live

Klein geluk in Amsterdam: Dichter/songwriter/ezeldrijver

Schrijver Guus Luijters schrijft voor Het Parool dagelijks over 'klein geluk' in de stad. Reageren? Dat kan via kleingeluk@parool.nl.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Dichter/songwriter/ezeldrijver

  Bij mijn favoriete haringkar, die van Jan op de hoek van de Potgieterstraat en de Bilderdijk, at ik een harinkje dat me zoals ­gewoonlijk voortreffelijk smaakte. Jan vraagt altijd even naar mijn kleindochter die hij al kende toen hij met kar en al nog in de De Clercqstraat op de brug over de Da Costakade stond. Kleindochter zal toen een maand of acht zijn geweest, maar al een liefhebber.

  Op de brug was het nooit zo druk, maar hier kan je het treffen dat je zes man voor je hebt, van wie er twee drie haringen willen, zodat je tien haringen wachten moet. Want aan haringen van ­tevoren schoonmaken, doet Jan niet. “Eet ze nog wel eens een haring?” zei hij. Nadat ik hem gerust had gesteld, vervolgde ik mijn weg.

  Lekker in het lentezonnetje wandelde ik de De Clercqstraat af, langs de champagnebar van Five Brothers Fat en schoenmaker Hakan Koç, langs kapsalon Eclipz en het Theo Thijssenportiek, langs Sjoege en café Hendrix, dat vroeger Lido heette.

  Na een turbulent etentje bij een Griek schuin aan de overkant ben ik hier eens beland met dichter/ songwriter/ezeldrijver Theun de Winter die ik nog ken uit de tijd dat zijn hele bezit in een verhuisdoos paste. Alles zit nog steeds in dozen, maar tegenwoordig heeft hij een verhuiswagen nodig.

  “Obi,” zei Theun nadat we de De Clercqstraat waren overgestoken en bij Lido waren binnengestapt, “obi, een flesje champo. Van de weduwe. En voor mijn vriend hier een dubbele whiskas. Met een blokje ijs.” Oei, dacht ik, want we waren dus al verder dan ik had gedacht. En inderdaad, want nog geen vijf minuten later begon Theun Verboden vruchten te neuriën. Als hij het zong, was de lamp uit, zoals Ina altijd zei.

 2. Het ergst van allemaal

  Bij de Prinsengracht was de ingang naar de Nieuwe Spiegelstraat gesloten voor autoverkeer. Eindelijk gaat het de goede kant op, dacht ik, maar of het ook zo was, was zeer de vraag.

  Want door dat het ene paaltje dat de straat blokkeerde, was een enorme verkeerschaos ontstaan. Die nog vergroot werd doordat de Nieuwe Spiegelstraat vanaf de andere kant nog wel toegankelijk was voor ­auto’s. Die dus allemaal terug moesten.

  Nadat ik een en ander een tijdje had staan bekijken, fietste ik de autovrije zone in en manoeuvreerde ik tussen de opgestopte auto’s door naar het galerijtje aan het einde van de straat. Of liever, aan het begin, je kunt met dit soort mededelingen niet voorzichtig ­genoeg zijn, is me gebleken.

  Een tijdje terug bracht een ongelukkig toeval me voor de etalage van Iris & Schriek, die er op het eerste gezicht vrij onschuldig ­uitzag, maar me wel naar binnen lokte.

  Had ik nooit moeten doen natuurlijk, want alles wat ik zag, was even begeerlijk, schitterende opwindautootjes, speelgoedtreinen en het ergst van allemaal, de vliegtuigjes. Het ene vliegtuigje was nog mooier, was nog duurder dan het andere.

  Ik ging naar huis met een klein Japans saltovliegtuigje, dat voor zijn 75 jaar nog verbazingwekkend mooie sprongen maakte. En met heimwee naar Iris & Schriek vanzelf.

  Deze keer stond er een viermotorig Air Francetoestel in de etalage, de F-Anny van Joustra, handelaren in blik. Dof rood, 835 euro slechts. Maar Iris & Schriek was gesloten, zodat ik me opgelucht naar de aangrenzende binnentuin kon begeven.

  Waar in de stilte ­tussen de bomen een wit prieeltje staat, terwijl de zonnewijzer hoog aan een achtergevel de tijd aanwijst. En ik, gratis en voor niets, een prachtige schelp heb gevonden.

 3. In een oude Franse film

  Wie eerder opstaat dan normaal en eerder de straat ­opgaat, ziet dingen die hij normaal niet ziet. De ochtendvroege stad is mij niet onbekend, maar kende ik vooral van laat, en dat komt niet meer voor.

  Om kwart over een lig ik er in of er moet, zoals laatst iets bijzonders op de televisie zijn. De cinema is dood, mag ik graag verkondigen. Van kunstfilms krijg ik uitslag en de rest is voor kinderen.

  Maar zie, midden in de nacht viel ik midden in een film over tornado’s die voor ze begonnen te tornaderen honderden haaien uit de zee visten om die vervolgens boven land weer uit te spugen. Waar ze er geen twijfel over lieten dat ook een zwerm haaien wel een hapje lust, wauw!

  Of het door dit cinematografische meesterwerkje kwam, weet ik niet, maar ik was vroeg uit de veren en vroeg op straat. Het leven kwam net op gang. En gaf me het gevoel dat ik in een oude Franse film terecht was gekomen.

  Bij het restaurant op de hoek was een meisje bezig tafels te dekken. Ze hield een wijnglas tegen het licht en bespeurde een vlekje dat ze wegpoetste met een doek. Bij de kaaswinkel kwam de man van de schoenenwinkel ernaast naar buiten, waarna hij met zijn broodje bij zichzelf naar binnenging.

  Mevrouw Parnassus van de postzegels zette het zilver dat ze ’s avonds uit de etalage haalt weer terug en de krantenman stond achter zijn toonbank de krant te lezen. Ik ging naar binnen bij de bakker.

  “Gesneden?” vroeg de mevrouw van het brood. “En dan wilt u het zeker in een papieren zak,” zei ze nadat ik bevestigend had geantwoord. Want wie zijn brood niet snijden laat, wil meestal een papieren zak.

 4. Honkie Tonkie pianissie

  Van alle vaste ritjes die ik maak, is het ritje door Stil Zuid met bestemming slagerij Robert Zikking mij het liefst. O, de verrukkelijke keuzes die zich aandienen zodra ik mijn straat verlaten heb.

  Neem ik de kade of neem ik de laan? Neem ik de straat of neem ik de weg? En terwijl ik door de stilte fiets, verheug ik me al op het ‘meneer Guus’ en de hand van de slagerszoon, en op het heerlijke geluid van de spelende kinderen op het Hygiëaplein, want ik plan mijn ritje altijd zo dat ik aankom als hun speelkwartier begonnen is.

  Voor de terugweg koos ik voor het poortje naar de Herculesstraat, en vandaar achter het Van Heutsz langs naar de Jan van Goyenkade.

  Voor een geopende deur stonden een man en een vrouw met elkaar te praten toen er een peuter naar buiten kwam. De man tilde de peuter op en gooide hem hoger in de lucht dan ik ooit gedurfd had. Moeder en kind schreeuwden het uit, maar om verschillende redenen.

  Een eindje verder op de kade glom mij een gouden cirkel tegemoet die toen ik dichterbij kwam te bestaan bleek uit tientallen kleine gouden schijfjes waar het woord ‘lungo’ op stond.

  Verpakkingsmateriaal, dacht mevrouw Cornelis, bij wie ik een kroketje had besteld. Ze had me gezien in een talkshow en vertelde dat haar man ook eens in een talkshow had gezeten, met Nico Haak van Honkie Tonkie pianissie op je sinaasappelkissie.

  Op slag gingen mijn gedachten terug naar de ochtend in november 1990 dat mijn vrouw me vertelde dat Nico Haak was overleden. Aangeslagen ging ik de straat op, waar ik zag hoe een auto een bakfiets schepte, en de sinaasappels bij dozijnen over straat ­rolden.

 5. Aan de andere kant van de ruit

  Er stond een reiger op het balkon. Toen ik een jongen was, waren reigers nog trekvogels die kwamen en gingen met de seizoenen, zoals trekvogels dat doen, maar tegenwoordig staan ze op je balkon als ze al niet voor een deur staan te wachten op de wonderbaarlijke verstrekking van piepkuikens.

  De reiger stond op hoge poten op de reling en boog zich met enige regelmaat voorover om met zijn snavel de diepte af te tasten. Ik was koffie aan het zetten en in de waterkoker water aan het koken voor thee.

  Ik dacht aan het versje dat mijn geliefde improviseerde toen we, lang geleden, vanuit de tram een goede vriend op het terras van het café bij de Hogesluis zagen zitten. “Van kroegtijger/ tot caféreiger,” zei ze. Een week later was hij dood.

  Het water in de waterkoker kookte en maakte zoveel lawaai dat ik niet kon horen of de koffie in het espressopotje ook gaar was. Ik boog me daarom voorover om mijn oor te luisteren te leggen.

  “Wat doe je nou?” zei ze. “Ik luister of ie al pruttelt,” zei ik. Inmiddels had ze een theezakje in mijn koffiekopje gehangen. “Wil je je thee in een koffiekopje?” zei ik. “Ik zit onder de kaaskruimels,” was haar antwoord. Even was het of we in een stuk van Beckett zaten.

  Op straat passeerde ik restaurant La Falote, waar een bord voor de deur stond met de woorden ‘ ’t water loopt je in de bek/ kapucijners met spek’.

  Bij boekhandel Premsela, een eindje verderop, stond ik nog wat na te praten toen ik zag hoe aan de andere kant van de ruit Remco Campert zich diep voorover boog om te zien naar welk boek hij stond te kijken.

 6. Waar het ooit begonnen is

  De dubbele a zit weer in de maand en dus gingen we richting Valeriusstraat waar het ooit begonnen is. Geen straat om van achterover te vallen, de Valeriusstraat, maar toch valt er van alles te zien. Zo waren ze op diverse adressen in de weer om onder hun huis een schuilkelder aan te leggen en wat me ook opviel, was dat je bij menige voordeur kon zien waar vroeger de bel had gezeten.

  De met witte verf naast de deuren geschilderde huisnummers die in de oorlog zijn aangebracht om ’s nachts je huisdeur te kunnen vinden, zaten er nog net als zevenenveertig jaar geleden. Alles verandert, maar sommige dingen blijven hetzelfde.

  Café de Blauwe Reiger op de ­Amstelveenseweg is gesloten, maar op de deur van de pastorie van de Agneskerk had iemand met krijtje een geheimzinnige tekst aangebracht, ‘20+C+M+B+18’. Kabbalistiek? Een geheime boodschap van de pastoor?

  Schuin aan de overkant lag café Bos er verleidelijk bij, maar wij zochten de ­oevers van de Schinkel op, waar de kade richting Zeilstraat drastisch versperd bleek door een vrachtwagen die probeerde een vuilcontainer op zijn rug te nemen.

  “Daar ben ik begonnen,” zei de vrouw die met ons stond te wachten, en ze wees naar het stuk Sloterkade vlak voorbij de brug. “En nu woont mijn zoon hier.” Deze keer wees ze naar een huis vlak voorbij de vrachtwagen die de container had afgeschud en het nog eens probeerde.

  “Het was altijd een fijne buurt en dat is het nog.” Op dat moment verscheen de zoon, begon de vrachtwagen te rijden en vervolgden wij onze weg.

  Een kwartier later zaten we bij Gent aan de Schinkel, waar moeder en zoon even later ook binnenkwamen en we elkaar begroetten als buurtgenoten.

 7. Dikke wollige gele bolletjes

  Omdat ik een vriend die een enorme klus voor me had geklaard als beloning een fles goedkope wijn in het vooruitzicht had gesteld, begaf ik mij naar de Beethovenstraat.

  De Beethovenstraat stond lang bekend als de straat waar dames met blauw haar en een Duits accent bij de slager om een half ons rookvlees ‘dun gesneden’ vroegen. Of nog erger, om een half onsje ‘gesorteerde vleeswaren’, maar die tijd is voorbij.

  De Beethovenstraat is een bruisende winkelstraat met op iedere hoek een koffietent waar de barista iedere ochtend eigenhandig de glutenvrije koe heeft gemolken.

  Toen ik de straat inliep, zag ik al van verre de altijd vrolijk stemmende wolken geel van de mimosa voor de deur van de bloemenwinkel. In het voorbijgaan rook ik hun geur die me even terugbracht naar een dorp aan de voet van de Pyreneeën, een mensenleven geleden.

  Nadat ik bij De Logie ‘wijnkopers sinds 1848’ te kennen had gegeven dat ik een fles goedkope wijn zocht, bleek dat nog lang niet mee te vallen en behoorlijk prijzig bovendien.

  Terwijl het vriendelijke meisje de fles in een feestelijk zakje liet glijden, bewonderde ik de narcissen die op de toonbank stonden. “Heb je de prachtige mimosa bij de buren gezien?” vroeg ik. “Mimosa?” zei het meisje. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe die eruit zien. Ik ben niet zo goed in bloemen.”

  Ik was paf. “Dikke wollige gele bolletjes,” zei ik. “Die moet je toch wel eens gezien hebben?” “Ik weet niet,” zei het meisje. “Kom,” zei ik. Ik nam haar mee naar buiten en wees naar de gele lentewolken een paar winkels verderop. “Kijk, daar, dat is mimosa.” Ze knikte, maar erg onder de ­indruk leek ze niet.

 8. Oude kranten voor de blinden

  Nog steeds kan ik er niet over uit dat ik als jongen uit de Bos en Lommer de Lippijnstraat heb gemist.

  Het schrijnt en dat schrijnende gevoel werd erger toen Peter Schaap me schreef dat het straatje precies zo’n straatje was als ik dacht dat het was: ‘In die achterafstraat werden oorlogen gevoerd. Onze kerstbomenopslag lag daar, klaar om verbrand te worden, en werd geroofd. We vochten natuurlijk terug, maar niet met latten met spijkers erdoor zoals wel beweerd wordt. Voor de visboer haalden we oude kranten op waar de vis in verpakt werd. Belden we aan en riepen: Heeft u nog oude kranten voor de blinden?’

  In verband met dezelfde Lippijnstraat schreef iemand die zich Bing noemt dat hij er vaak rotzooi heeft uitgehaald, maar dat het ‘doodlopende straatje’ uitkomst bood als je weer achterna werd ­gezeten door ‘de grote jongens of de juut.’

  Als wij een juut zagen, op veilige afstand wel te verstaan, ­riepen we ‘kip, kip, kip zonder eieren!’, een kreet die ik bijna net zo vergeten was als de oude kranten voor de blinden. Om over het geheimzinnige ‘o wat is het donker in de bosjes. Als ik maar geen toverheksen zie!’ maar te zwijgen.

  Het lijken een soort toverspreuken. Oude kranten voor de blinden was een leugentje, de kip ­zonder eieren moest de politie op afstand houden, terwijl de kreet de juut juist lokte en over de donkere bosjes uit het spel waaraan ook meisjes meededen, heb ik zo mijn vermoedens, maar het blijft gissen.

  Er was ook een spreuk waarin ‘oude takkenbossen’ voorkwamen en van de week hoorde ik ‘Ranonkeltje, ranonkeltje, geef jij de hand die ik de hand zal geven?’ Maar wat het betekent, weet ik niet.

 9. Heeresma junior

  We liepen onder de overkapping achter het Centraal Station en waren op weg naar het pontje naar Buiksloot toen ik mijn naam hoorde roepen. “Heere Heeresma,” zei de stoer ­geklede jongeman die zag dat ik hem niet meteen plaatsen kon.

  Op het moment dat hij zijn naam noemde, zag ik in hem zijn vader verschijnen. Ik kende hem al als kleine jongen, junior meen ik, maar inmiddels had ik hem een tijd niet gezien.

  Onlangs las ik wel een polemisch stuk van zijn hand waarin hij propageerde na het kakken water te gebruiken in plaats van een papiertje.

  “Ik sta in deze geheel achter je,” zei ik. Wij hadden vroeger in dit verband een ‘Indische douche’ in de wc, een door mijn vader aangelegde installatie die we een ’pissertje’ noemde.

  Zo’n pissertje is niet alleen een van de betere uitvindingen van de mensheid, maar was voor ons als er ­iemand voor het eerst op ­bezoek kwam ook een bron van anticiperend plezier.

  Want hoe ging het? Zo: de gast moest een plasje, stond te plassen, zag het pissertje, dacht hé wat is dat, ontdekte het kraantje, draaide het kraantje open en kwam vervolgens schuldbewust kijkend maar drijfnat de kamer in. Waar de ­familie Luijters al te lachen zat.

  Deze keer lachte Heere mee. “Wat voer je uit?” wilde ik weten. Heere zei dat hij voor Schuttevaer werkte. Gewapend met zijn camera trok hij de haven in om schippers van binnenvaartschepen te interviewen.

  Laatst was hij nog op receptie van de havenmeester geweest, waar hij een Parool-collega stevig van de hapjes had zien eten. “Ik heb,” zei Heere, “je hoofdredacteur gemailed om te vragen of hij jullie wel genoeg te eten geeft. Maar ik heb nog geen antwoord mogen ontvangen.”

 10. Vanmorgen stond de klok stil

  Mocht u een dezer dagen het Stadsarchief bezoeken om de tentoonstelling Rapenburgerstraat 1940-1945 te bekijken, sta dan even stil bij het adres Rapenburgerstraat 26 huis, waar het gezin Benjamin Blaaser woonde.

  Benjamin Blaaser was getrouwd met Maria Catharina Kreveld en het echtpaar had acht kinderen, Harry (1930), Paulina (1931), Meijer(1932), Salomon(1933), Andreas (1935), Theresia (1936), Jacob (1938) en Gerard (1939).

  Begin 1940 zaten de eerste vijf kinderen op de Jonas Daniël Meijerschool, de latere 2e Joodse School in de Batavierstraat. Van die school is als door een wonder een absentieschriftje bewaard gebleven, waarin de kinderen Blaaser regelmatig een plaatsje kregen.

  Ook zijn er brieven van hun moeder waarin zij de reden van hun absentie toelicht. Zo schrijft Maria Blaaser op 2 mei 1940: ‘Mijnheer, Mijn dochter Paulina Blaaser die is ziek. Zo gauw zij weer beter is komt zij weer naar school, maar woensdag waren zij ook niet naar school, dat kwam, ik heb een klok maar die deugt niet erg of hij staat stil of hij loopt hard. Ik hoop dat u het mij niet kwalijk zult nemen, maar het zal niet meer gebeuren.’

  Deze brief is op de tentoonstelling niet te zien, maar wel is er het briefje van 10 juni 1940, waarin Maria het probleem op onnavolgbare wijze nog eens formuleert: ‘Juffr. Ik heb een klok of die staat stil of hij loopt. Nu vanmorgen stond de klok stil, zo doende was het te laat voor hun.’ Het absentieschrift vermeldt: ‘De klok stond stil. Moeder wist niet hoe laat het was.’

  Benjamin Blaaser werd op 12 oktober 1942 in Mauthausen vermoord. Maria en hun acht kinderen werden op 25 januari 1944 vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar ze op 28 januari 1944 werden vermoord.