live

Slaapafdeling MC Slotervaart voortgezet in Zaandam

Het MC Slotervaart is failliet verklaard en de doorstart is van de baan. Volg hier alle gevolgen, ontwikkelingen en reacties.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Slaap Centrum gaat verder in Zaandam

  Het Amsterdam Slaap Centrum van MC Slotervaart wordt per januari volgend jaar voorgezet in het Zaans Medisch Centrum. Een groot deel van de medewerkers van deze specialistische afdeling verhuist mee naar het ziekenhuis in Zaandam.

  Het MC Slotervaart zegt zo de continuïteit van zorg voor patiënten met onder meer slaapapneu, rusteloze benen, slapeloosheid, parasomnie en narcolepsie te zo te waarborgen.

  De patiënten van het Amsterdam Slaap Centrum worden hierover volgens het ziekenhuis op korte termijn per brief geïnformeerd.

 2. 'Het is oud, maar het had wel sfeer'

  Het overgrote deel van het personeel van het MC Slotervaart had daar vrijdag zijn laatste werkdag. De tranen om 'Slootje' vloeiden volop in de 'uithuilkamer' van de portiers. Lees het hele stuk hier.

 3. Laatste werkdag personeel

  Ook voor het personeel van het MC Slotervaart komt een tijdperk ten einde. Vrijdag is de laatste werkdag voor alle werknemers met een vast contract. De collega's met een jaarcontract hebben de deuren al achter zich gesloten.

  Na vrijdag blijven nog 130 personen werken voor het MC Slotervaart om de patiëntendossiers goed over te dragen aan de ziekenhuizen in de omgeving. Wat er precies met het gebouw en de inboedel gaat gebeuren, is nog niet bekend.

 4. Inzamelingsactie voor een afscheidsfeest

  Oud-medewerkers van het failliete MC Slotervaart zamelen geld in voor een afscheidsfeest.

  ‘Niet alleen verliezen we ons werk, maar we verliezen ook elkaar: de Slotervaart-familie,’ schrijft Ches Rijpkema op de Facebookpagina Slotfeest MC Slotervaart, die hij samen met Roos Blom heeft opgezet. ‘Deze actie starten wij omdat het voltallige personeel van het MC Slotervaart een waardig afscheid met elkaar verdient.’

  Rijpkema organiseerde begin november op het Museumplein ook al een protest tegen het afhandelen van het faillissement.

  ‘Het is heel belangrijk, voor de verwerking én voor het kunnen doorgaan, om het op een mooie manier met elkaar af te sluiten,’ schrijft ook Blom. ‘En daarom is het idee geboren van een groot feest, waar we de afgelopen ellendige zwarte weken achter ons kunnen laten en ons Slotervaart leven af kunnen sluiten met elkaar. Nog één keer lachen, praten, huilen, dansen en zingen.’

  Rijpkema en Blom hebben als doel om 20.000 euro bij elkaar te brengen voor de liefst 1200 oud-medewerkers van het Slotervaart. De gemeente heeft al 5000 euro beschikbaar gesteld.

 5. Akkoord over IJsselmeerziekenhuizen

  De curatoren van de bankroete IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in Lelystad en Dronten, hebben overeenstemming bereikt met ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk over een doorstart van de zorgactiviteiten.

  De zorg in de regio zal zo goed mogelijk worden gewaarborgd, aldus een woordvoerder van de ziekenhuizen. Ziekenhuis St Jansdal zal in ieder geval poliklinische zorg in Lelystad en Dronten voortzetten.

  Er blijven voorzieningen met poliklinieken, voor diagnostisch onderzoek, met poliklinische operatiekamers, voor dagbehandelingen en met een spoedpoli voor zeven dagen per week van acht uur in de ochtend tot tien uur 's avonds. Voor behandeling waarbij nachtopname nodig is, kunnen patiënten er dus zeker voorlopig niet meer terecht.

  St Jansdal ziet volgens eigen zeggen op dit moment ook geen mogelijkheden om een volwaardige Spoedeisende Hulp te verwezenlijken, want dan zouden een intensive care, een ok-team, een beddenhuis, een interventieradioloog, een kinderarts, 24/7 radiologie en laboratoriumfaciliteiten nodig zijn. Daarvoor ontbreekt het aan zorgpersoneel.

  Komende tijd moet er meer duidelijk worden over de precieze omvang van de voort te zetten zorg en het aantal werknemers dat een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgt. Nu begint een overgangsfase onder bewindvoering van de curator, die tot 1 maart gaat duren.

  Ook de onderhandelingen met de Stichting Antonius Zorggroep over voortzetting van zorg in de Noordoostpolder en op Urk zijn nog gaande. Die zouden begin volgende week tot resultaat moeten leiden.

  Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zegt blij te zijn "dat de doorstart gelukt is en dat partijen er uit zijn gekomen''. Maar hij lijkt zich nog niet definitief te schikken in het verdwijnen van acute zorg uit Lelystad.

  "Ik blijf mij inzetten om te kijken wat er meer mogelijk is. Als het niet dit jaar is, dan wellicht volgend jaar. Dat betekent dat ik, zoals ik ook aan de Tweede Kamer heb toegezegd, zo snel mogelijk met partijen om tafel ga om te kijken welke mogelijkheden ze daarvoor zien."

 6. Kukenheim: zorg voor goede overdracht

  Wethouder Zorg Simone Kukenheim (D66) reageert op de verdeling van patiënten van MC Slotervaart: "Het is goed nieuws dat nu duidelijk is in welke zorginstelling de zorg kan worden voortgezet voor de verschillende patiëntengroepen uit MC Slotervaart. Individuele patiënten en huisartsen moeten hier nu snel duidelijkheid over krijgen."

  "Daarbij hoop ik dat dit voor individuele patiënten een echte oplossing is die ook in hun persoonlijke situatie past. Het is belangrijk dat aan de afspraken nu echt invulling wordt gegeven. Het zorgvuldig overdragen van patientendossiers, goed informeren van patiënten en de transitie van personeel vragen nog veel aandacht en energie van alle verantwoordelijke partijen."

  "Ik roep de partijen op dit met zorg op te pakken.Verder ben ik blij dat belangrijke specialismen voor (regio) Amsterdam beschikbaar blijven (zoals bijvoorbeeld geriatrie en plastische chirurgie voor transgenders)."

 7. Spaarne Gasthuis 'blij' met bariatrie

  Het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp neemt de afdeling bariatrie, waar mensen met overgewicht worden behandeld, over.

  “Wij zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is voor de patiënten. Momenteel zijn we in gesprek met de medewerkers van het bariatrische team over hun overstap naar het Spaarne Gasthuis. Wij zorgen voor een gastvrije ontvangst voor patiënten en medewerkers,” aldus Ivo van Schaik, bestuursvoorzitter van het Spaarne Gasthuis.

 8. Hier gaan alle patiënten naartoe

  Na weken van koortsachtig overleg zijn de ziekenhuizen, curatoren en zorgverzekeraars er eindelijk uit: de 56.000 patiënten van MC Slotervaart worden over verschillende ziekenhuizen tot aan Haarlem aan toe verdeeld. Lees het volledige verhaal.

 9. Snel duidelijkheid voor patiënten

  Patiënten die onder behandeling waren van het failliete MC Slotervaart in Amsterdam, krijgen binnen enkele dagen te horen welk ziekenhuis hun behandeling overneemt.

  Ze krijgen daar 'rond komend weekend' bericht over, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. "Het staat de patiënten uiteraard vrij een ander ziekenhuis te kiezen," benadrukt Bruins.

  Hoe de verschillende specialismen precies over andere ziekenhuizen worden verdeeld, wordt woensdagmorgen bekendgemaakt op de website van MC Slotervaart, kondigt Bruins aan. Op het ministerie van Volksgezondheid zijn dinsdag afspraken gemaakt over de overdracht van patiënten, een 'omvangrijke en ingewikkelde operatie'.

  Curatoren, ziekenhuisbestuur, verzekeraar Zilveren Kruis, inspectiediensten en de gemeente Amsterdam waren bij het overleg.

  Een overnameplan kreeg te weinig steun, constateerden de curatoren vorige week, tot verslagenheid van het personeel. De ondernemingsraad verweet verzekeraar Zilveren Kruis 'misbruik van marktmacht'.

 10. Geriatrie verhuist naar OLVG West

  De Geriatrie van het Slotervaartziekenhuis is de eerste afdeling die elders onderdak vindt.

  De afdeling ouderengeneeskunde verhuist naar het OLVG locatie West, hemelsbreed een kleine vijf kilometer verderop.

Voorbeschouwing

Ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam vraagt uitstel van betaling aan. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering, aldus een woordvoerder.

Dinsdag worden de medewerkers en patiënten van beide ziekenhuizen op de hoogte gebracht van de actuele situatie. "Een faillissement is mogelijk onafwendbaar".

De patiëntenzorg blijft gegarandeerd, zo wordt beloofd: ,,Dit is een wettelijke taak van de zorgverzekeraars. De patiënten die momenteel in beide ziekenhuizen worden behandeld, kunnen blijven rekenen op adequate zorg."