Kooplui Bos en Lommer willen driedaagse weekmarkt, ook op zondag

Marktondernemers van de markt op het Bos en Lommerplein willen een driedaagse weekmarkt: op woensdag, zaterdag én zondag. Dat laatste zou een primeur voor Amsterdam zijn.

Jari Goedegebuure
De markt op het Bos en Lommerplein. Beeld Jakob Van Vliet
De markt op het Bos en Lommerplein.Beeld Jakob Van Vliet

Dat lieten ze woensdagavond weten tijdens tijdens de vergadering van de stadsdeelcommissie. Ook pleiten ze voor een grotere markt, dit terwijl het stadsdeel juist kwam met plannen voor een kleine, éénwekelijkse markt op de Bos en Lommerweg. Op welke dag die markt zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

Al jaren loopt de bezettingsgraad van de huidige markt op het plein achteruit. Inmiddels blijft meer dan de helft (59 procent) van de kramen leeg. Voor het stadsdeel reden om de markt in deze vorm per september 2021 op te heffen.

Maar volgens de marktondernemers worden wekelijks nog steeds 200 kramen bezet. “Dat laat zien dat er wel degelijk behoefte is aan een wekelijkse markt,” aldus voorzitter van de marktcommissie Abdeslam Belfqih, die tijdens de vergadering insprak. “Het dagelijks bestuur wil naar vijftig kramen per week gaan, een krimping van 75 procent. Dat werkt verstikkend, en het aanbod komt zo niet tot zijn recht.”

‘Krenten voor yuppen’

De marktondernemers presenteerden daarom een alternatief plan voor een compacte markt op woensdag, een grotere editie op zaterdag en nog één in compacte vorm op zondag. Zo denken zij de buurt, die de afgelopen jaren flink van samenstelling is veranderd en veelal bestaat uit tweeverdieners, tegemoet te komen en de markt rendabel te maken.

Om die reden zal de markt zichzelf vernieuwen: het aanbod wordt uitgebreid met onder andere kaas, noten, brood en biologische groente. Maar, stellen ze in hun plannen, de huidige kooplui vormen de basis. “Wij zijn de pap, we voegen krenten toe voor de yuppen.” De buurt riep in een petitie op om de markt niet op te heffen, maar te zorgen voor ‘een doorstart’.

Wat de toekomstige locatie van de markt moet worden, is onduidelijk. De marktondernemers willen daarover eerst met het stadsdeel en de buurt overleggen. Ze zijn bereid het plein te verlaten, maar vragen Lone Star, de eigenaar van het winkelcentrum, dan wel te investeren in de doorstart van de markt.

Meer kramen?

Verantwoordelijk stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst houdt vooralsnog vast aan haar eerste plan. Dat laat een woordvoerder weten in een telefonische reactie. Dat betekent: “Een markt op één dag in de week, zoals volgens economische onderzoeken rendabel is.” Wel gaat het stadsdeel onderzoeken of er ruimte is voor uitbreiding naar meer dan vijftig kramen, mogelijk zelfs naar honderd.

“Het blijft natuurlijk een kwestie van vraag en aanbod,” aldus de zegsvrouw. “Als blijkt dat mensen uit de buurt enthousiast zijn, kunnen we gaan kijken of we meer dagen kunnen gaan toevoegen. Maar de stadsdeelbestuurder wil het niet andersom: beginnen met drie dagen met het risico dat het een flop wordt. We gaan de nieuwe markt − het opheffen van de huidige markt is niet van de baan − van onderaf opbouwen.”

De stadsdeelcommissie bespreekt de toekomst van de markt over vier weken weer. “We blijven dus in gesprek.”

Hoe kon de markt in Bos en Lommer zo instorten?

Wij moeten wijken voor yuppen, zeggen de kooplui. De markt in Bos en Lommer is niet levensvatbaar, zegt het stadsdeel. En de eigenaar van het winkelcentrum wast zijn handen in onschuld. Een reconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden