Plus

Korpschef Frank Paauw: 'Amsterdam, het is een eer'

In bescheidenheid kondigt de Rotterdamse politiechef Frank Paauw (60) zijn overstap naar Amsterdam aan. Het hoofdstedelijke korps krijgt per 1 mei geen 'ijzervreter', maar een begripvolle man met een luisterend oor.

Antti Liukku
Nieuwe korpschef Frank Paauw: 'Ik heb ook nooit in Rotterdam gewoond, maar ben wel altijd zichtbaar geweest.' Beeld Bart Maat/ANP
Nieuwe korpschef Frank Paauw: 'Ik heb ook nooit in Rotterdam gewoond, maar ben wel altijd zichtbaar geweest.'Beeld Bart Maat/ANP

Vriendelijk, zachtmoedig en uiterst bescheiden. Frank Paauw wil best enkele Rotterdamse en Amsterdamse journalisten te woord staan over zijn transfer naar Amsterdam, maar verwacht geen stevige uitspraken. In de hoofdstad staat hij nu al te boek als een 'taaie leider', eentje van het type law-and-order. Daar is tijdens de interviews helemaal niets van te merken. 's Lands meest gewilde politiechef presenteert zich vooral als de Grote Vriendelijke Reus.

Vraag: "Meneer Paauw, u staat te boek als een echte politieman. Hoe voelt dat?" Antwoord: "Ach, wat is een echte politieman... Weet u, ik ben gewoon dol op het vak."

Vraag: "U wordt geprezen omdat u achter uw mensen staat." Antwoord: "Tja, dat hoort bij mijn baan. Elke vorm van geweld tegen agenten is verschrikkelijk. Je staat gewoon achter de mensen die het verschil maken op straat. Dat is toch normaal?"

Vraag: "Onder uw leiding zijn misdrijven als overvallen en inbraken sterk gedaald. Gaat u die lijn in Amsterdam voortzetten?" Antwoord: "Wacht even, ik ben van de wij-vorm. Het gaat niet om mij, maar om de ruim zesduizend geweldige collega's waar ik mee werk. Dat is geen valse bescheidenheid. Ik vertrek met een bloedend hart."

Zichtbaar
Toch verkast hij na negen jaar naar Amsterdam om leiding te geven aan het politiekorps. Hij werd gevraagd om de vacature in te vullen en kon de lokroep niet weerstaan. "Het is toch de hoofdstad. Daar komt alles samen: cultuur, economie en ook criminaliteit. Het is een mooie uitdaging en een eer om daar te mogen werken," zegt hij.

Over zijn plannen wil hij weinig kwijt. Paauw gaat eerst 'kennismaken en luisteren'. Of hij de georganiseerde criminaliteit in Amsterdam eens stevig gaat aanpakken? "Dat zou impliceren dat ze het niet goed doen. Eerst ga ik de mensen leren kennen en kijken hoe ik mijn ervaring kan delen. Daar heb ik ontzettend veel zin in."

Puntje is wel dat hij niet in Amsterdam gaat wonen, maar gewoon in zijn huidige woonplaats Den Haag blijft. Ook die klip weet hij handig te omzeilen. Voor 'een gewone sterveling', zoals hijzelf, zijn de Amsterdamse vastgoedprijzen simpelweg niet te betalen, zegt Paauw quasi grappend. Dan serieus: "Ik heb ook nooit in Rotterdam gewoond, maar ben wel altijd zichtbaar geweest."

Turkse minister
Gevraagd naar de hoogtepunten in Rotterdam noemt hij twee zaken die speelden in 2017: de geslaagde huldiging van het kampioenschap van Feyenoord en de rel rond de Turkse minister die ongewild Rotterdam bezocht.

Over Feyenoord zegt hij: "De stad, het korps en de club hadden nog altijd een kras op de ziel na de huldiging van 1999, toen politiemensen op de Coolsingel hun pistool moesten trekken. In 2017 hebben we laten zien dat Rotterdammers een feestje kunnen vieren zonder hun stad te verrampeneren."

Over de Turkse minister: "Als er op deze wijze wordt getornd aan diplomatieke regels en een minister zomaar de stad binnendendert, dan moet je een streep trekken. Anders worden we de volgende dag wakker als een stad en natie die zijn vernederd."

Een minpunt heeft hij ook: "Graag had ik gezien dat Feyenoord-Ajax gespeeld had kunnen worden met uitsupporters. Dat is jammer genoeg niet gelukt. Ik blijf streven naar de normalisatie van het betaald voetbal. Al zijn we niet naïef."

Carrie
Paauw laat de Rotterdamse politie in goede staat achter, vindt hij. Hij trad aan na de strandrellen in Hoek van Holland, waar een 19-jarige man dodelijk werd getroffen door een politiekogel. "Negen jaar geleden lag dit korps redelijk in de kreukels, zowel mentaal als wat het imago betreft. Ik denk dat we er een trots en zelfbewust politiekorps van hebben gemaakt. Het gaat de goede kant op."

En ja, Rotterdam blijft altijd in zijn hart, verzekert hij. "Ik heb hier een geweldige tijd gehad. Dat zelfs een columnist als Carrie zegt dat ik wel meeval - daar word je stil en verlegen van."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden