuw-Vennep.

null Beeld RV
Beeld RV

Dat schrijft burgemeester Marianne Schuurman in een brief aan de gemeenteraad.

‘In een groot aantal gebieden in de gemeente ervaren ondernemers en omwonenden ernstige en/of herhaalde overlast door het gebruik van lachgas. Om dit tegen te gaan, besluiten wij deze gebieden aan te wijzen als gebieden waar het gebruik van lachgas op een openbare plaats verboden is’, schrijft Schuurmans.

De plekken waar lachgas verboden is zijn parken, recreatiegebieden, winkelcentra, jongerenontmoetingsplekken en parkeerplaatsen in Zwanenburg, Badhoevedorp, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Rijssenhout en Lisserbroek.

Illegale feesten

Volgens de gemeente wordt de overlast vooral door jongeren veroorzaakt. Regelmatig worden boetes uitgedeeld bij illegale feesten. Wie het lachgasverbod overtreedt, kan een celstraf van maximaal drie maanden of een geldboete tot 4350 euro krijgen. Toezichthouders en boa’s zien toe op de uitvoering ervan.

Het kabinet kondigde vorig jaar al aan dat het recreatieve gebruik van lachgas in Nederland wordt verboden. Dat zou op 1 januari 2021 in moeten gaan. ‘Als de wijziging van de Opiumwet meer tijd vergt dan nu verwacht, dan wordt na zes maanden geëvalueerd of er minder overlast wordt ervaren in de aangewezen gebieden en, zo ja, of er aanleiding is om nieuwe gebieden aan te wijzen,’ aldus Schuurmans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden