Kunstcentrum W139 gered met subsidie stadsdeel Centrum: ‘Dit is een historisch moment’

Kunstcentrum W139 krijgt van stadsdeel Centrum 200.000 euro subsidie voor hedendaagse kunst. De culturele instelling in de Warmoesstraat krijgt het bedrag in twee termijnen van een ton per jaar. ‘Het is een keerpunt.’

Groepstentoonstelling Summer Jam in 2018. Beeld Chun-han Chiang/W139
Groepstentoonstelling Summer Jam in 2018.Beeld Chun-han Chiang/W139

Sinds de oprichting van de culturele instelling in 1979 werd die grotendeels ondersteund door de gemeente. Daar leek vorig jaar een einde aan te komen. De Raad voor Cultuur vond dat W139 te veel gericht zou zijn op liefhebbers en een specialistisch publiek. Ook werd het kunstcentrum door het Amsterdams Fonds voor de Kunst iets voor ‘in-crowd’ genoemd. Toch bezoeken jaarlijks zo’n 25.000 mensen de instelling.

Door het wegvallen van de subsidie stond het kunstcentrum, een erfenis van de Amsterdamse krakersbeweging, op omvallen. Museumdirecteuren sprongen in de bres voor ‘de W’, zoals het nog altijd genoemd wordt, en zeiden dat het een cruciale ‘couveuse voor de kunst’ was, die altijd met zijn tijd is meegegaan. Over het stopzetten van de subsidie schreef zakelijk directeur Jowon van der Peet een brandbrief aan de gemeente, waarin hij waarschuwde dat de binnenstad ‘verzuurt onder de monocultuur’.

Monocultuur op de Wallen

Nu komt het stadsdeel dan toch met de verlossing. De leefbaarheid in het gebied waar ook de culturele instelling zich bevindt, met name het Noordelijk Wallengebied, staat erg onder druk. W139 moet ‘als productie- en presentatieruimte voor hedendaagse kunst een tegenhanger tegen de toeristische monocultuur’ bieden.

“Met de activiteiten die door de subsidie mogelijk gemaakt worden, kan de band tussen W139 en de buurt versterkt worden,” zegt stadsdeelbestuurder Micha Mos. “W139 wil niet alleen de buurt maar alle Amsterdammers voor kunst en cultuur naar de binnenstad laten komen. W139 zet zich in voor het versterken van het culturele karakter van het Wallengebied en voor samenwerking met andere culturele instellingen. Waardoor de Wallen een dynamisch leefgebied wordt.”

Van der Peet omschrijft de toekenning als een ‘keerpunt’. “Het is een historisch moment. We bestaan nu bijna een halve eeuw. Hoe de stad er over tien of vijftien jaar uitziet, weten we niet. Maar dat er plek is voor zo’n kunstenaarsinstelling − voor makers van nu en ook dan − die Amsterdammers zelf ook kunnen ontdekken, is waanzinnig.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden