Amsterdam Bewaar

Kringloopwinkels Juttersdok failliet: 'Mijn hart is een beetje gebroken'

De kringloopwinkels van Juttersdok zijn failliet verklaard
De kringloopwinkels van Juttersdok zijn failliet verklaard © Maarten Brante

Voor een nieuwe vintage trui kun je bij de kringloopwinkels van Stichting Juttersdok niet meer terecht. De stichting is, na jarenlange financiële problemen, door de rechtbank failliet verklaard.

De stichting had zes kringloopwinkels in de stad, waarmee het bestuur de medewerkers hielp te reintegreren. Zo kregen mensen met taakstraffen of bewoners van projecten voor begeleidwonen de kans om bij de kringloopwinkel weer aan het werk te gaan. 

"We hebben nog maar één begeleider voor de ruim zestig mensen die hier aan het werk zijn. Vroeger hadden we veel meer begeleiders en socialehulpverleners. Ik heb mijn directeurssalaris ook ingeleverd," zei directeur Ruud Antonisse eerder in Het Parool over de gevolgen van de weggevallen gemeentesubsidie in 2013. 

Tasje klaar staan
Juttersdok is voor veel Amsterdammers niet onbekend. In de Facebookgroep voor inwoners van De Baarsjes blijkt dat sommige leden nog een bezoekje gepland hadden. 

Sommige bewoners verwijten het stadsdeel dat het harder voor de kringloopwinkels had moeten vechten. "Amsterdam wil zogenaamd een duurzame stad worden, hoe gaat dat lukken als alle kringlopen uit de wijk gaan?," zegt een vrouw. 

Gebroken hart
Een man meent dat de winkels een belangrijke functie hebben. "Ik verwees zoveel mensen door naar Juttersdok, omdat ik altijd supermooie vondsten deed en daarmee mensen aan de tweedehands spullen kon krijgen. Mijn hart is een beetje gebroken."

Op de website bedankt de stichting 'al haar klanten, vrienden, betrokkenen, relaties, opdrachtgevers voor de geweldige 24 jaren hulp, betrokkenheid, liefde en gezelligheid!' Ook geven ze nog een een motto mee: 'Leef wel en geef de ruimte om te werken.'