Kroongetuige Nabil B. 'zeer geschrokken' door openbare foto

Nabil B. (31), kroongetuige tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi, is 'zeer teleurgesteld en geschrokken' door de blunder van justitie waardoor onlangs zijn foto in een aanvulling van de dossiers van alle twaalf huidige verdachten is gestopt.

Paul Vugts
De extra-beveiligde rechtbank op Schiphol waar de zaak wordt behandeld Beeld ANP
De extra-beveiligde rechtbank op Schiphol waar de zaak wordt behandeldBeeld ANP

"Talloze politiemensen en mensen van justitie zijn betrokken bij de verspreiding van die dossiers," zegt advocaat Michiel Kuyp van de spijtoptant. "Niemand heeft zijn vinger opgestoken en gezegd: 'Is dit wel ok?'"

Niet alleen de veiligheid van de kroongetuige, die in een beschermingsprogramma zit, is 'ernstig geschaad', maar ook, wéér, de veiligheid van zijn familie.

Familie
"Het is niet de eerste keer dat het Openbaar Ministerie meer oog heeft voor de opsporing dan voor de veiligheid van de familie," zei Kuyp donderdagmiddag op een inleidende zitting in de strafzaak. Hij verwees naar de moord op broer Reduan in maart vorig jaar, zes dagen nadat het Openbaar Ministerie de kroongetuige - volgens de familie prematuur - had gepresenteerd.

Ridouan Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki waren immers nog op vrije voeten. Zij zijn nog steeds voortvluchtig en lijken vanuit een buitenland aanslagen te blijven aanjagen.

Voorzichtigheid
Kuyp roept justitie op 'met de grootst mogelijke voorzichtigheid' door te gaan met het onderzoek Marengo naar Taghi en zijn groepering, en 'steeds de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht te nemen'.

Hij sloot af met een opmerkelijk verzoek: "De verdediging van de heer Nabil B. verzoekt het Openbaar Ministerie nieuwe dossierstukken voortaan een week voor verstrekking aan de verdediging voor te leggen, zodat die mee kunnen controleren of die gevaar opleveren."

Dat laatste ziet het Openbaar Ministerie niet zitten. Officier van justitie Cynthia de Jong vindt het samenstellen van dossiers, en het aanvullen daarvan, een taak voor het Openbaar Ministerie waarbij de verdediging geen rol heeft.

Lees ook: Harde verwijten familie kroongetuige over beveiliging

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden