Nieuws

KOZP-voorman Esajas: ‘Ik invloed? Dan had het OM geen tijd verspild aan uitspraken Akwasi’

Mitchell Esajas, voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), heeft op Facebook gereageerd op de commotie die is ontstaan, omdat hij met officier van justitie Jacobien Vreekamp in het bestuur zat van het Meldpunt Discriminatie regio Amsterdam.

Victor Schildkamp
Demonstranten tijdens een demonstratie tegen racisme in het Nelson Mandelapark in de Bijlmer. Vooraan met microfoon: Mitchell Esajas. Beeld ANP/ Remko de Waal
Demonstranten tijdens een demonstratie tegen racisme in het Nelson Mandelapark in de Bijlmer. Vooraan met microfoon: Mitchell Esajas.Beeld ANP/ Remko de Waal

‘Als ik echt invloed had gehad op het proces, had het Openbaar Ministerie niet eens tijd verspild aan de uitspraken van Akwasi over een fictief figuur,’ schrijft Esajas. Vreekamp is de officier van justitie die besloot rapper Akwasi niet te vervolgen.

Akwasi deed eerder dit jaar tijdens een Black Lives Matter-demonstratie strafbare uitspraken: hij zou Zwarte Piet in zijn gezicht trappen als hij die zou zien. Toch wordt Akwasi daar niet voor vervolgd. Het Openbaar Ministerie besloot daarvan af te zien als de 32-jarige hiphopper afstand zou doen van zijn uitspraken.

Dat leidde tot veel commotie, zeker toen bleek dat behandelend officier van justitie Vreekamp met ‘een voorman van KOZP’ in het bestuur zat van het Meldpunt Discriminatie regio Amsterdam. Beiden zitten overigens niet meer in het bestuur. Ze stopten er allebei in juli mee.

Bizar

Die voorman is Mitchell Esajas. Op Facebook spreekt hij zijn verbijstering uit over de suggestie dat hij invloed zou hebben gehad op het besluit van Vreekamp. ‘Het is bizar dat ik dit moet doen maar ik kan u verzekeren dat we gedurende de enkele jaren dat wij gezamenlijk in het bestuur hebben gezeten, we never nooit inhoudelijk een zaak die nog in behandeling was, hebben besproken. Het bestuur kwam gemiddeld slechts vier à zes keer per jaar bijeen en hierbij hebben we het alleen over het Meldpunt gehad.’

Esajas vindt het jammer dat Vreekamp, volgens hem een expert op het gebied van discriminatiezaken, nu van een andere discriminatiezaak is gehaald. Daarbij gaat het om 25 verdachten die ervan verdacht worden journalist Clarice Gargard in 2018 bedreigd en beledigd te hebben op social media, toen zij verslag deed van een demonstratie tijdens een intocht van Sinterklaas. Die zaak had maandag de eerste van vijf zittingsdagen.

Woordkunstenaar

Esajas schrijft ook dat hij vierkant achter Akwasi staat: ‘Ik ken Akwasi als een ongeëvenaard woordkunstenaar en een mens met het hart op de goede plaats. Al had ik bepaalde zaken anders verwoord, ik sta 100.000 procent achter hem.’

Esajas schrijft verder dat de commotie uit extreem-rechtse hoek komt en de aandacht afleidt van het echte probleem: institutioneel racisme.

Esajas laat per sms weten geen commentaar te willen geven en verwijst naar een persbericht van KOZP dat nog zal volgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden