Klaver en Wilders in de clinch over Dam-demonstratie

PVV-leider Geert Wilders en GroenLinks-voorman Jesse Klaver zijn bij het begin van het Kamerdebat over de coronacrisis keihard gebotst over de demonstratie op de Dam.

Edwin Van Der Aa en Tobias den Hartog
Geert Wilders (PVV) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens een Tweede Kamerdebat. Beeld ANP
Geert Wilders (PVV) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens een Tweede Kamerdebat.Beeld ANP

Bij de start van het debat kwam een appwisseling naar buiten waaruit blijkt dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op de avond van de antiracismedemonstratie een hoogoplopende ruzie hadden via WhatsApp.

Halsema voelde zich ‘in de steek gelaten’ door Grapperhaus, omdat die de demonstratie veroordeelde in de media en niet naar buiten wilde brengen dat hij als minister ruggespraak met de burgemeester zou hebben gehouden over de aanpak van het protest.

Biezen pakken

Wilders reageerde donderdagmiddag laaiend op die conversatie. “Als de burgemeester nu niet binnen twee minuten haar biezen pakt, dan snap ik er helemaal niks meer van. Ze is een grote leugenaar. Ze voelde nattigheid, had haar zaakjes niet op orde en heeft toen op slinkse wijze geprobeerd de steun te claimen van de minister. Die daar gelukkig niet intrapte.”

Wilders wil dat het kabinet nu ‘die activistische anarchist, verkleed als burgemeester’ ontslaat. De regering stelt echter dat alleen de gemeenteraad beslist over het lot van een burgemeester.

Klaver gaf vervolgens toe dat er veel te veel mensen bij de demonstratie op de Dam waren, maar de uitspraken van Wilders hekelde hij. “Wat een onzin! Goedkoop en gemakkelijk. Ik heb sterk de indruk dat het niet uitmaakt wat de burgemeester van Amsterdam ook doet, als ze maar haar biezen pakt. Ze had mijnheer Wilders zelfs kunnen feliciteren met zijn verjaardag, dan was het volgens hem nog niet goed geweest.”

Gezond verstand

Maar ook regeringspartij VVD had kritiek tijdens het debat op het optreden van Halsema. “Heel Nederland gebruikt zo goed en kwaad als het gaat zijn gezond verstand tijdens deze crisis. Dat ontbrak maandag bij de demonstranten, maar ook bij de burgemeester van Amsterdam.”

D66: “We zijn heel erg geschrokken van het zwaar verwaarlozen van de 1,5 meter. Hoe gaat de minister-president mensen nu gemotiveerd houden om de coronaregels te blijven volgen?”

Dubbel

Klaver verweet Wilders bij aanvang van het debat kritiek te hebben op het handelen van burgemeester Halsema, die de Black Lives Matter-demonstratie door liet gaan terwijl 1.5 meter afstand houden onmogelijk was, terwijl hij eerder zei de afstandsmaatregelen onzin te vinden. Volgens Klaver heeft Wilders nu alleen maar kritiek omdat de inhoud van de demonstratie hem niet aan zou staan. Onzin, reageerde Wilders, die erop wees dat er een verschilt bestaat tussen ‘normaal op straat lopen’ en ‘met tienduizend man op elkaar gepakt leuzen schreeuwen’, ongeacht de inhoud van de demonstratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden