PlusRechtbankverslag

Kroongetuige Nabil B. niet in staat om verklaringen af te leggen

Omwille van medische redenen is kroongetuige Nabil B. niet in staat om verklaringen af te leggen in het Marengo-proces. Wat die medische redenen precies zijn, werd ook maandag niet duidelijk.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Nabil B. schortte eind vorige maand zijn overeenkomst met het Openbaar Ministerie op. Volgens zijn advocaat Onno de Jong gebeurde dit nadat er een aantal veiligheidskwesties rondom de kroongetuige en diens gezin speelden. “Inmiddels een traject ingezet rondom de veiligheidskwesties. Daarmee is een belangrijk punt opgelost,” aldus De Jong.

Toch wil dat nog niet zeggen dat de overeenkomst tussen Nabil B. en het OM weer van kracht is. “De gebeurtenissen van afgelopen jaren hebben een wissel getrokken op de kroongetuige. Door die medische redenen is KG niet in staat om voort te gaan met verklaren. Er wordt gewerkt om die medische redenen weg te nemen.”

De Jong stelde dat er ‘tijd genoeg’ is om het verklaren later in te halen. De advocaat bood nogmaals aan de medische omstandigheden achter gesloten deuren toe te lichten. Vorige keer werd een dergelijk verzoek verworpen waarna de advocaten van Nabil B. de rechtbank, tevergeefs, wraakten.

De rechtbank ging wederom niet in op het aanbod om de deuren te sluiten.

Verplichte verklaring

Nico Meijering, de advocaat van verdachte Mo Razzouki, stelde daarop dat Nabil B. met een medische verklaring over zijn gezondheid moet komen. Volgens Meijering is B. anders gewoon verplicht om te verklaren.

“Heeft de inhoud van de iPhone er soms mee te maken?,” vroeg Meijering zich af. De raadsman opperde dat Nabil B. niet wil verklaren over de iPhone 5 die hij op zijn cel had. “Volgens mijn cliënt speelt de kroongetuige spelletjes en ik kan hem geen ongelijk geven.” De raadsman stelde dat er ‘voortdurend op de rem getrapt’ wordt door de kroongetuige en diens advocaten.

Daarop vroeg de rechtbank aan advocaat De Jong hoe lang het naar verwachting gaat duren voordat de kroongetuige weer iets kan zeggen. Die vond dat moeilijk. “Het kan een maand zijn, of 2 of 6 maanden.”

Podcast over kroongetuige

Kroongetuige Nabil B. weigert in de afgelopen zittingen in het Marengo-proces als verdachte te verklaren. Eerst wegens onvrede om de beveiliging van zijn familie, nu om medische redenen. Wat betekent dat voor het proces? Dat vertellen misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans in deze aflevering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden