Laatste 78 achtstegroepers geplaatst op school naar nieuwe voorkeur
Alle 78 leerlingen die deel hebben genomen aan de tweede en laatste ronde van de centrale loting & matching zijn geplaatst op de Amsterdamse school van hun nieuwe eerste voorkeur.
Dat maakte de koepel van Amsterdamse schoolbesturen Osvo donderdagmiddag bekend op zijn website. Na de eerste ronde bleek dat 77 procent van de 7978 kinderen uit groep acht is gekoppeld aan de Amsterdamse middelbare school van zijn of haar eerste voorkeur. Vorig jaar werd nog ruim 83 procent van de kinderen uit groep 8 ingeloot bij de eerste opgegeven voorkeursschool.
In totaal waren er dit jaar 78 Amsterdamse leerlingen die niet tevreden waren met de eerste uitslag en daarom deelnamen aan de tweede ronde van het loting- en matchingsysteem. Hiervoor moesten zij een nieuwe voorkeurslijst opstellen met scholen die na de eerste ronde nog beschikbare plekken hadden.
Teleurgestelde kinderen
Net als vorig jaar waren er voldoende plekken om alle leerlingen in de tweede ronde te kunnen plaatsen op de school van hun nieuwe eerste voorkeur. Osvo-voorzitter Rob Oudkerk zegt dat dit niet zo vreemd is: “We hebben ongeveer 9900 plekken voor zo’n 7900 kinderen. Met 78 kinderen die uit nog 2000 plekken kunnen kiezen moet het wel gek lopen, wil niet iedereen z’n nieuwe eerste voorkeur krijgen.”
Oudkerk benadrukt hierbij dat het om een nieuwe voorkeur gaat: “Hoe je het ook wendt of keert, die 78 leerlingen zijn allemaal kinderen die bij de eerste ronde niet op hun voorkeursschool terecht zijn gekomen. Je zult mij dus nooit horen zeggen dat de loting en matching succesvol is verlopen, want er zijn altijd teleurgestelde kinderen.”
Kritiek
Wel zijn er volgens Oudkerk minder kinderen dan voorgaande jaren op hun negende (29 leerlingen), tiende (20) of elfde (5) voorkeursschool geplaatst, al noemt hij die vijf op hun elfde keuze er ‘alsnog vijf te veel’. “Gelukkig zijn er voor het eerst nul kinderen op hun twaalfde voorkeursschool geplaatst.” Ook hebben er, hoewel er 307 leerlingen meer moesten worden geplaatst dan vorig jaar, meer leerlingen dan vorig jaar een match in hun top vijf gekregen. Osvo gaat de matchingprocedure van dit jaar nog evalueren.
De uitkomst van de centrale loting & matching stuitte eerder op kritiek, onder meer van Elisabeth Bootsma van de stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA). Volgens haar laat het feit dat ‘zoveel kinderen geplaatst zijn op een school die soms niet eens vijfde keuze is, opnieuw zien dat het scholenaanbod niet aansluit bij de wensen van kinderen en ouders’.