KLM onderzoekt discriminerend filmpje personeel: ‘Alle Marokkanen oprotten’

Op beelden die online rondgaan vieren mensen met KLM-werkkleding aan het vertrek van een Marokkaans vliegtuig: ‘Oprotten, oprotten’.

Schiphol.  Beeld LightRocket via Getty Images
Schiphol.Beeld LightRocket via Getty Images

“Ja, ja, daar gaat weer een volle kist met Marokkanen terug naar Marokko.” Daarop klinkt luid gejuich en komt iemand in KLM-kleding in beeld die staat te springen. “Allemaal een enkeltje,” klinkt het dan. “Oprotten, oprotten.”

De luchtvaartmaatschappij zegt een onderzoek ingesteld te hebben: ‘Wij hebben met afschuw kennisgenomen van deze video en KLM verwerpt deze getoonde beelden en uitspraken,’ schrijft de luchtvaartmaatschappij in een statement. ‘Als dit inderdaad KLM-personeelsleden zijn, zullen wij uiteraard meteen passende maatregelen treffen.’

Hoge prioriteit

KLM benadrukt dat ze ‘als wereldwijde luchtvaartmaatschappij’ al haar passagiers waardeert. ‘KLM maakt geen onderscheid op basis van leeftijd, geslacht, nationaliteit, ras, religie of levensstijl. De video is meteen intern doorgestuurd naar de relevante afdeling, waar deze op dit moment met hoge prioriteit wordt onderzocht.’

Wanneer het filmpje precies is gemaakt, is niet bekend. Volgens een woordvoerster werd de luchtvaartmaatschappij er woensdag op gewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden