Nieuws

Kune Burgers (VVD) nieuwe ondervoorzitter van gemeenteraad Amsterdam

VVD-raadslid Kune Burgers wordt de nieuwe voorzitter van het Amsterdamse presidium. Daarmee krijgt Burgers in zijn eerste termijn als raadslid een belangrijke rol in het reilen en zeilen van de gemeenteraad.

David Hielkema en Tim Wagemakers
Van links naar rechts: Kune Burgers, Daan Wijnants, Myron von Gerhardt en Claire Martens. Beeld Daphne Lucker
Van links naar rechts: Kune Burgers, Daan Wijnants, Myron von Gerhardt en Claire Martens.Beeld Daphne Lucker

Burgers volgt zijn VVD-collega Daan Wijnants op. Wijnants besloot in februari om te stoppen, nadat zijn positie onder druk kwam te staan omdat hij een vrouwelijke collega zou hebben gevraagd om een ‘MeTootje’ te verzinnen over een oud-bestuurder van D66.

Burgers wordt – naast burgemeester Halsema als voorzitter van de gemeenteraad en raadsgriffier Jolien Houtman – verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de gemeenteraad. Hij gaat mede bepalen wat er in de raad besproken wordt en bij afwezigheid van Halsema zit hij de belangrijkste vergaderingen van de raad voor.

Grootste oppositiepartij

Traditiegetrouw wordt deze rol in Amsterdam ingenomen door de grootste oppositiepartij. VVD-fractievoorzitter Claire Martens: “We hebben van meerdere partijen het verzoek gekregen opnieuw te kijken of we een voorzitter kunnen leveren. Dat hebben we intern besproken en verheugd kan ik meedelen dat Kune bereid is die handschoen op te pakken.”

Burgers, de nummer van 2 de Amsterdamse VVD, zegt ook uit te zien naar de nieuwe rol: “Ik ben zeer vereerd dit te mogen doen. Ik kijk er naar uit om samen te werken met de burgemeester, de griffier en het presidium.”

Donderdagavond wordt gestemd over zijn voordracht, rondvraag leert dat Burgers op een grote meerderheid kan rekenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden