PlusAnalyse

Kleine festivals in het voorjaar: gaat dat écht gebeuren?

Amsterdam hoopt dit voorjaar te kunnen experimenteren met kleinschalige festivals en evenementen. Hoe haalbaar zijn die plannen? En hoe gaan die evenementen er dan uitzien?

Jari Goedegebuure
DGTL, normaal gesproken het eerste festival van het seizoen, zal komend voorjaar in ieder geval niet in normale vorm kunnen plaatsvinden. Beeld DGTL
DGTL, normaal gesproken het eerste festival van het seizoen, zal komend voorjaar in ieder geval niet in normale vorm kunnen plaatsvinden.Beeld DGTL

Burgemeester Femke Halsema kwam donderdagavond plots met een lichtpuntje: de gemeente wil in de eerste helft van 2021 experimenteren met kleine evenementen, met maximaal 500 bezoekers. Wel moet worden voldaan aan landelijke maatregelen, zoals triage en de anderhalve meter afstand. Ook wordt gekeken of een deel van de sneltestcapaciteit kan worden ingezet voor bezoekers aan evenementen en het nachtleven.

Als één ding duidelijk werd door de illegale raves en feestjes die de afgelopen maanden werden georganiseerd: jonge Amsterdammers staan te trappelen om weer naar festivals of andere evenementen te gaan en een dag of nacht de dagelijkse sleur van zich af te dansen.

Nog niet zeker

Maar of Amsterdammers komende lente écht weer de wei in mogen, hangt af van beslissingen uit Den Haag. Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk in hoeverre festivals en nachtclubs straks daadwerkelijk gebruik kunnen maken van de sneltestcapaciteit. “Dat gebeurt allemaal in overleg met het rijk,” zo laat een woordvoerder van Halsema desgevraagd weten. Ofwel: de gemeente hóópt dat die ruimte er komt, maar het is nog allerminst zeker. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kon daar vrijdagmiddag nog geen duidelijkheid over geven.

Dan is er nog de anderhalvemeterregel. Clubs en festivals geven al maanden aan dat ‘de ziel uit evenementen en het nachtleven wordt gehaald’ als die afstand moet worden gewaarborgd. Zelfs als er gebruik kan worden gemaakt van sneltests en alleen bezoekers met een negatieve uitslag worden toegelaten, zal Den Haag zich moeten buigen over die anderhalve meter. Of die regel mogelijk kan worden losgelaten, wordt nog uitgewerkt, maar de kans lijkt − gezien de bestuurslijn van de afgelopen maanden en het verloop van het virus − klein.

Vanaf half januari start de overheid met zogeheten field labs: testevenementen met zittend publiek. Begonnen wordt met concerten, theater en voetbalevenementen. De resultaten van de field labs zullen waarschijnlijk het vervolgbeleid bepalen.

Een lege huls?

Dus: hoe ziet een festival in het voorjaar er vooralsnog uit? Een biertje in de hand, zij aan zij dansen: waarschijnlijk niet. Dat lijkt pas mogelijk te zijn als genoeg mensen zijn gevaccineerd en de landelijke maatregelen kunnen worden losgelaten.

Waren de plannen van de burgemeester dan een lege huls? “Zeker niet,” vindt haar woordvoerder. “Het punt is: we zitten momenteel in een lockdown. Maar zodra het kan, moeten we als Amsterdam weer zo snel mogelijk dingen kunnen doen. Daarom is dit plan er. We willen oefenen zodat we klaar zijn als er meer kan op grotere schaal.”

Grote evenementen verplaatst

Het blijft lastig te voorspellen wanneer er weer grote evenementen met meer dan 2000 bezoekers in Amsterdam kunnen plaatsvinden. Ook dat valt samen met de vaccinatie. Voorlopig lijkt het er niet op dat dit voor 1 juni mogelijk zal zijn. Organisatoren willen het risico ook niet nemen opnieuw een evenement te moeten annuleren. Ze kunnen zich niet meer verzekeren tegen een pandemie. Voor grote evenementen en festivals uit de eerste helft van 2021 wordt, in overleg tussen de gemeente en organisatoren, een alternatieve datum in het najaar gezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden