Koninklijk Concertgebouworkest krijgt nieuw directiebestuur

Het Koninklijk Concertgebouworkest krijgt een nieuwe, driehoofdige directiestructuur. De Duitser Dominik Winterling (1979) is benoemd tot directievoorzitter, David Bazen wordt de directeur Bedrijfsvoering en de Duitse Ulrike Niehoff wordt de artistiek directeur, als opvolger van de nu gepensioneerde Joel Ethan Fried.

Erik Voermans
Het Koninklijk Concertgebouworkest. Beeld ANP XTRA
Het Koninklijk Concertgebouworkest.Beeld ANP XTRA

Bazen is nu nog algemeen directeur ad interim, als plaatsvervanger van Jan Raes, die vorig jaar vertrok.

De directie zal als drietal uiterlijk op 1 maart 2021 beginnen. Niehoff (1977) begint al op 1 januari en Bazen is tot die tijd nog algemeen directeur. De aanstelling van een nieuwe chef-dirigent als opvolger van Daniele Gatti, die in augustus 2018 moest opstappen na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, laat nog steeds op zich wachten. Volgens de woordvoerder van het KCO zijn er inmiddels ‘goede vorderingen geboekt’.

Dominik Winterling is sinds 2015 werkzaam bij de Elbphilharmonie Hamburg als algemeen directeur van de steunstichting van de concertzaal. In die functie is hij verantwoordelijk voor alle fondsenwervingsactiviteiten, inclusief sponsoring, donaties en nalatenschappen. Hij ontwikkelde sponsorrelaties met vooraanstaande bedrijven. Daarvoor werkte Winterling voor het muziekfestival Heidelberger Frühling, eerst als hoofd financiën en marketing (2007-2009) en later als artistiek en zakelijk leider (2009-2014). Dominik Winterling studeerde piano en management in Mannheim.

Ulrike Niehoff was directeur planning en programmering van de Wiener Symphoniker, het tweede orkest van Wenen en niet te verwarren met de veel beroemdere Wiener Philharmoniker. In die hoedanigheid was ze verantwoordelijk voor de symfonische concerten en opera-uitvoeringen. Ulrike Niehoff initieerde sociale en educatieve projecten met diverse partners in Wenen, creëerde nieuwe series en specifieke concertformats voor nieuw en jonger publiek, ontwikkelde mede het artist-in-residence-programma en stond aan de wieg van de eerste China-tournees van de Wiener Symphoniker.

De Amsterdammer David Bazen (1964) werkt sinds 1999 voor het Concertgebouworkest, aanvankelijk als zakelijk manager en hoofd marketing en sinds 2011 als zakelijk directeur. Sinds 1 januari 2020 fungeert hij als algemeen directeur ad interim.

Winterling beschouwt het ‘als een eer en een voorrecht’ voor het KCO te mogen werken. Dat geldt ook voor Niehoff: ‘Beter dan het Concertgebouworkest worden orkesten niet. Ik ben dan ook verheugd, vereerd en bevoorrecht om straks te beginnen als de nieuwe artistiek directeur. Ik kijk er enorm naar uit om inspirerende nieuwe wegen in te slaan, meer diversiteit te creëren en nieuw publiek te vinden, en om binnen het directieteam en samen met de staf en de geweldige musici te bouwen op de rijke historie van het orkest.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden