Amsterdam Bewaar

Laatste stukje Bijlmer wordt beschermd stadsgezicht

De flat Kleiburg ligt ook in het gebied.
De flat Kleiburg ligt ook in het gebied. © Floris Lok

Aan het laatste stukje van de oorspronkelijke Bijlmer mag niemand meer komen. Het nieuwe bestemmingsplan voor het zogenoemde Bijlmermuseum gaat uit van conservering van het gebied.

Het stadsbestuur heeft bovendien het voornemen het ensemble aan te wijzen als beschermd stadsgezicht.

Dat is even wennen voor de Bijlmermeer, dat in zijn vijftigjarig bestaan vooral vertrouwd was geraakt met plannen voor grootschalige sloop.

Nu spreekt het gemeentebestuur over het gebied tussen de metrostations Ganzenhoef en Kraaiennest als waardevol cultuurhistorisch en stedenbouwkundig erfgoed.

Stad van de toekomst
Het nieuwe bestemmingsplan heeft tot doel de zes overgebleven flatgebouwen rond de verhoogde metrobaan te beschermen voor het nageslacht.

In het gebied ligt ook de voormalige sloopflat Kleiburg, die voor zijn wederopstanding als klusflat vorig jaar de Europese architectuurprijs Mies van der Rohe kreeg.

Die internationale waardering was een mijlpaal voor de oorspronkelijke Bijlmer en zijn geestelijk vader, de in 2005 overleden stedenbouwkundige Siegfried Nassuth.

De stad van de toekomst, zoals de woonwijk aanvankelijk werd aangeprezen, werd al snel afgeschreven als een mislukking. Tien jaar na de oplevering van de laatste flat kwam de eerste oproep tot sloop.

Lees verder: 'Zonder sloop was de Bijlmer waarschijnlijk nooit herontdekt'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.