Amsterdam Bewaar

Kunstenares Tinkebell steunt aanklacht tegen Staat

Kunstenares Tinkebell steunt aanklacht tegen Staat
© ANP

Vorig jaar riep ze er nog voor op om de auto naar het Binnenhof te pakken, nu zet kunstenares Tinkebell zich in voor een kort geding tegen de Nederlandse staat om het vluchtelingenbeleid.

Tinkebell, een pseudoniem van Katinka Simonse, ondersteunt stichting We Gaan Ze Halen, die het kort geding aanspande. De stichting wil een vuist maken tegen het lage aantal vluchtelingen dat Nederland tot nu toe heeft opgenomen, vertelt Simonse.

"Nederland heeft beloofd om binnen twee jaar een kleine vierduizend vluchtelingen op te nemen alleen al uit Griekenland. Maar daar houdt staatsecretaris Dijkhoff zich niet aan."

Dit zijn geen economische migranten, maar echt vluchtelingen.

Nederland heeft 1434 vluchtelingen in Nederland ondergebracht vanuit kampen in Italië en Griekenland, stelt Rikko Voorberg van We Gaan Ze Halen. Binnen twee jaar zouden dat er meer dan achtduizend moeten zijn.

Vorig jaar berekende de stichting dat het op het toenmalige tempo nooit zou lukken het beloofde aantal vluchtelingen op te nemen binnen de twee jaar. We Gaan Ze Halen vertrok vorig jaar op 30 november dan ook met auto's naar Den Haag om te laten zien dat de stichting de vluchtelingen desnoods zelf wel op komt halen. 

Rebel
Kunstenares en Paroolcolumniste Tinkebell maakt officieel geen deel uit van de stichting, maar zet zich er wel actief voor in, vertelt ze. "Ik ben een beetje de rebel van de club. Ik dacht ook: waarom gaan we actievoeren? We gaan ze gewoon halen."

De dagvaarding wordt verder gesteund door Amnesty International en Kerk in Actie. Doel van het kort geding is om de Nederlandse regering in de benen te krijgen, zegt Simonse.

"Het gaat om mensen die, wat heet, reloceerbaar zijn. Dat houdt in dat de kans dat hun asielaanvraag wordt gehonoreerd zeker 75 procent is, dus dan gaat het om mensen uit bijvoorbeeld Syrië. Die zitten nu al anderhalf jaar in een kamp in Italië of Griekenland. Dit zijn geen economische migranten, maar echt vluchtelingen. Nederland moet zich aan de belofte houden om ze op te nemen."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.