Klimaatactivisten Extinction Rebellion gaan weer actievoeren

Actiegroep Extinction Rebellion wil volgende week de binnenring rond het Amsterdamse centrum blokkeren.

Bart van Zoelen
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren de Ceintuurbaan in Amsterdam.  Beeld ANP
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren de Ceintuurbaan in Amsterdam.Beeld ANP

Omdat er onduidelijkheid bestond over het protest dat maandag van start gaat, heeft de klimaatactiegroep donderdagmiddag een verklaring afgegeven.

Stadhouderskade

Eerder noemde Extinction Rebellion de Museumbrug voor het Rijksmuseum als locatie voor het protest. Omdat opgeroepen werd tot een grootscheepse verkeersblokkade kon de goede verstaander daaruit al wel opmaken dat de bezetters het hebben gemunt op de Stadhouderskade bij het museum. Donderdagmiddag heeft de actiegroep dat voor het eerst openlijk uitgesproken.

Extinction Rebellion gebruikt burgerlijke ongehoorzaamheid als actiemethode. Door geweldloos, maar heel doelgericht de wet te overtreden, willen de klimaatactivisten waarschuwen voor de opwarming van de aarde. Ze kondigen ‘vreedzame en creatieve’ acties aan ‘met dagelijkse activiteiten als lezingen, performances en muziekoptredens’. Ook is het de bedoeling dat activisten op de plek waar ze actievoeren overnachten zodat de blokkade dagenlang blijft bestaan. In de verklaring kondigt de beweging aan ‘zo lang als nodig’ te blijven. ‘Dit kan dagen duren of weken.’

Hoe groot de blokkade precies wordt is lastig te zeggen. Wel zeker is dat de activisten zich al geruime tijd voorbereiden op de bezetting. In de verklaring wordt de komst van meer dan duizend rebellen aangekondigd. Op Facebook zeggen ruim 1500 mensen dat ze van de partij zijn. Nog eens 3300 Facebookers zeggen geïnteresseerd te zijn. Online kondigen ze een ‘dagenlange rebellie’ en een ‘internationale opstand voor het leven’ aan.

Londen en Berlijn

De acties in Amsterdam maken deel uit van een wereldwijde golf van blokkades. Vanaf maandag worden ook in Londen en Berlijn grootschalige acties aangekondigd en in een lange rij wereldsteden, van Delhi tot Kaapstad en van Buenos Aires tot Melbourne. In Londen zijn activisten vandaag al begonnen met het onderspuiten van het ministerie van Financiën met 1800 liter nepbloed. Omdat de gebruikte brandweerslang te krachtig was en de activisten uit de handen schoot, eindigde het grootste deel van de rode kleurstof overigens op de stoep voor het ministerie.

Opstoppingen tot aan de Amstel

In het voorjaar probeerde Extinction Rebellion in Amsterdam al de ochtendspits te verstoren door met zo’n 150 klimaatactivisten kruispunten te bezetten. Toen ging dat er vriendelijk aan toe, ook omdat ze in zwermen door het verkeer trokken en elk kruispunt hooguit zeven minuten lamlegden. Wel bleek toen meteen dat de Stadhouderskade in de ochtendspits een kwetsbare plek is binnen het Amsterdamse autowegennet. Toen voor het Rijksmuseum de kruispunten werden bezet, ontstonden binnen de kortste keren opstoppingen – helemaal tot aan de Amstel.

Begin dit jaar waaide Extinction over vanuit Engeland waar de beweging eind vorig jaar wereldwijd de aandacht had getrokken door vijf bruggen over de Theems te bezetten. Daarbij werden toen honderden activisten gearresteerd.

Gearresteerd worden ziet Roger Hallam, een van de Britse oprichters van de beweging, als een van de manieren om het klimaatprotest verder op te zwepen. “Dat is hoe je het grote publiek aan het denken zet, door opoffering,” zei Hallam deze zomer bij een speech in Amsterdam. “Die gaan naar de gevangenis vanwege klimaatactivisme. Dat is de boodschap die ervan uitgaat. Zodat mensen denken: daar moet ik eens over nadenken.”

Burgerlijke ongehoorzaamheid ziet Extinction Rebellion als de meest kansrijke methode om de opwarming van de aarde en de snelle uitsterving van soorten te stoppen. Dus: blokkeren, bezetten, staken, de wet niet naleven. Nood breekt wet, vinden de activisten. Ze stellen daarbij wel als absolute voorwaarde dat hun protest geweldloos blijft. Uit de geschiedenisboekjes trekt Extinction Rebellion de les dat geweldloze, burgerlijke ongehoorzaamheid nog de meeste kans van slagen heeft om de maatschappij te veranderen. Daarvoor verwijzen de klimaatactivisten onder meer naar Gandhi, de Amerikaanse burgerrechtenbeweging rond Martin Luther King, de suffragettes die opkwamen voor het vrouwenkiesrecht en de vroege vakbonden uit de negentiende eeuw. Een kleine minderheid van de bevolking die meedoet aan de protesten zou genoeg zijn om de overheid overstag te laten gaan, geloven de activisten. Daarbij noemen ze een opvallend precies getal van 3,5 procent

Preken voor eigen parochie

Eerder dit jaar noemden deelnemers aan de verkeersblokkades in Amsterdam de snelle opwarming van de aarde en de vernietigende gevolgen voor de natuur als reden voor hun bereidheid om de wet te overtreden. “We hebben alles al geprobeerd,” zei Chiara Arena (22), student uit Amsterdam en oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland. Duurzamer leven, bestaande milieuorganisaties, demonstraties, petities. “Het was preken voor eigen parochie. Het moet nu echt radicaal anders.”

Bas Spruijt (22) verklaarde zijn deelname ‘uit noodzaak en gewetensnood’: “Alles waar eerdere generaties op konden rekenen - met een gerust hart kinderen krijgen, een pensioen - is onzeker geworden voor de jongeren van nu.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden