Amsterdam Bewaar

Kruispunt in Oost aangepast na dodelijk ongeluk 14-jarig meisje

Na een dodelijk ongeluk is het kruispunt aangepast.
Na een dodelijk ongeluk is het kruispunt aangepast. © Marijke Stroucken

Het kruispunt van de Beukenweg en de Eerste Oosterparkstraat is op de schop gegaan, naar aanleiding van het dodelijke verkeersongeval vorig jaar waarbij een 14-jarig meisje door een vrachtwagen werd aangereden.

De verbouwing van het kruispunt vond afgelopen week plaats en is inmiddels voltooid. Het fietspad is dichter bij de weg gelegd zodat fietsers beter zichtbaar zijn voor automobilisten en niet meer schuil gaan achter geparkeerde auto's. Ook is het fietspad iets opgehoogd om te voorkomen dat auto's het fietspad op kunnen rijden.

Na het ongeval hadden buurtbewoners bij het stadsdeel geklaagd over de gevaarlijke verkeerssituatie. Het kruispunt zou onoverzichtelijk zijn en er zouden zich vaker gevaarlijke situaties voordoen. De werkgroep Blackspots Amsterdam heeft daarop onderzocht hoe de veiligheid van het kruispunt verbeterd kan worden. 

Groen licht
Op 6 oktober werd op het kruispunt een 14-jarig meisje door een vrachtwagen aangereden. Ze was op weg van haar school, het Pieter Nieuwland College, naar huis. Op het kruispunt hadden zowel het meisje op het fietspad als de vrachtwagen op de weg naast haar groen licht. De chauffeur liet de wachtende fietsers die rechtdoor gingen voor gaan, voor hij rechtsaf sloeg, van de Beukenweg de Eerste Oosterparkstraat in. 

Het meisje, dat rechtdoor over het kruispunt wilde, zag hij daarbij over het hoofd. Ondanks inspanningen van de hulpdiensten overleed ze op de plek van het ongeluk.