Kroongetuige Nabil B. wordt bijgestaan door anonieme advocaten

Gedurende de eerste verhoren bij de onderzoeksrechter, achter gesloten deuren, wordt kroongetuige Nabil B. bijgestaan door anoniem gehouden advocaten. Of zij ook in de toekomst afgeschermd zullen blijven, zoals justitie wil, is zeer de vraag.

Paul Vugts
De extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar de verdachte van de moord op de broer van kroongetuige Nabil B werd berecht. De auto op de foto is van een advocaat die niks met de kroongetuige van doen heeft. Beeld ANP
De extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar de verdachte van de moord op de broer van kroongetuige Nabil B werd berecht. De auto op de foto is van een advocaat die niks met de kroongetuige van doen heeft.Beeld ANP

Dat bevestigen ingewijden, nadat in media was gemeld dat de identiteit van de advocaten altijd afgeschermd zal blijven in het proces tegen Ridouan Taghi en zijn zestien medeverdachten. Dat zou in het Nederlandse strafrecht uniek zijn.

Omdat de besloten verhoren bij de rechter-commissaris komende week moeten beginnen, na een zeer forse vertraging, is overeenstemming bereikt over tijdelijke anonimiteit.

De kroongetuige heeft eerder echter te kennen gegeven dat hij wil dat zijn advocaat of advocaten gewoon in de openbaarheid kunnen treden. Dat vergt serieuze beveiliging – nog meer dan wanneer de verdediging onbekend zou blijven.

Derk Wiersum

In september is advocaat Derk Wiersum van de kroongetuige geliquideerd bij zijn huis in Buitenveldert. Het Openbaar Ministerie, de rechtbank en de deken van de Orde van Advocaten willen onder geen beding riskeren dat nieuwe advocaten ook weer hetzelfde gevaar lopen.

De gesprekken over deze kwestie verlopen al lang uiterst moeizaam.

Hoofdverdachte Ridouan Taghi werd na een jarenlange vlucht vorige maand gearresteerd in Dubai. Hij zal 27 februari naar verwachting voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank verschijnen. Mede op grond van de verklaringen van B. wordt hij van een trits liquidatiezaken beschuldigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden