live

Klein geluk in Amsterdam: Ook niet de slechtste

Schrijver Guus Luijters schrijft voor Het Parool dagelijks over 'klein geluk' in de stad. Reageren? Dat kan via kleingeluk@parool.nl.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Ook niet de slechtste

  In het gebouw van roei­vereniging De Amstel hangt een skif aan het plafond. Een paar jaar geleden nog moest het gebouwtje weg om te wijken voor een megalomaan stadsdeelkantoor, maar gelukkig is dat niet doorgegaan.

  Je hebt er een prachtig uitzicht op het water en op de Amstelkade aan de overkant. De laatste keer dat ik hier was, was in het voorjaar van 1960, toen mijn vriend nog roeide en ik eens ben gaan kijken hoe hij het ruime sop koos in zijn wherry.

  Daar viel niet veel aan te beleven, want hij was in een oogwenk om de hoek verdwenen en voor water en ­kaden had ik toen nog geen ­belangstelling. Op je zestiende heb je wel wat anders aan je hoofd. Ik denk dat ik even langs ben ­gegaan bij een vriendin in de Roelof Hartstraat.

  Op de bijeenkomst in het club­gebouw maakte ik kennis met een vrouw die de achternaam van haar man droeg en die nadat ze die naam had genoemd, aarzelend zei dat het eigenlijk haar naam niet was, maar dat ze de eer had zich zo te mogen noemen.

  “Hoezo eer?” zei ik, “mijn geliefde heeft altijd haar eigen naam gehouden.”
  “Dat kan ook natuurlijk,” zei ze. “Ik heet Zwolsman.”

  Een gesprek met iemand die je niet kent, is als schaken. Je moet vooruit denken en dus zei ik: “Niet de beste schilder van de wereld, maar ook niet de slechtste.”

  Waarop de vrouw natuurlijk zou vragen wat ik daarmee bedoelde en ik over Nescio’s Bavink kon beginnen die immers gemodelleerd is naar de schilder Johannes Zwolsman. Maar de vrouw zei: “Dat was mijn grootvader.”

  Oom Frits en tante Aagje had ze goed gekend. Tante Aagje was heel aardig, maar Nescio was een saggerijn.

 2. Gevaarlijke heksen en schatgraven

  Marthe was vijf geworden en dat had ze ­gevierd met tien vriendinnen en een speurtocht die naar een schatkist leidde. Marthes moeder liet een filmpje zien waarop de tien kinderen rond de schatkist stonden, allemaal met een toverstokje in hun hand.

  “Hokus, pokus, pilatus, pas, ik wou dat de schatkist open was,” zongen ze en verdomd, dat was ie.

  Die toverstokjes hadden ze gemaakt omdat de toverheks van dienst haar toverstaf kwijt was en dus de schatkist niet meer open kon krijgen.

  “Dat had ik een beetje onderschat,” zei Marthes moeder, “want er waren meteen kinderen die vroegen of de toverheks dat wel goed vond, dat zij naar haar schatkist gingen zoeken. Ze waren bang dat ze misschien kwaad zou worden.”

  “Wat heb je gezegd?” zei ik.

  “Dat het volgens mij een heel aardige toverheks was en ze zich dus geen zorgen hoefden te maken. Maar toen was er een kind dat wilde ­weten hoe ik dat wist, dat het een aardige toverheks was. ‘Dat denk ik,’ heb ik toen gezegd, maar dat maakte het alleen maar erger, want wat als ik het nou eens mis had.”

  “Toverheksen, altijd wat,” zei ik, waarna ik ‘O wat is het donker in de bosjes (als ik maar geen toverheksen zie’) voor haar heb gezongen.

  Toen ik zo’n veertig jaar geleden zelf uit schatgraven ging, hadden we te maken met de verschrikkelijke kapitein Haak en de Bende van de Zwarte Hand. Zeerovers zijn ook niet mis en dus had ik toen we met onze schatkaart het bos in gingen, veertig stappen links, dertig stappen rechts, een geweer bij me, de oude luchtbuks van mijn vader, waarmee hij in zijn laatste zomer, onherroepelijk genezen van een hersentumor, de wasknijpers van de waslijn schoot.

 3. Het terrein van Ketjen

  Aangezien Jan van antiquariaat Egidius uit Noord komt en ik uit Noord kwam, kon hij me vertellen wat ik, toen ik vanaf de Oranjesluizen de Schellingwouderdijk opreed, zoal gemist had.

  “Beneden aan de dijk staat een rij sluiswachtershuisjes,” zei hij, en als je het pad nam tussen die huisjes en de Dijk kwam je bij een watertje, waarin een klein pontje ligt, waarmee je jezelf door middel van een touw naar de overkant kunt trekken.

  “Daar sta je op het terrein van Ketjen. Als je daar iets opraapt,” zei Jan, “is er altijd nog wel iemand die zegt dat je daar heel voorzichtig mee moet zijn. Wegens gif.”

  Er waren allerlei actiegroepen tegen Ketjen geweest en Rudi Falkenhagen was een van de voormannen. “Was dat Snuf,” zei ik, of Snuitje?” “Snuf,” zei Jan: “Mm-mooie pp-parels, ff-fijne pp-parels.”

  Op de Kring kreeg Theun de Winter een keer ruzie met Falkenhagen. “Jammer,” zei Theun toen Falkenhagen woedend weg beende, “want als acteur heb ik je hoog zitten.” In ijdelheid gestreeld, hield Falkenhagen de pas in, waarop Theun het ‘mm-mooie pp-parels, ff-fijne pp-parels’ horen liet, waarna de boot pas goed aan was.

  “Kan jij je herinneren,” zei ik ­tegen Jan, “dat Pipo ruzie kreeg met zijn schepper en het verder verdomde?” Jan kon zich dat niet herinneren. De ruzie ging over merchandising en de man die de rol van Pipo overnam, liet in interviews weten dat de vorige Pipo een waardeloze clown was en dat hij weleens zou laten zien hoe een echte clown dat aanpakte. Het werd een drama.

  Jaren later gingen mijn ouders in Lisse wonen en als je daar in het winkelcentrum de acteur in kwestie lopen zag, werd hij onveranderlijk gevolgd door een stoet kinderen die pesterig ‘Pipo, Pipo’ riepen.

 4. Van oerwoud tot bosje

  Het Leidsebosje, dat tot voor kort voor zover ik weet geen naam had, heeft nu twee namen zag ik, Leidsebosje West en Leidsebosje Oost.

  In Leidsebosje Oost ben ik nog niet geweest, maar Leidsebosje West was even schrikken. Het stukje oerwoud dat daar sinds mensenheugenis lag, is ­gekapt en tot een doorzichtig parkje omgetoverd.

  “Wel zo veilig,” zei mijn geliefde, maar dat je je vroeger in het toen nog naamloze Leidsebosje zo heerlijk onbespied kon wanen, had ook zijn voordelen, herinnerde ik mij.

  Als jongen heb ik mijn ouders vaak over het Leidsebosje gehoord. Het verhaal speelde in de eerste maanden van de bezetting. Mijn vader en moeder waren samen met Maleveld en zijn vriendin uit geweest op het Plein.

  Ik weet weinig van Maleveld maar het was een geheimzinnig iemand en als zijn naam viel, hoorde je onverwachte dingen.

  Maleveld koerste bij de amateurs, waar hij er plezier in schiep de grote Pellenaars van de weg te rijden; Maleveld was vlak na de bevrijding betrokken bij het leegroven van Canadese legerdepots; Maleveld zou een handeltje in cocaïne hebben gehad; Maleveld had een vriendin die mannenkleren droeg.

  In het Leidsebosje hadden twee Duitse soldaten een opmerking gemaakt over zijn vriendin. Waarna er een knokpartij was uitgebroken, waarbij Maleveld, straatvechter, en mijn vader, lichtgewicht, de soldaten stevig hadden afgedroogd.

  Met als resultaat dat mijn moeder zeker een halfjaar geen oog dichtdeed uit angst voor de gevolgen.

  Zoiets zou nu niet meer kunnen gebeuren. Het is keurig in het Leidsebosje West. Frisse paaltjes langs de laantjes, de tak van ’t Zagertje voor verder doorzakken behoed door een spinrag van ­kabels, het beeld van Heijermans schoongeboend en in het zicht ­gezet en het belangrijkste: geen bosje meer te bekennen.

 5. Ces beaux jours

  Toen mijn vriend Mels de Jong 60 werd, vertelde hij me dat hij zo ontzettend graag tien jaar jonger zou zijn geweest, want dan had ie tien jaar extra tijd gehad. Een raadselachtige redenering, dacht ik, terwijl ik bedacht hoe jammer ik het vond dat ik Mels niet veel eerder had ontmoet.

  Het is heel gek, maar de meeste mensen leer je kennen op precies het juiste ogenblik. Toen ik 9 was, kwam Hans Ree bij me in de klas te zitten, prima, op mijn 16de ontmoette ik Tim Krabbé, kan niet beter, en zelfs over het tijdstip waarop ik mijn geliefde leerde kennen, ben ik dik tevreden, hoewel ik het in haar geval niet erg gevonden had als het een jaartje eerder was gevallen.

  Mels was een erudiete en geestige man, aardig, maar tegelijkertijd had hij iets geheimzinnigs. Je voelde dat je hem niet helemaal kon kennen. Mels was gek op spelletjes. Hij was een goede schaker, maar in spelletjes als rikken, kingen, toepen en hoe het verder ook heten mag, was hij onverslaanbaar.

  We deelden onze liefde voor de Franse literatuur. Hij hield van ­Céline, en Flaubert vond hij zwaar overschat, maar over Modiano ­waren we het eens. Net als over A.M. de Jong, zijn oom aan wie hij een mooie biografie wijdde.

  Op 23 augustus van dit jaar ­begon ik Merijntje Gijzen te her­lezen, alle acht de delen. Op 1 september hoorde ik dat het slecht ging met Mels. Op de 19de is hij, 86 jaar oud, in Frankrijk over­leden.

  Vorige week herdachten we hem, aan de Amstel, waar iemand alles samenvatte door het zingen van het chanson van Charles Trenet: `Que reste-t-il de nos amours/ que reste t-il-de ces beaux jours/ Que reste-t-il de tout cela/ Dites le moi.¿

 6. Een neon Eiffeltoren

  In de Reguliersdwarsstraat, vlak voorbij de Schapensteeg met zijn achterkant van de Tuschinski, op nummer 125, aan de kant van de Reguliersbree, hing tot voor kort een neon Eiffeltoren aan de gevel. Het was een laatste overblijfsel van Place Pigalle, een animeerzaak ­zoals ik ontdekte toen ik er eens nietsvermoedend naar binnen liep.

  Maar er werd niet alleen ­geanimeerd, want aan de bar trof ik twee doodgewone meisjes die zodra ze hun mond opendeden uit ‘Volllendam’ bleken te komen.

  Ik kwam in die dagen voor mijn werk vrijwel dagelijks in Volendam, dus hadden we een boel te bespreken. Het meisje dat ik leuk vond, vertelde dat ze als serveerster werkte in een restaurant aan het Doolhof, vlak achter de Dijk. Waar we na haar dienst afspraken.

  Toen ze het restaurant uitkwam, bleek ze, ik kon mijn ogen niet geloven, in Volendams kostuum. Ik was op slag verliefd. Al die rokken, en het schortje en dat kapje, wie zou daar niet voor zijn gevallen?

  Vijftien jaar later ben ik nog een keer in Pigalle geweest, na een lange dag met Jan Cremer, Mick Boskamp en Kees van Beijnum. “Allemaal balletdanseressen en meiden van de Filmacademie,” zei Jan, die er verstand van heeft. Op de animerende balletdanseressen en meiden van Filmacademie na was de zaak verlaten.

  Jan bestelde Hongaars bier en poestanootjes en nadat we ons geïnstalleerd hadden, zei hij: “Jongens, nog vragen?”

  Toen de gigantische rekening kwam, dreigde er een opstootje, want Jan verdomde het te betalen. Ik verheugde me al op een vechtpartij, maar op de een of andere manier wist hij de rekening af te kopen. Weer op straat keek ik naar de Eiffeltoren die in paars neon aan en uit ging en die nu voorgoed verdwenen is.

 7. Over onze herinneringen

  In de tram op weg naar mijn favoriete restaurant gebeurden merkwaardige dingen. Het was de 5 maar verdomd als het niet waar is, op het Leidseplein veranderde hij zomaar in de 10. Of nee, het bleef gewoon de 5, maar hij gedroeg zich als 10 en daar werd niks over omgeroepen of zo, nee, ze deden gewoon of het zo hoorde.

  Nadat ik op eindpunt was uit­gestapt, liep ik gewoontegetrouw naar het geboortehuis van de ­gebroeders Reve om te kijken of alles bij het oude was. Dat was het, maar de schitterende cactussen in de etalage van het hoekhuis, ­waren die nieuw of waren ze er ­altijd al en had ik ze nooit gezien?

  Zo mooi als de cactussen waarvan ik altijd droom en die mij nooit gelukt zijn. Moest ik nu blij zijn met de prachtige cactussen in hun etalage of bedroefd over mijn cactusmislukkingen? Ik wist het niet.

  In het restaurant hadden Freddy en ik het over onze herinneringen die verdwijnen of juist uitdijen en steeds mooier worden. “Op het Sir Albert Hotel in de Albert Cuyp,” zei ik, “staat een citaat van Disraeli, ‘Like all great travellers I have seen more than I remember and remember more than I have seen’. Zo is het ongeveer, denk ik.”

  Vroeger zat daar een diamantslijperij, herinnerde ik me. “Moppes,” zei Freddy., “Samen met mijn vader ben ik daar eens ­geweest. Ik kreeg er handenvol goudkleurig slijpsel. Ik dacht dat we rijk ­waren.”

  Freddy had in De L’Europe gewerkt. Daar woonde de oude ­directeur van Moppes. Zijn kamer kwam hij niet meer uit. Op sommige dagen wilde hij dat Freddy hem de hele avond kwam bedienen. En zodra de deur dicht was, zei hij dan: “Zo, nu gaan we samen Ajax kijken.”

 8. Als ik op het Damrak loop

  De frietrij bij Manneken Pis op het Damrak lijkt steeds langer te worden. De rij is zo lang dat het welhaast onmogelijk is geworden om te controleren of de rij zo lang is door de kwaliteit van de ­patat of dat het om iets anders gaat, een vermelding in een hippe gids, een filmpje op YouTube of iets dergelijks.

  Als ik hier loop, denk ik altijd aan de cineast die alleen langs de kant van de Beurs over het Damrak durfde, de zonnige kant was hem te wijds.

  Als hij in de schaduw langs de muur van de Beurs sloop, was hij op weg naar Hotel Polen, waar we vaak bijeenkwamen met onze producent, die zoals een producent betaamt sigaren rookte, een telefoon op zijn tafeltje had staan en de rekening betaalde. Niet veel later brandde Polen af.

  Het was in de tijd dat de fluorescerend beschilderde bus van Magical Mystery Tours vanaf het Rokin vertrok voor zijn psychedelische trip naar Afghanistan, het paradijs op aarde, toen al.

  Ook aan de God van Nederland op zijn terras denk ik wel eens als ik op het Damrak loop, maar vaker nog aan Hooters. Als je in het voorbijgaan bij Hooters naar binnen keek, zag je blote meiden met een cowboyhoed op hun kop en een riem om hun middel waaraan twee holsters hingen met klapperpistolen die ze af en toe lieten knallen. Als ze een goede fooi vingen, denk ik.

  Een tijdje geleden las ik over bootbabes, schaars geklede dames die toeristen een boot proberen in te praten. En op het dak van zijn moeder vertelde Sander die op het water woont mij dat er bootjes ­varen met paaldansende paaldanseressen aan boord. Varende prostitutie lijkt niet ver weg.

 9. De Eiffeltoren verdomme!

  In 1955 ging Eddy Posthuma de Boer, die toen 24 was, naar Parijs om bij Magnum, het beroemde door Cartier-Bresson en Robert Capa opgerichte fotopersbureau, zijn foto’s te ­laten zien.

  Ik was ook in Parijs in 1955. Ik was elf en we waren op de terugweg van Ventimiglia waar we onze vakantie hadden door­gebracht toen mijn vader, zo ter hoogte van nougatstad Montélimar, besloot dat ik Parijs moest zien.

  Mijn vader was dol op omwegen, dit in tegenstelling tot zijn zoon, die meteen begon te klagen dat hij helemaal niet naar Parijs wilde maar naar huis. Eenmaal in Parijs aangekomen was het oorlog in onze Volkswagen.

  Ik zat achterin in een Tour de Francespecial van Het Vrije Volk te lezen, mijn vader briesend achter het stuur, terwijl mijn moeder vergeefs probeerde de zaak te sussen.

  “De Eiffeltoren verdomme!” riep mijn vader toen we over Place de la Concorde ­reden, “kijk, het Louvre, verdomme, de obelisk, kijk!” Mijn vader in zijn korte broek achter het stuur van zijn Volkswagen, zijn onwillige zoon achterin, elke keer als ik op Concorde kom, moet ik eraan denken.

  Eddy Posthuma de Boer slaagde niet voor zijn Magnumexamen. Gelukkig niet, want dan had ie van die slome Cartier-Bressonfoto’s moeten gaan maken, terwijl hij nu een leven lang fijne Eddy Posthuma de Boerfoto’s heeft gemaakt.

  Zijn nieuwe expositie, tot 9 ­januari in Hotel Arena, heet ­Paris-Amsterdam 1955-2018 en ­bestaat uit tweeregelige verzen, waarin de twee steden op elkaar rijmen, een marktkoopman in de rue Mouffetard en een manser bij zijn orgel in de Kalverstraat, een man met pet aan de bar in café la Tartine, een man met een hoed op een stoel in café Hesp.

  Kleine wonderen van een groot kunstenaar.

 10. Over de Willemsparkweg

  Op de trap betrapte ik me erop dat ik Moanin’ liep te fluiten. Dat vroeg om maatregelen en dus pakte ik een Art Blakey-cd uit de kast en zette Moanin’ op. Bij de eerst maten al had ik mijn twijfels en toen het wijsje erop zat en het echte werk begon, wist ik het ­zeker: de trompet was niet om aan te horen. Hij werd anno 1980 ­geblazen door een zekere Wynton Marsalis, las ik in het begeleidende boekje. Maar ik wilde helemaal geen Marsalis, ik wilde gewoon Lee Morgan en dan het liefst zoals hij in november 1959 klonk in het Concertgebouw.

  YouTube bracht uitkomst.

  De volgende dag, een woensdag, fietste ik, zonder ook maar één keer aan Astrid te denken, heen en terug over de Willemsparkweg, waar zij toch woonde. Op de heenweg kwam ik langs een elektronisch verkeersbord dat zei dat ik 12 kilometer per uur reed en dat me daarvoor beloonde met een smiley. Op de terugweg legde ik even aan bij antiquariaat Metamorfose op de hoek van de Valeriusstraat en de Hendrik Jacobszstraat. In de bak vond ik een boek met Rimbaud op de cover. Toen ik naar binnenging om mijn euro af te dragen, hoorde ik Thelonious Monk. “Met Art Blakey zo te horen,” zei meneer Metamorfose.

  Een paar dagen later dacht ik aan Astrid. Haar vader was van Blue Note, met als gevolg dat ik ­alles van Blakey dat tussen september 1959 en mei 1960 op Blue Note verscheen, van dichtbij heb mogen horen. En niet alleen Blakey, Horace Silver, Don Byrd, Kenny Burrell en Hank Mobley maakten ook platen. De eerste plaat van het Lee Morgan Quintet heb ik net niet gehaald.

  Want op 7 mei 1960 was het uit met de verkering.