KWR: Coronaresten in riool Amsterdam in week tijd vertienvoudigd

Het aantal coronavirusdeeltjes in het Amsterdamse riool is binnen een week tijd vertienvoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van rioolwater van wateronderzoeksinstituut KWR.

Het Parool
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Op woensdag 10 juni bevatte het rioolwater in Amsterdam ruim veertig virus-gen-deeltjes (stukjes RNA van het coronavirus) per milliliter, terwijl het een week eerder ging om 4 deeltjes per milliliter. De eerste keer dat het de concentratie in het riool zo hoog was, was in de eerste helft van maart.

Dat betekent niet automatisch dat het aantal besmettingen ook met die factor zal stijgen. “Het is duidelijk dat het virus in Amsterdam nu meer rondwaart dan een week eerder,” zegt microbioloog Gertjan Medema van het KWR tegen Nemo Kennislink. “Maar dat de virusconcentratie in het afvalwater een factor 10 hoger is, zegt niet automatisch dat er tien keer meer mensen besmet zijn.”

Uit rioolwater is niet precies af te leiden hoeveel mensen besmet zijn. De hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater hangt namelijk ook af van hoeveel virus iemand bij zich draagt, de fase van diens infectie en de hevigheid van de ziekteverschijnselen, aldus het KWR. Ook is de periode waarin iemand virusdeeltjes in het riool achterlaat variabel.

“Wij kijken daarom vooral naar trends in de concentratie,” vertelt Medema tegen het kennisplatform. “Die laten hetzelfde zien als trends in besmettingen en ziekenhuisopnames.”

“Ons systeem is dus imperfect,” zo reageert een woordvoerder van het KWR. “Net zoals het systeem van testen als je je niet goed voelt of de cijfers van het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen. Daar krijg je ook niet alle besmettingen mee boven tafel.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden