live

Klein geluk in Amsterdam: Had ik zo'n kameel

Schrijver Guus Luijters schrijft voor Het Parool dagelijks over 'klein geluk' in de stad. Reageren? Dat kan via kleingeluk@parool.nl.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Had ik zo¿n kameel

  Aan de kade van Azartplein waar over een minuut of tien het pontje af moest meren stond een houten bak gevuld met zand. In het zand lagen schelpen en staken stukjes glas, groen en bruin. Geen zeeglas, want dat is glad geslepen, maar stadsglas, zo van de straat, maar daarom niet minder mooi. Het pontje was inmiddels in zicht en hoe dichterbij het kwam, hoe sneller het te varen leek.

  Nadat ik me had ingescheept, had ik een kleine tien minuten om van het IJ te genieten. Water en hoge luchtige, midden in de stad, kom er eens om. “Het aardige van het ritje is,” zei iemand tegen me, “dat er aan de overkant helemaal niks is.”

  Maar dat bleek niet helemaal waar. Ik zag een bioscoop, een restaurant dat Hangar heet en zowaar zag ik ook de Goudfazant, waar ik sinds lang wel eens eet, zonder te weten waar dat restaurant zich nu precies bevindt. Dit doordat we er nooit op eigen houtje naartoe gaan, maar altijd met ­iemand meerijden, wat voor mij gelijk staat aan verdwalen.

  De Johan van Hasseltweg kwam uit op de Meeuwenlaan, en dan ben je weer thuis. Bij Huize Valentijn op nummer 27 wapperde onze fiere driekleur in een scheepsmast in de tuin. Ernaast stond een prachtige zonnewijzer.

  In het fraaie boekenkastje van de buren trof ik een exemplaar van Tartarin de Tarascon, die zoals u weet in Algerije op leeuwen jagen ging. Op de terugweg koopt hij een kameel die zich zo aan hem hecht dat hij als Tartarins schip van wal steekt in het water springt en met de boot meezwemt. Had ik zo’n ­kameel, dacht ik, de overtocht vanaf de Meeuwenlaan zou nog mooier zijn.

 2. Geheimen van het Museumplein

  "Maar u bent dus een echte ­Amsterdammer,” zei Wesley van Oger in de PC bij wie ik het pak kwam ophalen dat ik een paar maanden eerder had gewonnen in de Nationale Pakken Loterij.

  “Geboren en getogen,” zei ik.

  “Wij,” zei Wesley en hij bedoelde zichzelf en de vriendelijke jongedame die aan een tafel iets onduidelijks zat te doen, “wij zijn ook Amsterdammers, maar ik kom dus uit Almere.”

  “En ik uit Dordrecht,” vulde de jongedame aan, “maar ik ben laatst wel op het Monnikenplein geweest.”

  “Monnikenplein?” zei ik. “”Ja, of Nonnenplein, dat kan ook, maar het is er doodstil. Er was een klein kerkje als je door een deur naar buiten ging, stond je midden in de stad.”

  Begijnhof, concludeerde ik.

  Niet veel later liep ik met mijn pak in een zak door de Gabriël Metsustraat toen ik aan de gevel van het Sweelinck College voor havo en mavo gouden letters zag die de volgende zinnen schreven: ‘let-op-wat-iedereen-kan-horen-en-pas-dan-komt-het-hier-toevallig-tevoorschijn-een-nieuwe-klank.’

  Een mysterieuze zin die ik eerder nooit gezien had, zoals ik het Poëzie Museum op het Museumplein, vlak achter me, ook nog nooit gezien heb. Maar dat komt misschien doordat je het niet zien kan.

  Het is er alleen middels een app te bereiken, maar heb je die, dan zie je niet alleen het museum, maar heb je ook toegang tot versjes van o.a. Neeltje Min, Elly de Waard en Menno Wigman. Het virtuele museum is ontwikkeld door International Silence, een naam met een belofte.

  Vlak naast het gebouw met de gouden zin aan de gevel is een poortje dat toegang geeft tot het pleintje achter het Sweelinck College. Het is hier heerlijk stil. Het is na vieren. Dat de kinderen dan naar huis zijn, zal er mee te maken hebben.

 3. Koud, koud, koud

  Toen Loek Dikker, met wie ik nog op de kleuterschool heb gezeten, zijn jongere zusje Marianna en ik onlangs over de Bos en Lommerweg liepen, het was zo ter hoogte van bakker Van der Heijden, begon Loek over de rol van de kou in onze jonge jaren. “Als je ’s winters buiten was,” zei Loek, “zag je altijd blauw van de kou. Je hoort daar nooit iemand over, maar het waren verschrikkelijke winters.”

  Ik herinnerde me 1947 toen de ijspaleizen in de straten tot de ­daken reikten, maar 1956 was ook niet mis. “Het was toen zes weken achter elkaar min achtentwintig,” zei Loek, “en alles was al die tijd bevroren.”

  “Wij zijn toen met de auto naar Marken gereden,” zei ik. “Halverwege de Gouwzee stond een benzinepomp op het ijs.” “Ik had het altijd koud,” zei Loek. “Er was water op de parketvloer gekomen en die was bevroren. Wij hadden een gashaard met achttien staven. Als hij thuis kwam, ging mijn vader languit voor de kachel op de grond liggen. Zo hield hij alle warmte ­tegen. Koud, koud, koud.”

  “Jij,” mengde zijn zusje zich in het gesprek, “nam altijd de poes mee naar bed.” Normaal zei Loek zijn vader en moeder in de kamer gedag als hij ging slapen, maar als hij de poes onder zijn pyjamajasje verborgen hield, bleef hij in de deuropening staan in de ijdele hoop dat zijn moeder niet zou merken dat de poes miste.

  “En mijn broer Peter,” zei Marianna, “nam zijn kleine zusje, mij dus, mee naar bed. Tot het warm was. Dan zette hij me in het pikkedonker op de koude gang.”

  We waren als de oude eskimo die het in het ziekenhuis voor het eerst lekker warm had. Zijn leven lang had hij kou geleden.

 4. Tien wollige witte schapen

  Tien wollige witte schapen op wieltjes en in ­aflopende grootte, die op een holletje voortgetrokken worden door een meisje met een Marie Antoinettepruik op, waar zie je dat nog?

  We gingen naar de opera, naar de Barbier die we allemaal kennen van de beroemde aria zoals gezongen door Dorus (‘we gaan naar de kino/ en huren een kano/ ’k weet een café met een oude piano/ links om de hoek bij het meer van Lugano/ daar ga ik dan heen met die lieverd alleen’) of door de Parel van Volendam, waar ie in de vertaling van Jan Rot ongeveer zo gaat: ‘Wil je een harinkie/ of liever een palinkie/ harinkie palinkie/ palinkie harinkie/of liever garnalen/ uit Monnickendam’.

  Op het Rembrandtplein, zagen we, was een ijsbaantje gekomen en de kerstverlichting in de Utrechtsestraat reikte tot Oosterling. In de Amstelstraat tochtte het, zoals het altijd doet in de Amstelstraat. “Nare straat,” zei mijn geliefde.

  “Het schijnt hier vroeger heel gezellig geweest te zijn,” zei ik. Dat had ik van mijn ouders. Zelf herinnerde ik me alleen het theater waar we een keer met een hele ploeg van school naar Rooie Sien waren geweest.

  Dat was me wat, al die keurige Spinozaleerlingen bij een voorstelling van het Amsterdams Volkstoneel met de legendarische Beppie Nooy als Rooie Sien, achteraf raakten we er niet over uitgepraat. “En hier zat de Krokodil,” zei ik. “Daar kwamen alleen maar oude nichten.” Het waren wonderlijke tijden die achter ons lagen.

  Voor de ingang van de opera speelde een man op een tuba en toen tijdens de ouverture van Rossini’s Barbier van Sevilla de gordijnen opengingen, holde er een meisje voorbij dat een Marie Antoinettepruik droeg en tien wollige witte schapen in aflopende grootte op wieltjes voorttrok.

 5. Twee gekruiste handen

  Nadat ik in de binnentuin tussen Roelof Hart en Gerard Terborg drie rondjes om de zonnewijzer had gereden en zo ruim de tijd had om de nieuwe knoppen in de magnolia te bewonderen, kwam ik Anne tegen, die me vertelde over de begrafenis van een wederzijdse vriendin.

  “Martie was zo dronken,” zei ze, “dat ze van haar fiets viel.” “Zo mag ik het horen,” zei ik. Op begrafenissen kan niet genoeg gedronken worden. Over het onderwerp valt het nodige te zeggen, maar in plaats daarvan besloot ik mijn schreden naar Zorgvlied te richten.

  Het was koud in het Beatrixpark. En hoewel je de snelweg altijd hoort razen, was het stil. Het enorme hotel dat naast het park verrijst, is nog steeds niet klaar, maar tot mijn grote vreugde zag ik bij de doorgang naar station RAI twee stenen leeuwen staan, zodat mijn verzameling stenen leeuwen­paren nu vier deelnemers telt: Willem de Zwijgerlaan (bij de gerietdekte villa), Oosterdok (bij de peperbus), Amsterdam-Rijn­kanaal (tussen Nesciobrug en Oranjesluizen) en hier dus, het wordt nog eens wat.

  Op Zorgvlied waren een paar mannen aan het zagen en af en toe hipte een ekster voorbij, verder was het op dezelfde manier stil als in het Beatrixpark. Zoals meestal waande ik mij alleen.

  Nadat ik een platgereden en roestige kroonkurk op het graf van mijn dode vriendin had gelegd, bekeek ik het monumentje dat Martie gemaakt heeft voor Kitty Courbois, twee gekruiste handen, haar voornaam en de karakteristieke bloem, zoals zij die graag tekende, mooi.

  Op de terugweg verdwaalde ik, zoals ik dat op Zorgvlied vaker doe, maar toen ik de uitgang ­gevonden had, was daar als altijd de rivier.

 6. Toet toet, boing boing

  De drie Musketiers waren met zijn vieren, het gelijknamige accor­deonduo was met zijn tweeën, wat een van de kenmerken van een duo is, dat ze met zijn tweeën zijn.

  Duo’s hebben het niet makkelijk, Johnny en Rijk bijvoorbeeld lieten daarover geen twijfel. Hun show heette Een paar apart, en dat was het. Altijd heisa en heibel en om het extra ingewikkeld te maken, te veel drank.

  Niet alleen Johnny en Rijk hadden last van het duo zijn. Toen ik tijdens een bijeenkomst in kunstboekenantiquariaat Egidius na een inleidend gesprek over Snuf en Snuitje samen met Jan de duo-balans opmaakte, bleken duo’s vrijwel nooit voor het geluk geboren.

  Walden en Muijselaar (Snip en Snap) lijken de uitzondering, maar Bassie en Adriaan (‘Ik ben wel dom, maar niet slim’) konden elkaar wel vermoorden, om over Peppi en Kokki (‘Toet toet, boing boing’) maar te zwijgen. Tragisch, na een leven lang sappelen eindelijk succes en dan elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

  “Kan je je Wil van Selst herinneren?” zei ik. Dat kon Jan zich niet. Wil van Selst was de verteller van Peppi en Kokki, en dat deed hij voortreffelijk, zoals hij alles wat hij deed voortreffelijk deed.

  Of hij nou Henri Salvador speelde die bij Fred Haché L’abeille et le papillon zong (“Scheer je weg, nep-Henri Salvador”) of een boer in vers gesteven blauwe overall in Summer in the fields, een sad movie van Wim van der Linden.

  Onze dochter die van de Peppi en Kokki-generatie is, had als kind een verschrikkelijke hekel aan de twee matrozen. Dat meent ze zich ook te herinneren. Maar om haar te pesten houd ik altijd vol dat ze zich dat wegens te jong onmogelijk kan herinneren en dat ze juist hun grootste fan was.

 7. Het einde van onze jongensjaren

  De Esmoreiters stonden met zijn allen voor het Roomse blok dat daar in het begin van de ­jaren vijftig was verrezen. Daarvoor was er een landje, waar nog lang een stuk van de vleugel van een in de oorlog neergeschoten vliegtuig had gelegen.

  Maar toen de toffelemonen kwamen, moest de vleugel weg om plaats te maken voor meneer pastoor, die in een jurk gehuld de woningen afging om borreltjes te drinken en te zeggen dat er meer kindertjes moesten komen. Tenminste, dat zei mijn moeder.

  Terwijl we, gemengd als vroeger op de openbare school, nog stonden na te gniffelen, ging er een deur open. In de deuropening verscheen een dame op leeftijd die het gezelschap enige tijd opnam en toen onze namen begon op te noemen.

  Het was Mizzi van Son die hier al sinds 1950 woont. ‘Zij gaf,’ schreef Loek Dikker de volgende dag, ‘een extra dimensie aan de samenkomst en onze ronddwaling door onze oude buurt. Met haar herinneringen is er nog steeds iets van ons in de Esmoreitstraat aanwezig. En daar had ik niet op gerekend.’

  Wie er niet was tijdens onze wandeling, was Gisela. Haar vader had, in de zomer van 1954 schat ik, de Sparwinkel op het pleintje overgenomen van meneer Pas.

  Ik herinner me dat wij jongens op het pleintje onze jongensdingen ­deden, zoals voetballen, vechten en vieze praatjes verkopen, terwijl de meisjes kaatsenbalden en hinkelden, zoals meisjes, griezelige wezens waar je niks aan had, dat ­deden, toen Gisela voor het eerst naar buiten kwam.

  Een moment was het stil, daarna was het met voetballen, vechten en vieze praatjes vertellen voorgoed gedaan. ‘All the boys love ­Gisela,’ zongen we en we sprongen touwtje tot we erbij neervielen. ­Gisela was het einde van onze jongensjaren.

 8. Een rechtgeaarde Esmoreiter

  Het was een wonderlijk gezelschap dat zich op donderdag 29 november verzameld had in het poortje, het eerste poortje om precies zijn, dat de Bos en Lommerweg verbindt met de Tijl Uilenspiegelstraat.

  Het was een man of dertig, mannen en vrouwen, allemaal zo rond de 70 zo te zien. Een man die iets apart stond, verhief plotseling zijn stem en zei: “Laten we nu allemaal doen wat een rechtgeaarde Esmoreiter deed en doet als hij zich in een poortje bevindt.”

  Vrijwel op hetzelfde moment klonk er uit alle kelen een luide kreet die weerkaatste tegen muren en plafond, even waren we allemaal weer jong.

  Een reünie van de straat waar je geboren bent, wie heeft ooit zoiets gehoord, maar na maanden van voorbereiding was het zover en stonden we klaar om onze straat en zo ons verleden binnen te lopen.

  Iemand wees zijn geboortehuis op nummer 57, de deur was nog de deur uit zijn jeugd. Iemand anders wees het hekje rond het perkje waar ze nog eens van afgelazerd was, en ik wees naar het huis op driehoog aan de overkant waar Robbie Sijmons woonde.

  Ik vertelde dat zijn ouders een keer een nieuw bankstel hadden gekocht, een hele gebeurtenis in die dagen, en dat ze het bankstel daarna in de plastic verpakking hadden laten zitten, iets waar ik zoveel jaar later nog niet over uitgepraat ben.

  Ik wist ook nog dat ik bij Kees Timman thuis voor het eerst zuurkool had gegeten. En een heel ei op een boterham. Ik wist niet dat het kon.

  Marion Dammers van de overkant vertelde daarop dat wij eens voor een nacht van bed hadden geruild. “Toen je moeder de volgende ochtend een eitje voor me had gebakken, zei ze dat het best op twee boterhammen kon.”

 9. Vijftig kroketten

  Toen mijn geliefde vijftig werd, heb ik voor haar een map gemaakt met daarin vijftig unica in tien categorieën. Vijf manuscripten, vijf handgeschreven gedichten, vijf schaakpartijen, vijf foto’s van Marilyn Monroe en vul maar verder in tot je aan de tien en dus ook aan de vijftig bent. Het was een gigantisch karwei waaraan ik, in het diepste geheim uiteraard, maandenlang, vaak tot laat in de nacht bezig ben geweest.

  Het was zelfs zo erg, dat mijn even frequente als geheimzinnige afwezigheid nog bijna tot huiselijke twisten leidden. Maar de verjaardag werd een groots festijn met zang en dans en feestgedruis tot in de kleine uurtjes, zo’n feest dat je van leven niet meer vergeet en waarvan zelfs de kleinste ­details voor altijd in je geheugen staan gegrift.

  Van nul naar vijftig is een lange reis, waarvan met name de eerste dertig jaar eeuwig lijken te duren, terwijl ook de twintig jaar die volgen nog veel tijd in beslag nemen.

  Maar daarna gaat het hard, een­ieder die boven de vijftig is, kan dat bevestigen. Decennia vliegen voorbij of het niks is, en zo kon het gebeuren dat we plotseling een verjaardag te vieren hadden, waarvoor zeven cadeautjes nodig waren.

  Op het feestje waar ik de cadeaus cadeau mocht doen, waren verscheidene mensen die er twintig jaar geleden ook bij waren. En dus werden er herinneringen opgehaald. “Weet je nog dat we vijftig kroketten hebben gehaald,” zei Maaike. “Bij snackbar Constantijn.”

  Vijftig kroketten? Ik was paf, want hoe kan een mens in hemelsnaam vijftig kroketten vergeten. Een paar weken later werd er aangebeld bij onze dochter die net een artikel over een hongersportdieet geschreven had. Toen ze opendeed, stond er een doos met 35 cheeseburgers op de trap.

 10. Stropdassen, en gros

  Mijn moeder had een vriendin die onbevlekt was ontvangen. Hoe het precies zat, wist ik niet, maar volgens mijn moeder had ze een kind gekregen zonder dat ze ooit, nou ja je weet wel, net als Maria.

  Over nou ja je weet wel had ik vage ideeën, maar van Maria wist ik niets. Waarop mijn moeder over een heilige geest begon die Maria zonder nou ja je weet wel zwanger had ­gemaakt, zodat ze onbevlekt ontvangen was. Net als Doortje van der Smaal.

  Doortje van der Smaal woonde op de Hobbemakade, schuin ­boven de boekwinkel tegenover de bloemenschuit. Wij gingen wel eens bij haar op bezoek en dan speelden Doortje en mijn moeder quatre-mains de Vlooienmars op de piano.

  Het onbevlekt ontvangen kind heb ik nooit gezien. Gé en Doortje van der Smaal hadden een Pampus en als ik haar op de jachthaven zag, had ze een sjaaltje om haar hoofd geknoopt, waarvan de knoop boven haar voorhoofd zat. Gé van der Smaal verkocht dassen, en gros.

  Om de hoek, in de Roelof Hartstraat, boven de ­Natuurwinkel, woonde nog ­iemand die dassen verkocht. Stropdassen, huis aan huis, vanuit een koffer. Het was de vader van een vriendin, die op zolder een atelier had.

  Op het atelier stond een ezel met daarop een schilderij van een niet-voltooide zonsondergang aan zee. Wij lagen meestal op kussens op de grond, tot die vader de trap kwam opgeslopen om op hoge toon te vragen wat wij aan het doen waren.

  Een tijdje terug vroeg ik aan Theo van de Kaaswaag of hij wist waar de Natuurwinkel had gezeten. “Hier,” zei hij. Toen ik in het portiek ging kijken, bleek het naambordje van toen nog aan de deur te zitten.