Komende dagen warm weer, dus worden voorzorgsmaatregelen genomen

Het wordt de komende dagen erg warm, ook in Amsterdam. Voorzorgsmaatregelen moeten mens en dier dan ook beschermen.

Het Parool
De Wiegbrug in Amsterdam wordt nat gehouden, 2019. Beeld ANP
De Wiegbrug in Amsterdam wordt nat gehouden, 2019.Beeld ANP

Deze woensdag is de stad zonovergoten met enkele dunne sluierwolken, aldus Weeronline. De temperatuur stijgt snel en het wordt in de middag zo’n 28 graden. De komende dagen blijft het heet en zonnig: donderdag en vrijdag ligt de maximum temperatuur rond de 29 graden.

Voor het weekend is de verwachting nog onzeker. Mogelijk blijft de hitte aan en kan het regionaal nog 30 graden worden, maar in het meest waarschijnlijke scenario draait de wind en komt er iets minder warme lucht ons land binnen. Het wordt dan 25 tot 28 graden, maar door de hoge luchtvochtigheid voelt het benauwd aan. Ook is er kans op buien en onweer.

Hitteprotocol

Vanaf woensdagochtend 10.00 uur geldt het zogenoemde hitteprotocol op de weg. Dat houdt in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen. Een berger wordt ingeschakeld om de gestrande automobilist zo snel mogelijk naar een veilige locatie te brengen, zoals een tankstation of parkeerplaats.

Het protocol geldt voor de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is op temperaturen van 30 graden of hoger. Het gaat dan om alle provincies behalve Groningen, Friesland en Drenthe. De maatregel geldt tot 20.00 uur en waarschijnlijk ook de komende dagen.

Paraplu

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen. Door de hitte kan de concentratie afnemen. Ook is het verstandig een paraplu mee te nemen die bij pech langs de weg als parasol kan dienen tijdens het wachten. De wegdektemperatuur kan met de verwachte hitte al snel oplopen tot boven de 50 graden.

Weggebruikers moeten de komende tijd ook rekening houden met overlast door bermbranden als gevolg van droogte. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om hun sigarettenpeuken niet weg te gooien.

Dierenwelzijn

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren tijdens de komende warme dagen extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Vanwege de verwachte aanhoudende hoge temperaturen treedt vanaf woensdag ook het Nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen in werking.

Het Rode Kruis roept mensen op goed na te denken over het gebruik van een ventilator. Volgens de hulporganisatie kan een ventilator prima gebruikt worden binnen één huishouden, maar bij gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte is het advies dit alleen te doen als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn. En dan het liefst altijd in combinatie met het naar binnen blazen van verse lucht.

Het Rode Kruis doet deze oproep omdat het nog niet wetenschappelijk bewezen is of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus.

Coronavirus

De kans op een hittegolf neemt de komende dagen toe, maar tegelijkertijd maakt het coronavirus het lastiger om verkoeling te zoeken, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen.

Ook zal de luchtkwaliteit in Nederland vanaf woensdag sterk gaan dalen, zo blijkt uit verwachtingsdata van luchtmeetnet.nl. De luchtkwaliteit daalt door het warme, zonnige en droge weer. Ook de aanwezigheid van oostenwinden zorgt ervoor dat onze lucht steeds viezer wordt. Mensen met luchtwegproblemen kunnen hier last van krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden