Amsterdam Bewaar

Koningin tussen de mensen in Zuidoost

Koningin Beatrix heeft zich zaterdag bij de opening van de kunstmanifestatie Open Source in Zuidoost weer als vanouds tussen de mensen begeven. Zij bekeek een deel van de zestien kunstwerken die in de openbare ruimte staan opgesteld. Foto ANP/Ed Oudenaarden
Koningin Beatrix heeft zich zaterdag bij de opening van de kunstmanifestatie Open Source in Zuidoost weer als vanouds tussen de mensen begeven. Zij bekeek een deel van de zestien kunstwerken die in de openbare ruimte staan opgesteld. Foto ANP/Ed Oudenaarden © UNKNOWN

AMSTERDAM - Koningin Beatrix heeft zich zaterdag bij de opening van de kunstmanifestatie Open Source Amsterdam in Amsterdam-Zuidoost weer als vanouds tussen de mensen begeven. Zij bekeek (een deel van) de zestien kunstwerken die in de openbare ruimte staan opgesteld langs de 3 kilometer lange route tussen de stations Bijlmer-ArenA en Kraaiennest.

De koningin praatte onderweg met kunstenaars. Op somige momenten werd ze omringd door tientallen buurtbewoners. Zij applaudiseerden voor haar en maakten foto's. Een keer poseerde de koningin zelfs met enkele mensen.

Tijdens het bezoek van de vorstin was in het gebied rond de manifestatie een noodverordening van kracht. Dit hield onder meer in dat de politie mensen mocht fouilleren. Ook tijdens andere recente bezoeken van de koningin aan Amsterdam waren zulke verordeningen van kracht in verband met de aanslag in Apeldoorn.

Het thema van Open Source is heden, verleden en toekomst. Onder de artiesten die hun werk laten zien, zijn Amalia Pica uit Argentinië, Nicky Zwaan uit Burkina Faso, Jennifer Tee uit Nederland en Sanja Medic uit Servië.

De tweejaarlijkse manifestatie duurt tot en met 11 juli. Daarna blijven vijf werken achter, die het begin vormen voor de collectie Straat van Sculpturen die in de openbare ruimte in de Bijlmer komt te staan. Iedere twee jaar komen er kunstwerken bij, aldus de organisatie. (ANP)