Koelhuis met fabeldier van Keith Haring wordt monument

In 2018 werd een muurschildering van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring op het gebouw gevonden. Beeld ANP
In 2018 werd een muurschildering van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring op het gebouw gevonden.Beeld ANP

Op advies van erfgoedvereniging Heemschut heeft de gemeente besloten om het koelhuis van het Food Center, met een muurschildering van Keith Haring, aan te wijzen als monument.

Jesper Roele

Dat schrijft de erfgoedvereniging op haar website.

Het koelhuis is ontworpen door Nicolaas Lansdorp en werd gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het werd indertijd samen met de rest van de Centrale Markthallen gebouwd om de voedselvoorziening van de stad beter te reguleren.

Van de gebouwen die toen werden neergezet, zijn alleen de marktkantine en het koelhuis nog over. Volgens de erfgoedvereniging is het Koelhuis van ‘architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit en esthetiek van het ontwerp’.

Muurschildering Keith Haring

In 2018 werd een muurschildering van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring op het gebouw gevonden. In 1986 maakte hij de muurschildering in zijn eigen kenmerkende stijl. Hij was op dat moment in de stad vanwege zijn eerste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum. Samen met jonge graffitikunstenaars ging hij de straat op en beschilderde de muur van het koelhuis vanaf een hoogwerker. Enkele jaren na het aanbrengen van de schildering kwam het achter aluminium platen te liggen, omdat het gebouw, dat toen dienst deed als depot van het Stedelijk Museum, last had van vocht en geïsoleerd moest worden.

Het werk van 12 bij 15 meter is Harings op één na grootste bestaande muurschildering in de openbare ruimte in Europa. In 2019 besloot de gemeente de afbeelding van een visachtig fabeldier, dat wordt bereden door een figuur met een andreaskruis op de borst, te restaureren. Vorig jaar werd die restauratie afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden