Amsterdam Bewaar

Kim Tuin stapt op als directeur NDSM

Kim Tuin stopt als directeur van het NDSM-terrein.
Kim Tuin stopt als directeur van het NDSM-terrein. © Charlotte Odijk

Kim Tuin stapt in september op als directeur van de stichting NDSM-werf. Haar ideeën en die van de gemeente lopen te veel uiteen.

'Je merkt dat alles al is gericht op stedelijke ontwikkeling van dit gebied," zegt Tuin. "Ik raak daar uitgeput van. Ik moet kunnen bouwen, maar ik ben nu meer bezig met het vasthouden van het decor van het toneelstuk terwijl ik eigenlijk zou moeten regisseren."

Tuin trad in 2015 aan als directeur van stichting NDSM-werf. De stichting is verantwoordelijk voor de culturele invulling van de werf en ziet toe op de ­invulling van een buitengebied ter grootte van 38 voetbalvelden.

Tuin wil het gebied behouden als culturele vrijplaats, maar vreest dat het uiteindelijk mee zal gaan in de huidige groei van de stad en zal moeten plaatsmaken voor woningbouw of een andere commerciële functie. Aan de westzijde van het terrein zullen bijvoorbeeld op korte termijn al tweeduizend woningen verrijzen.

Dat laatste staat overigens al langer op de planning. Tuin, eerder directeur van club Trouw, hoopt met haar vertrek iets teweeg te brengen. Een 'noodkreet' noemt ze het. "Ik hoop dat iemand nu zegt: we gaan dit terrein vrijwaarden. Dit blijft een plek voor cultuur. Deze plek heeft al zo'n cultureel karakter. Ik denk echt dat ze gek zijn bij de gemeente als ze hier iets commercieels willen neerzetten."  

Museumplein
De stichting NDSM heeft een cultureel plan voor het gebied tot 2020 gemaakt. Daarna ligt echter open wat met het gebied zal gebeuren. "Er is nog niets over besloten," zegt Tuin. "Maar er is geen hond die zegt: we bouwen straks 300 woningen op het Museumplein en hier is dat wel een optie. Dat vind ik gek."

Wie Tuin gaat opvolgen is onbekend. Na 1 september wordt ze voorlopig vervangen door ander medewerkers van de stichting.

In een interview met Het Parool eerder dit jaar maakte Tuin ook al een vuist voor het behoud van het NDSM-terrein: "Ik wil ook graag meedenken met de gebieds­ontwikkelaar," zei ze toen. "Op het moment dat een stad helemaal is dichtgetimmerd en alles af is, verlies je je creativiteit. Er is meer waarde dan een vierkantemeterprijs. Ik wil niet ageren tegen de woningbouw, maar specifieke gebieden met een eigen karakter moeten we koesteren."