PlusReportage

Kringloopwinkels worden bedolven onder de spullen: ‘Mensen hebben weggooiangst’

Het ontbreekt De Lokatie aan mankracht om alle afgedankte spullen snel te sorteren. Beeld Nosh Neneh
Het ontbreekt De Lokatie aan mankracht om alle afgedankte spullen snel te sorteren.Beeld Nosh Neneh

Iedereen is sinds de corona-uitbraak aan het opruimen geslagen en dat merken kringloopwinkels in Amsterdam goed. De Lokatie wordt overspoeld met goederen en kan de toestroom niet meer verwerken.

Lampenkappen, opgestapelde prullenbakken, broodroosters, snoeren die allang nergens meer bij horen en heel erg veel boeken en speelgoed. In het sorteercentrum van kringloopwinkel De Lokatie lijkt geen einde te komen aan de bulk. Het is nu al een doolhof van spullen die Amsterdammers niet meer willen, en de volgende vrachtwagens vol afdankertjes rijden alweer het terrein op.

Er staat veel meer dan gebruikelijk, hetzelfde geldt voor de nabijgelegen winkel aan de Distelweg in Noord. De ruimtes van in totaal 2400 vierkante meter staan hartstikke vol. Daarom heeft De Lokatie via Facebook laten weten blij te zijn met alles wat mensen schenken, maar de enorme toestroom niet aan te kunnen. Met de oproep niet te veel spullen te brengen.

In 2019 kwam er een miljoen kilo aan kasten, bedden, kleding en ander spul binnen bij de verschillende vestigingen van De Lokatie, een stichting die mensen met een psychiatrische achtergrond een werkplek biedt. Dat is nu zeker 25 procent meer in vergelijking met vorig jaar en dat heeft alles te maken met de lockdown, zegt bedrijfsleider Menno Hoekstra. “We willen liever geen mensen wegsturen, maar we krijgen belachelijk veel spullen binnen. We hebben gewoon niet genoeg plek.”

Iedereen is meer thuis, heeft meer tijd, en is volgens Hoekstra aan het opruimen geslagen. Daar komt bij dat Koningsdag en de bijbehorende vrijmarkt niet doorging, dus ook die spullen gaan richting de kringloop. En een van de jaarlijkse piekmomenten, de zomervakantie, moet dan nog komen.

Extra opslag

Met het creëren van extra opslag buiten, door middel van een overkapping, hoopt De Lokatie het ergste ruimtegebrek aan te pakken. Een andere manier is het sneller laten rouleren van spullen in de winkel. “We moeten alles in beweging houden, spullen niet te lang bewaren of in de winkel laten liggen.” Verkoopt het niet snel genoeg, dan gaat het alsnog weg.

Ook scheelt het dat de winkel in Oost dinsdag weer opengaat en niet lang daarna ook die op het Buikslotermeerplein. Hoekstra vreest wel ook daar voor een te grote toestroom.

Naast het gebrek aan plek is het verwerken van de hoeveelheid een probleem. Nadat mensen hun dozen, tassen of kratten hebben afgeleverd, selecteren medewerkers de spullen. Eerst grof, dan steeds fijner, tot aan het beprijzen. “Voor het in de winkel staat, is het wel zeven keer door iemands handen gegaan,” zegt Hoekstra. Op veel dagen wordt momenteel achthonderd tot duizend kilo voor de deur neergezet. De Lokatie heeft dan vele handen nodig om de bulk te stroomlijnen. Juist daaraan ontbreekt het nu sommige werknemers nog thuiszitten omdat ze niet mogen of durven komen.

Weggooien

Het zou al helpen als mensen zelf iets meer weggooien, zegt Hoekstra. Maar of hij dat ook ziet gebeuren? “Weggooien blijft moeilijk. Mensen hebben weggooiangst, dus brengen ze het bij ons.” De sorteerders zien van alles binnenkomen, van pareltjes tot gebruikte kaarsen, tot een frituurpan met het vet er nog in. In een afvalcontainer verdwijnt een paar kapotte sportschoenen. Ongeveer de helft van wat aan goederen binnenkomt, verkoopt De Lokatie in de winkels, de andere helft wordt gesorteerd – glas bij glas, hout bij hout – voor hergebruik van de verschillende materialen.

Mochten mensen op dit moment twijfelen of ze iets naar de kringloop willen brengen of wellicht beter in de afvalbak stoppen, dan kan het volgens Hoekstra geen kwaad enkele vragen te stellen. Is het heel? Ruikt het? Is het schoon? Gaat het om een gedragen, maar gewassen trui zonder gaten? Dan is deze welkom. Maar een gedragen onderbroek? Weggooien maar.

‘Dit nog niet eerder gezien’

Ook andere Amsterdamse kringloopwinkels worden overspoeld met spullen. Net als De Lokatie deed RataPlan, met drie vestigingen in Amsterdam, eerder deze maand al een oproep de afgedankte spullen nog even te bewaren. Mario Herman van Mario’s kringloop in Zuidoost noemt het een gekkenhuis en begint nu met het weigeren van spullen. “Ik zit al veertig jaar in deze business, maar dit heb ik nog niet eerder gezien.”

Hij denkt dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van de kringloop. “Ze denken dat ze hier hun troep kunnen dumpen.”

“Het aanbod is hysterisch,” zegt opkoper Gideon Italiaander. Maar dat vindt hij geen probleem. “Hoe meer aanbod, des te beter. Dit is geen charitatieve instelling, maar een commerciële. Dit is knallen, geld verdienen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden