Reportage

Klimaatmars in Amsterdam: ‘Ik staak omdat ik een mens ben’

Ook in Amsterdam werd vrijdag gestaakt voor meer politieke aandacht voor het klimaatprobleem. Anderhalf uur lang marcheerden demonstranten vanaf het Nationaal Monument op de Dam langs de grachten.

Joy Leering
Demonstranten in Amsterdam. Beeld Maarten Brante
Demonstranten in Amsterdam.Beeld Maarten Brante

In de aanloop naar de VN-top op 23 september in New York worden wereldwijd grote klimaatacties georganiseerd. Doel van de bijeenkomst van de Verenigde Naties is om de maatregelen uit het klimaatverdrag van Parijs versneld in werking te zetten.

Vooraf was er niet veel publiciteit voor de loop in Amsterdam, maar alsnog verzamelen honderden mensen zich om van twaalf tot half twee ‘s middags door de binnenstad te lopen.

‘The next one won’t be biblical‘, staat er op het protestbord van Anna (20). Samen met Kirsten (21, Amerikaans) is de Oekraïense naar de Dam gekomen om deel te nemen aan de klimaatmars. Met de verwijzing naar de zondvloed wil Anna duidelijk maken dat veel mensen de bijbel als excuus tegenover de wetenschap gebruiken. “Als Noachs ark overstroomt mag het, want dat was Gods wil,” legt ze uit. “Maar als de aarde werkelijk overstroomt, kunnen we het niet met religie goedpraten. Dan is het echt.”

Opmaat voor Den Haag

De klimaatacties komende week moeten de opmaat zijn voor een grote tocht op 27 september in Den Haag, die om 1 uur ‘s middags begint en langs het Binnenhof zal leiden.

Studenten Hannah (20) en Fabiola (21) zijn er in ieder geval bij. Hannah is actief bij een organisatie die zich inzet tegen ontbossing; Fabiola staat hier niet namens een organisatie. “Ik staak omdat ik een mens ben en omdat de aardig prachtig is. Maar als ik nu naar het strand ga, zie ik overal plastic flessen liggen.”

Voor opschudding zorgen

De aankomende weken staan er nog meer acties op de agenda. Bente, die niet met verdere gegevens in de krant wil, is 7 oktober aanwezig bij de meerdaagse staking Rebel Without Borders. Op die dag willen duizenden mensen het kruispunt voor het Rijksmuseum meerdere dagen blokkeren. Bente: “Eendaagse stakingen en protesten zijn niet genoeg om een impact in Den Haag te maken. We kunnen wel blijven lopen, maar er moet dan ook iets gebeuren.”

Tijdens Rebel Without Borders willen demonstranten voor opschudding zorgen in de hoofdstad. Bente: “We schuwen het die dag niet om gearresteerd te worden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden