Kroongetuige zaak Holleeder spoorloos: ‘Mogelijk is hem iets overkomen’

Kroongetuige Peter la Serpe, die dit jaar als getuige moet optreden in het hoger beroep van Willem Holleeder, is verdwenen. Volgens het gerechtshof slaagt het OM er al maandenlang niet in om contact met hem te krijgen, zo bleek maandag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Het Parool
Kroongetuige Peter la Serpe Beeld www.misdaadjournalist.nl
Kroongetuige Peter la SerpeBeeld www.misdaadjournalist.nl

La Serpe sloot een deal met justitie in het grote liquidatieproces Passage. Hij verklaarde belastend over zichzelf en hielp onder meer de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006) op te lossen. Daarbij wees hij ook met de beschuldigende vinger naar Willem Holleeder. Die zou hij bij een ontmoeting de woorden ‘Osdorp eerst’ hebben horen zeggen, waarmee Holleeder zou hebben verwezen naar de prioriteit die de liquidatie van de in Osdorp woonachtige Houtman op dat moment zou hebben gehad.

Een raadsel

Een van de aanklagers zei maandag dat het ‘een raadsel’ is waar La Serpe zich bevindt en dat het ‘volstrekt onbekend’ is waarom het niet lukt contact te leggen. Van onwil is volgens het OM geen sprake. “De mogelijkheid is dat hem iets is overkomen zonder dat daar weet van is.”

Advocaat Jan Peter van Schaik van Peter la Serpe bevestigt dat zijn cliënt al enige tijd spoorloos en onvindbaar is, dat het niet past in het patroon en dat hij het ‘zorgwekkend’ vindt. Ook hij staat voor ‘een raadsel’, zegt hij.

Het hof stelde de zaak aan de orde toen het maandag de situatie besprak rond de getuigen die nog moeten worden gehoord. De uren daarvoor analyseerde de verdediging van Holleeder de gang van zaken in de aanloop naar de liquidatie van vastgoedbaas Willem Endstra in mei 2004, een van de moorden waarvoor de rechtbank Holleeder (63) in 2019 levenslang oplegde.

In een analyse van bijna drie uur schetste advocaat Desiree de Jonge aan de hand van een tijdlijn de verhouding tussen met name Endstra en John Mieremet, een van de criminelen die miljoenen bij de vastgoedman had belegd. Endstra zegde hem keer op keer toe hem delen van zijn vermogen terug te betalen, maar kwam slechts gedeeltelijk over de brug. Volgens De Jonge wijst vrijwel alles in de richting van Mieremet als opdrachtgever.

Het OM reageert woensdag. Dan wil het hof ook de criminele organisatie bespreken waarvan Holleeder deel zou hebben uitgemaakt.

Levenslang

Holleeder kreeg in de zomer van 2019 levenslang van de rechtbank in Amsterdam, die hem aanmerkte als medeopdrachtgever voor een reeks moorden en moordaanslagen in de periode tussen 2002 en voorjaar 2006. De verklaringen die zijn zussen Astrid en Sonja tegen hem aflegden waren een belangrijk element in de bewijsvoering tegen Holleeder, die alles ontkent.

De zussen Holleeder en Sandra den Hartog worden later dit jaar als getuigen gehoord in de beroepszaak. Het hoger beroep loopt naar verwachting tot eind dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden