Klimaatactivisten Extinction Rebellion mogen centrum niet blokkeren

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren de Ceintuurbaan in Amsterdam tijdens een eerdere actie. Beeld ANP
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren de Ceintuurbaan in Amsterdam tijdens een eerdere actie.Beeld ANP

De blokkades waarmee klimaatactiegroep Extinction Rebellion vanaf maandag het verkeer op de Stadhouderskade wil lamleggen, worden verboden. Dat hebben de burgemeester, politie en justitie besloten.

Bart van Zoelen

Omdat het anderen belemmert in hun bewegingsvrijheid zien burgemeester, politie en justitie een blokkade als een ‘dwangmiddel’ dat valt buiten het grondwettelijke recht om te demonstreren. Verder vreest Halsema ‘wanordelijkheden’, omdat de activisten zich volgens de politie willen verzetten. Ze waarschuwt dat de nooduitgangen van het Rijksmuseum verstopt kunnen raken. Ook is de Stadhouderskade een calamiteitenroute, die vrij moet blijven voor hulpdiensten.

De activisten krijgen wel het aanbod te demonstreren op het Museumplein. Daar mogen ze tot maandag 19.00 uur blijven. Zodra ze blokkades opwerpen buiten het Museumplein, zijn ze strafbaar, schrijft Halsema.

Extinction Rebellion kon vrijdagmorgen niet op stel en sprong reageren op het verbod. Wel is duidelijk dat het voor de klimaatactivisten altijd de bedoeling is geweest iets te doen dat niet mag. Ze hadden daarom ook geen demonstratie aangevraagd.

Geweldloos wet overtreden

Een van de Britse oprichters, Roger Hallam, noemde gearresteerd worden deze zomer in Amsterdam een manier om het klimaatprotest te laten groeien. Extinction Rebellion gebruikt burgerlijke ongehoorzaamheid als actiemethode. Door geweldloos, maar bewust de wet te overtreden, willen de activisten waarschuwen tegen klimaatverandering. Eerder noemden ze daarbij de Museumbrug voor het Rijksmuseum als locatie voor hun actie. Gistermiddag maakten ze bekend dat ze het op de Stadhouderskade voorzien hebben.

Het was ook hun bedoeling daar te overnachten. De organisatie verwacht ruim duizend deelnemers. De actie maakt deel uit van een wereldwijde golf van blokkades, van Londen tot Berlijn en van Delhi tot Kaapstad.

Huis-aan-huisbrief

Halsema komt ook nog terug op de vorige week huis-aan-huis door Extinction Rebellion verspreide oproep om mee te protesteren. Die werd door de actievoerders verspreid op briefpapier van de gemeente. Daaruit blijkt volgens Halsema dat Extinction Rebellion geen open kaart speelt, want op dat moment was de gemeente al in gesprek met vertegenwoordigers van de actievoerders. ‘Door, na het eerste gesprek met ambtenaren duizenden brieven met het beeldmerk van de Gemeente Amsterdam te verspreiden, doet u aan desinformatie en bemoeilijkt u open en eerlijke communicatie tussen u en de gemeente.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden