Amsterdam Bewaar

KPN-hacker voorlopig op vrije voeten

KPN-hacker voorlopig op vrije voeten
© ANP

De 17-jarige jongen uit Barendrecht die in januari telecombedrijf KPN zou hebben gehackt, is begin deze maand voorlopig op vrije voeten gekomen. Voorwaarde is wel dat de man niet het internet op gaat.

Een datum voor de inhoudelijke behandeling bij de rechtbank in Rotterdam is nog niet bekend. Dat meldde vrijdag advocatenkantoor Anker & Anker dat hem bijstaat. De Nationale Recherche pakte de jongen half maart op.

De hacker plaatste schadelijke software in het computersysteem van KPN, waardoor de beveiliging werd omzeild. KPN maakte in februari bekend te zijn gehackt. Op 10 februari bleek van 539 KPN-klanten persoonlijke gegevens online te zijn gezet. Het ging om namen, adressen telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden die op pastbin.com waren gezet.

De persoonlijke gegevens bleken echter niet van KPN te komen, maar van een website waar deze klanten hun e-mailadres van KPN hadden achtergelaten. Uit voorzorg sloot KPN toen tijdelijk het e-mailverkeer voor ongeveer 2 miljoen klanten af.