Nieuws

Krakers terrein Kronenburg mogen blijven: eigenaren begrijpen actie

De woningzoekenden die een braakliggend terrein hebben gekraakt in de Amstelveense kantorenwijk Kronenburg, mogen daar voorlopig blijven. De eigenaren hebben begrip voor de actie en besloten geen aangifte te doen van lokaalvredebreuk.

Olaf Heyblom
Een door de krakers geplaatst huisje op het braakliggende terrein in Amstelveen-Kronenburg. Beeld Koosje Koolbergen
Een door de krakers geplaatst huisje op het braakliggende terrein in Amstelveen-Kronenburg.Beeld Koosje Koolbergen

“Wij begrijpen de reactie van deze studenten goed. De kamernood is hoog en maakt het voor veel studenten onmogelijk om te wonen in de stad waar ze studeren,” laat het collectief van grondeigenaren en ontwikkelaars van het terrein, waaronder Van der Valk Investments, via een woordvoerder weten in reactie op berichtgeving van NH Nieuws.

Een vertegenwoordiger van de eigenaren heeft het terrein kortgeleden bezocht. “De sfeer is prima en de studenten doen niks verkeerd,” zei hij na afloop.

Een woordvoerder van de gemeente Amstelveen laat weten dat er ‘geen onveilige situaties geconstateerd zijn op of rond het terrein’. Er is daarom vooralsnog ‘geen reden om op te treden’. Wel zegt de gemeente de situatie in de gaten te houden.

Vliegtuiglawaai

Dat er met het terrein voorlopig niks mag gebeuren, zal bijdragen aan het begrip. De eigenaren hadden het met goedkeuring van de gemeente Amstelveen leeggemaakt voor de bouw van 2500 studentenwoningen en 1500 short-stayappartementen. Dat plan strandde vorig jaar echter bij de Raad van State door bezwaar van onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, omdat de vliegtuigoverlast voor het gebeid dat onder de aanvliegroute van Schiphol ligt, te groot zou zijn. Opmerkelijk is dat die regels niet gelden voor de studentenwoningen op de naastgelegen campus Uilenstede, omdat die dateren van voor de invoering van de luchtvaartregels.

Omdat het terrein al zo lang braak lag, heeft een groep woningzoekende studenten het in beheer genomen. Vanzelfsprekend zijn zij blij met de beslissing van de eigenaren. “Nu kunnen we door met het mooie project dat we aan het opzetten zijn.”

De studenten wekken hun eigen stroom op met gedoneerde zonnepanelen en kweken groente in een moestuin op het terrein. De voorzieningen breiden telkens uit, zegt woordvoer Kelli die niet met haar echte naam in de krant wil. “We gaan binnenkort een woonkeuken bouwen in een leuk tuinhuisje dat we op Marktplaats hebben gevonden. We zijn de moestuin aan het uitbreiden, hebben een schuurtje voor de bouwmaterialen en twee trampolines.”

Hoeveel mensen er inmiddels wonen, is voor Kelli ook niet helemaal duidelijk. “Want we krijgen veel logees. En er zijn veel mensen die mailen dat ze er bij willen.”

Statement

De kraak was onder andere een statement tegen de woningnood en de geluidsoverlast van Schiphol. “Om nog maar te zwijgen over de uitstoot van stikstof. Er zijn hier zo veel bramenstruiken en brandnetels.”

Van die overvliegende vliegtuigen hebben de krakers wel last. “In de ochtend wordt je wel eens wakker van vliegtuigen en tijdens het eten valt het gesprek wel eens stil vanwege al het kabaal. Maar nog altijd wonen we liever op een plek waarbij je het gesprek af en toe onderbreekt voor een vliegtuig dan dat je helemaal nergens kunt wonen. Het is bizar dat het op Uilenstede wel mag.”

Ook de eigenaren wilden hun steentje bijdragen aan het oplossen van de woningnood. “Daarover hebben we over enkele weken een gesprek met mensen van het ministerie van Infrastructuur. Hopelijk biedt dat een oplossing voor het realiseren van de gebiedsontwikkeling,” zegt een woordvoerder van het eigenarencollectief. Een van de voorstellen die ze gaan doen is een proef met zogenoemd geluidsadaptief bouwen, waarmee de geluidhinder van vliegtuigen voor bewoners kan worden verminderd.

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden