Nieuws
Kom met Anne Frank-illustratie verwijderd uit collectie Blond Amsterdam na ophef
Blond Amsterdam haalt een aardewerken kom uit de collectie, nadat er ophef over ontstond op sociale media. Op de kom stond onder andere een lachende Anne Frank afgebeeld.
De kom verscheen in de nieuwe collectie die ‘Hollands Glorie’ genoemd wordt door Blond. De serie ‘hoort een positieve herinnering te zijn aan Hollandse taferelen en helden waar wij trots op zijn’, schrijft het serviesmerk in een persbericht. ‘Helaas komt dit gevoel niet bij iedereen over op de manier die wij voor ogen hadden.’
De ophef ontstond nadat opiniemaker en populaire Twitteraar Anne Fleur Dekker een foto van het product deelde. ‘Ik vind hier heel veel van. Totaal ongepast,’ twitterde ze onder andere, waarna ze veel bijval kreeg.
Blond Amsterdam, dat een winkel heeft in de Ferdinand Bolstraat, schrijft ‘erg geschrokken’ te zijn van de reacties. Maandagmiddag werd het product uit de webshop gehaald. ‘Tevens doneren wij de opbrengst die voortvloeit uit dit artikel volledig,’ is in het persbericht te lezen. Aan wie of wat het geld gedoneerd wordt, is nog onduidelijk. Mensen die het product al gekocht hebben, kunnen het kosteloos ruilen of retourneren.
Vaker negatieve reacties
Het is niet de eerste keer dat een illustraties van Blond negatief in het nieuws komt. In maart 2017 noemden mensen een verkiezingsinhaker ‘denigrerend’, omdat het merk een blonde vrouw in een stemhokje afbeeldde die zei: ‘Natuurlijk ga ik stemmen, ik vind kleuren zó leuk!’
Aan het eind van datzelfde jaar werd er verontwaardigd gereageerd op Blond-illustraties van opmerkelijke gebeurtenissen uit 2017. Daarop waren Anne Faber, Romy en Savannah naast de pasgeboren tweeling van Beyoncé en de Fidget Spinner afgebeeld met de teksten ‘R.I.P.’ en ‘Our thoughts are with your family and friends’. De drie vrouwen werden in 2017 gedood.
Ook ophef over het gebruik van Anne Franks naam en beeltenis is niet nieuw. Zo opende in 2018 in de Raadhuisstraat in Amsterdam een bakkerij die zich ‘Anne & Frank’ noemde. Na verontwaardigde reacties werd de naam aangepast. In 2019 debuteerde een Nederlandse rapper onder de artiestennaam Anne Frank. ‘Het getuigt van weinig inlevingsvermogen in de gevoelens van alle overlevenden van de Shoah en hun families,’ reageerde de Anne Frank Stichting destijds.
Blond Amsterdam verkoopt nu een 'Hollands Glorie' kom met illustraties van Sinterklaas en drop en vlaflip en.. een heel gelukkig kijkende Anne Frank. Wtf. Ik vind hier heel veel van. Totaal ongepast. pic.twitter.com/fyAMUTWzX3
— Anne Fleur Dekker (@annefleurdd) 5 december 2022
Tip Het Parool via Whatsapp
Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.