Laatste keer Kwaku Festival in het Nelson Mandelapark?

Heeft het Kwaku Festival zijn langste tijd gehad op zijn huidige plek in het Nelson Mandelapark? In de stadsdeelcommissie van Zuidoost gaan stemmen op om het populaire zomerfestival te verplaatsen naar het evenemententerrein P2, achter de Arena.

Patrick Meershoek
Bezoekers van het Kwaku Festival Beeld ANP
Bezoekers van het Kwaku FestivalBeeld ANP

In een gezamenlijke notitie van PvdA, GroenLinks, SP en 50plus wordt het dagelijks bestuur gevraagd de mogelijkheid van een verplaatsing te onderzoeken. Wat de opstellers betreft, wordt de komende editie van Kwaku de laatste in het Mandelapark.

Volgens de commissieleden vormt het festival een te zware belasting voor het park en de buurt. Ook wijzen zij op de plannen om vanaf 2022 duizend woningen te bouwen in het park. Dan wordt het nog lastiger om daar een groot evenement te organiseren.

Niet meer gratis
De notitie is ook een frontale aanval op de huidige organisatie van het festival. De commissieleden vinden het festival te commercieel geworden. Het is hen een doorn in het oog dat bezoekers tegenwoordig entree moeten betalen voor een festival dat tientallen jaren gratis was.

Daarom koppelen de opstellers een verhuizing van Kwakoe aan de komst van een kleinschalig evenement in het Mandelapark à la het vroeger Kwakoe Festival, toen nog geschreven als Kwakoe. "We willen het park teruggeven aan onze mensen," verwoordde Roy Hofwijks van 50plus die wens.

Het advies van de leden wordt pas op een volgende vergadering in stemming gebracht, maar lijkt te kunnen rekenen op brede steun. Het is vervolgens aan het dagelijks bestuur om een reactie te geven op de wens van de commissie.

Heimwee
Kwaku-organisator Ivette Forster reageerde na afloop verontwaardigd op de gang van zaken. "De commissieleden hebben niet de moeite genomen om met ons te spreken. Dat is jammer, want veel van wat in de notitie wordt beweerd, klopt gewoon niet."

Forster zegt te beseffen dat een groep mensen in Zuidoost heimwee heeft naar het festival van vroeger. "Maar Kwakoe oude stijl bestaat al twintig jaar niet meer. Daarna is het vijftien jaar chaos en imagoschade voor het stadsdeel geweest. Wij hebben het weer op poten gezet."

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden