live

Klein geluk in Amsterdam: Romeinse soldaatjes

Schrijver Guus Luijters schrijft voor Het Parool dagelijks over 'klein geluk' in de stad. Reageren? Dat kan via kleingeluk@parool.nl.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Romeinse soldaatjes

  Na een Klein gelukje over de juut en ons ‘kip, kip, kip, zonder eieren’ kreeg ik een briefje van Henk Cramer: ‘Ik vroeg me af of je deze nog kent: “Juut, juut, juut/ daar komt een smeris aan/ op een hobbelpaard/ in de Kinkerstraat.” Talie, talie, groeten van Henk.’

  In mijn zes jaar op de Erasmusschool aan de Egidiusstraat in Amsterdam-West ben ik, als ik me goed herinner, drie keer lid ­geweest van een club. De eerste club die eigenlijk geen club was, hield zich bezig met het vullen van de schuren van een paaseierenfabriek.

  De schuren bevonden zich in een schoolschrift, waarin we op de eerste pagina, links in de marge de buitenmuur tekenden, waarna we onderaan de pagina de lijn van de vloer aangaven die doorliep tot de laatste pagina van het schrift, waar ook de rechtermuur van de schuur te vinden was.

  De bedoeling was dat we de schuur, die zo’n 64 pagina’s telde, tot de nok toe vol tekenden met paaseieren, duizenden paaseieren. Loekie Dikker heeft de schriften nog.

  De tweede club was de Spelletjes & Geheimschriften Club, die in de vakantie Monopolytoernooien ­organiseerde en die niet te ontcijferen geheimschriften bedacht om daarmee Ultra Geheime Boodschappen door te geven.

  Talie was de derde club en telde drie leden, Henk Cramer, Fred van Schaik en ik. De club hield zich voornamelijk bezig met het tekenen van Romeinse soldaatjes die een helm droegen met zo’n ­hanenkam erop, een schild, een zwaard of speer en een rokje.

  Als we elkaar uit de verte zagen, riepen we ‘talie, talie’ naar elkaar. Ook renden we af en toe ‘talie, ­talie’ roepend door de straat.

  Waar dat voor was, weet ik niet meer, maar het soldaatje kan ik nog ­tekenen, talie.

 2. U bevindt zich hier

  In verband met werkzaam­heden moest ik op de Aletta Jacobslaan zijn en omdat ik op de bewuste dag niet in Amsterdam was, maar de trein naar Sloterdijk nam, informeerde hoe het vanaf daar verder moest. “Metrohalte Henk Sneevliet, dan is het twee minuten lopen.”

  Ik heb zes jaar in de buurt gewoond, dus dat kan geen probleem zijn. Aardig ritje, het metroritje van Sloterdijk via De Vlugtlaan, Postjesweg, Lelylaan en Heemstedestraat naar Sneevliet. De hele achterkant van West komt voorbij, inclusief een fraai kijkje op de Kolenkit en een stel bankgebouwen.

  Nadat ik was uitgestapt, kon ik twee kanten op, linksaf of rechtsaf. Ik ging rechtsaf, daalde de trappen af, checkte uit en stond voor een bord dat ‘Aletta Jacobslaan’ zei en linksaf wees.

  Omdat er geen pad was, maar alleen een berm langs een drukke weg, bekeek ik de plattegrond met het bekende pijltje ‘U bevindt zich hier’. “Hoe weet de plattegrond dat?” vroeg een kind laatst. Een goede vraag, want het gekke is dat de plattegrond wel weet waar ik me bevind, maar ik niet.

  Ik besloot de pijl Aletta Jacobs­laan te volgen. Terwijl de berm steeds smaller werd en de weg steeds breder, stopte er een politieautootje met een politie die een gevalletje ‘verwarde oude man langs snelweg’ vermoedde. Maar toen ik zei dat ik het talud ging afdalen en beneden wel verder zag, maakte hij geen bezwaar.

  Op straatniveau heb ik al lopend bij twaalf mensen naar de Aletta Jacobslaan gevraagd, maar ik vond hem pas toen ik er was. Voor de terugtocht liep ik in twee minuten naar de 2, die me naar de bewoonde wereld bracht. Op het Hoofddorpplein, zag ik, stonden acht piepkleine prunia’s te bloeien of hun leven ervan afhing.

 3. Zwarte hoed op zijn Golsteijnkop

  Namen van café’s zijn vaak misleidend. Café ­Modern blijkt een oude teringzooi, in Montparnasse hadden ze nog nooit van Parijs gehoord, bij Audrey’s Bar nooit van Audrey, bij Neutraal moest je op je woorden passen en het bord aan de deur bij café Dokter in de ­Rozenboomstreeg, waarop vermeld staat van hoe laat tot hoe laat de dokter spreekuur houdt, is niets als flauwekul. Niks spreekuur, het zijn gewoon de openingstijden.

  Maar in café de Wenteltrap in de Gravenstraat zat wel degelijk een wenteltrap. Die nergens naartoe ging. Ze hadden ook van die lage krukjes en geen WC. Als je moest pissen werd je naar de krul in de Eggertstraat, in de schaduw van de Nieuwe Kerk verwezen.

  Ik sta op het Leidseplein als ik aan de Wenteltrap moet denken. Ik kijk naar de lichtvoetige toren van de City, waarin lichtjes branden die een wenteltrap suggereren.

  In het najaar van 2001 stond ik ook op deze plek. Ik was uit de 10 gestapt en had mijn pas ingehouden, omdat vlak voor mij een prachtige vrouw met een diep ­decolleté zich zo diep voorover had gebogen om iets aan een schoen te doen, dat ik de verleiding niet kon weerstaan, en keek.

  ‘Zo mien jong,’ zei een stem, waarvan ik wist dat hij aan Jip Golsteijn behoorde. Jip Golsteijn, beroemd popjournalist, vriend van een ­Elvis Presley, van een Otis Redding en een mij. Hij had zijn zwarte hoed op zijn Golsteijnkop en we gingen meteen naar Palladium, zijn café, voor de nodige drankjes, een tirumisu en een goed gesprek.

  Een paar maanden later was hij dood. Een tijdje terug hoorde ik dat er een brug naar hem is vernoemd. Ondanks dat mis ik hem. Om de dag.

 4. Twee Dinky Toys

  Het uit 1936 daterende viermotorige Air France toestel de F-anny van de firma Joustra, in blik, dat ik in de Nieuwe Spiegelstraat bij Iris & Schriek in de etalage had zien staan en dat achthonderdvijfendertig euro kosten moest, bleef mij achtervolgen.

  Niet dat ik het kopen wilde, in geen achthonderdvijfendertig jaar, zoals mijn moeder gezegd zou hebben, maar misschien was het wel leuk om een foto te maken. Voor later of zoiets.

  Nu ben ik de gelukkige bezitter van het schitterende boek Mijn Speelgoed Vliegtuigjes (uit de collectie van Patrick Despature) en de kans dat het toestel daarin stond afgebeeld, was niet denkbeeldig, maar waar staat geschreven dat ik moet uitzoeken of het daadwerkelijk zo was?

  Veel eenvoudiger toch om even naar de Spiegelstraat te fietsen en daar zelf een foto te maken? Kom ik nog eens op straat en bovendien, het is een leuk tochtje.

  Toen ik bij de winkel aankwam, bleek de F-anny verdwenen, verkocht, een hele opluchting. Nu ik toch binnen was, kon ik even rustig om heen kijken en een beetje ouwehoeren met meneer Iris & Schriek die zonder mij te kennen mij kent als zijn broekzak.

  Nadat ik een uit 1947 stammend hemelsblauw pennytoy raceautootje met een gele cockpit als de helm van een baanwielrenner had gekocht, vertelde ik over 1948. Mijn vader zat toen drie maanden in Engeland om de automatische piloot te bestuderen.

  In zijn brieven die door mijn moeder werden voorgelezen, beloofde hij een vliegtuigje dat echt vliegen kon, maar toen hij terugkwam, bracht hij twee Dinky Toys voor me mee. “Een kleine groene wals,” zei ik. “En een rode tractor.”

  “Als je de volgende keer langs komt,” zei meneer Iris & Schriek, “heb ik ze voor je staan.”

 5. Dichter/songwriter/ezeldrijver

  Bij mijn favoriete haringkar, die van Jan op de hoek van de Potgieterstraat en de Bilderdijk, at ik een harinkje dat me zoals ­gewoonlijk voortreffelijk smaakte. Jan vraagt altijd even naar mijn kleindochter die hij al kende toen hij met kar en al nog in de De Clercqstraat op de brug over de Da Costakade stond. Kleindochter zal toen een maand of acht zijn geweest, maar al een liefhebber.

  Op de brug was het nooit zo druk, maar hier kan je het treffen dat je zes man voor je hebt, van wie er twee drie haringen willen, zodat je tien haringen wachten moet. Want aan haringen van ­tevoren schoonmaken, doet Jan niet. “Eet ze nog wel eens een haring?” zei hij. Nadat ik hem gerust had gesteld, vervolgde ik mijn weg.

  Lekker in het lentezonnetje wandelde ik de De Clercqstraat af, langs de champagnebar van Five Brothers Fat en schoenmaker Hakan Koç, langs kapsalon Eclipz en het Theo Thijssenportiek, langs Sjoege en café Hendrix, dat vroeger Lido heette.

  Na een turbulent etentje bij een Griek schuin aan de overkant ben ik hier eens beland met dichter/ songwriter/ezeldrijver Theun de Winter die ik nog ken uit de tijd dat zijn hele bezit in een verhuisdoos paste. Alles zit nog steeds in dozen, maar tegenwoordig heeft hij een verhuiswagen nodig.

  “Obi,” zei Theun nadat we de De Clercqstraat waren overgestoken en bij Lido waren binnengestapt, “obi, een flesje champo. Van de weduwe. En voor mijn vriend hier een dubbele whiskas. Met een blokje ijs.” Oei, dacht ik, want we waren dus al verder dan ik had gedacht. En inderdaad, want nog geen vijf minuten later begon Theun Verboden vruchten te neuriën. Als hij het zong, was de lamp uit, zoals Ina altijd zei.

 6. Het ergst van allemaal

  Bij de Prinsengracht was de ingang naar de Nieuwe Spiegelstraat gesloten voor autoverkeer. Eindelijk gaat het de goede kant op, dacht ik, maar of het ook zo was, was zeer de vraag.

  Want door dat het ene paaltje dat de straat blokkeerde, was een enorme verkeerschaos ontstaan. Die nog vergroot werd doordat de Nieuwe Spiegelstraat vanaf de andere kant nog wel toegankelijk was voor ­auto’s. Die dus allemaal terug moesten.

  Nadat ik een en ander een tijdje had staan bekijken, fietste ik de autovrije zone in en manoeuvreerde ik tussen de opgestopte auto’s door naar het galerijtje aan het einde van de straat. Of liever, aan het begin, je kunt met dit soort mededelingen niet voorzichtig ­genoeg zijn, is me gebleken.

  Een tijdje terug bracht een ongelukkig toeval me voor de etalage van Iris & Schriek, die er op het eerste gezicht vrij onschuldig ­uitzag, maar me wel naar binnen lokte.

  Had ik nooit moeten doen natuurlijk, want alles wat ik zag, was even begeerlijk, schitterende opwindautootjes, speelgoedtreinen en het ergst van allemaal, de vliegtuigjes. Het ene vliegtuigje was nog mooier, was nog duurder dan het andere.

  Ik ging naar huis met een klein Japans saltovliegtuigje, dat voor zijn 75 jaar nog verbazingwekkend mooie sprongen maakte. En met heimwee naar Iris & Schriek vanzelf.

  Deze keer stond er een viermotorig Air Francetoestel in de etalage, de F-Anny van Joustra, handelaren in blik. Dof rood, 835 euro slechts. Maar Iris & Schriek was gesloten, zodat ik me opgelucht naar de aangrenzende binnentuin kon begeven.

  Waar in de stilte ­tussen de bomen een wit prieeltje staat, terwijl de zonnewijzer hoog aan een achtergevel de tijd aanwijst. En ik, gratis en voor niets, een prachtige schelp heb gevonden.

 7. In een oude Franse film

  Wie eerder opstaat dan normaal en eerder de straat ­opgaat, ziet dingen die hij normaal niet ziet. De ochtendvroege stad is mij niet onbekend, maar kende ik vooral van laat, en dat komt niet meer voor.

  Om kwart over een lig ik er in of er moet, zoals laatst iets bijzonders op de televisie zijn. De cinema is dood, mag ik graag verkondigen. Van kunstfilms krijg ik uitslag en de rest is voor kinderen.

  Maar zie, midden in de nacht viel ik midden in een film over tornado’s die voor ze begonnen te tornaderen honderden haaien uit de zee visten om die vervolgens boven land weer uit te spugen. Waar ze er geen twijfel over lieten dat ook een zwerm haaien wel een hapje lust, wauw!

  Of het door dit cinematografische meesterwerkje kwam, weet ik niet, maar ik was vroeg uit de veren en vroeg op straat. Het leven kwam net op gang. En gaf me het gevoel dat ik in een oude Franse film terecht was gekomen.

  Bij het restaurant op de hoek was een meisje bezig tafels te dekken. Ze hield een wijnglas tegen het licht en bespeurde een vlekje dat ze wegpoetste met een doek. Bij de kaaswinkel kwam de man van de schoenenwinkel ernaast naar buiten, waarna hij met zijn broodje bij zichzelf naar binnenging.

  Mevrouw Parnassus van de postzegels zette het zilver dat ze ’s avonds uit de etalage haalt weer terug en de krantenman stond achter zijn toonbank de krant te lezen. Ik ging naar binnen bij de bakker.

  “Gesneden?” vroeg de mevrouw van het brood. “En dan wilt u het zeker in een papieren zak,” zei ze nadat ik bevestigend had geantwoord. Want wie zijn brood niet snijden laat, wil meestal een papieren zak.

 8. Honkie Tonkie pianissie

  Van alle vaste ritjes die ik maak, is het ritje door Stil Zuid met bestemming slagerij Robert Zikking mij het liefst. O, de verrukkelijke keuzes die zich aandienen zodra ik mijn straat verlaten heb.

  Neem ik de kade of neem ik de laan? Neem ik de straat of neem ik de weg? En terwijl ik door de stilte fiets, verheug ik me al op het ‘meneer Guus’ en de hand van de slagerszoon, en op het heerlijke geluid van de spelende kinderen op het Hygiëaplein, want ik plan mijn ritje altijd zo dat ik aankom als hun speelkwartier begonnen is.

  Voor de terugweg koos ik voor het poortje naar de Herculesstraat, en vandaar achter het Van Heutsz langs naar de Jan van Goyenkade.

  Voor een geopende deur stonden een man en een vrouw met elkaar te praten toen er een peuter naar buiten kwam. De man tilde de peuter op en gooide hem hoger in de lucht dan ik ooit gedurfd had. Moeder en kind schreeuwden het uit, maar om verschillende redenen.

  Een eindje verder op de kade glom mij een gouden cirkel tegemoet die toen ik dichterbij kwam te bestaan bleek uit tientallen kleine gouden schijfjes waar het woord ‘lungo’ op stond.

  Verpakkingsmateriaal, dacht mevrouw Cornelis, bij wie ik een kroketje had besteld. Ze had me gezien in een talkshow en vertelde dat haar man ook eens in een talkshow had gezeten, met Nico Haak van Honkie Tonkie pianissie op je sinaasappelkissie.

  Op slag gingen mijn gedachten terug naar de ochtend in november 1990 dat mijn vrouw me vertelde dat Nico Haak was overleden. Aangeslagen ging ik de straat op, waar ik zag hoe een auto een bakfiets schepte, en de sinaasappels bij dozijnen over straat ­rolden.

 9. Aan de andere kant van de ruit

  Er stond een reiger op het balkon. Toen ik een jongen was, waren reigers nog trekvogels die kwamen en gingen met de seizoenen, zoals trekvogels dat doen, maar tegenwoordig staan ze op je balkon als ze al niet voor een deur staan te wachten op de wonderbaarlijke verstrekking van piepkuikens.

  De reiger stond op hoge poten op de reling en boog zich met enige regelmaat voorover om met zijn snavel de diepte af te tasten. Ik was koffie aan het zetten en in de waterkoker water aan het koken voor thee.

  Ik dacht aan het versje dat mijn geliefde improviseerde toen we, lang geleden, vanuit de tram een goede vriend op het terras van het café bij de Hogesluis zagen zitten. “Van kroegtijger/ tot caféreiger,” zei ze. Een week later was hij dood.

  Het water in de waterkoker kookte en maakte zoveel lawaai dat ik niet kon horen of de koffie in het espressopotje ook gaar was. Ik boog me daarom voorover om mijn oor te luisteren te leggen.

  “Wat doe je nou?” zei ze. “Ik luister of ie al pruttelt,” zei ik. Inmiddels had ze een theezakje in mijn koffiekopje gehangen. “Wil je je thee in een koffiekopje?” zei ik. “Ik zit onder de kaaskruimels,” was haar antwoord. Even was het of we in een stuk van Beckett zaten.

  Op straat passeerde ik restaurant La Falote, waar een bord voor de deur stond met de woorden ‘ ’t water loopt je in de bek/ kapucijners met spek’.

  Bij boekhandel Premsela, een eindje verderop, stond ik nog wat na te praten toen ik zag hoe aan de andere kant van de ruit Remco Campert zich diep voorover boog om te zien naar welk boek hij stond te kijken.

 10. Waar het ooit begonnen is

  De dubbele a zit weer in de maand en dus gingen we richting Valeriusstraat waar het ooit begonnen is. Geen straat om van achterover te vallen, de Valeriusstraat, maar toch valt er van alles te zien. Zo waren ze op diverse adressen in de weer om onder hun huis een schuilkelder aan te leggen en wat me ook opviel, was dat je bij menige voordeur kon zien waar vroeger de bel had gezeten.

  De met witte verf naast de deuren geschilderde huisnummers die in de oorlog zijn aangebracht om ’s nachts je huisdeur te kunnen vinden, zaten er nog net als zevenenveertig jaar geleden. Alles verandert, maar sommige dingen blijven hetzelfde.

  Café de Blauwe Reiger op de ­Amstelveenseweg is gesloten, maar op de deur van de pastorie van de Agneskerk had iemand met krijtje een geheimzinnige tekst aangebracht, ‘20+C+M+B+18’. Kabbalistiek? Een geheime boodschap van de pastoor?

  Schuin aan de overkant lag café Bos er verleidelijk bij, maar wij zochten de ­oevers van de Schinkel op, waar de kade richting Zeilstraat drastisch versperd bleek door een vrachtwagen die probeerde een vuilcontainer op zijn rug te nemen.

  “Daar ben ik begonnen,” zei de vrouw die met ons stond te wachten, en ze wees naar het stuk Sloterkade vlak voorbij de brug. “En nu woont mijn zoon hier.” Deze keer wees ze naar een huis vlak voorbij de vrachtwagen die de container had afgeschud en het nog eens probeerde.

  “Het was altijd een fijne buurt en dat is het nog.” Op dat moment verscheen de zoon, begon de vrachtwagen te rijden en vervolgden wij onze weg.

  Een kwartier later zaten we bij Gent aan de Schinkel, waar moeder en zoon even later ook binnenkwamen en we elkaar begroetten als buurtgenoten.