PlusProfiel

KHN-voorzitter Pim Evers: soms fel, altijd met een mening

Horecavoorman Pim Evers (KHN) botst regelmatig hard met het stadhuis over de behandeling van cafés en restaurants in Amsterdam. Anders dan zijn voorgangers is hij niet diplomatiek.

Ruben Koops en Herman Stil
Pim Evers is sinds 2018 voorzitter van de KHN, afdeling Amsterdam. Beeld Marc Driessen
Pim Evers is sinds 2018 voorzitter van de KHN, afdeling Amsterdam.Beeld Marc Driessen

‘Verbijsterend, totaal ongeloofwaardig, chaos’ en zelfs ‘kans op rellen’. Een week geleden was horecavoorman Pim Evers na nieuwe horeca­beperkingen zo uitgesproken dat hij wat burgemeester Halsema betreft voorlopig niet welkom is aan de gesprekstafel.

Het is niet de eerste keer dat de voorzitter van Horeca Nederland, afdeling Amsterdam, in botsing komt met politiek en stadsbestuur. In 2019 dreigde Evers dat hoteliers de inning van toeristenbelasting zouden staken, uit onvrede met de verhoging. En begin deze zomer zei hij het vertrouwen in het college op toen dat aankondigde dat hotels preventief gesloten kunnen worden.

Die felheid krijg je erbij als je Evers inschakelt. “Of hij nu een draagconstructie voor een dak verzint of een ingewikkelde kwestie langs het KHN-bestuur moet loodsen, Pim bekijkt alles op een Delftse, technische manier,” zegt Wouter Valkenier, met wie Evers café Hannekes Boom startte. “In zijn hoofd bestaat voor elk probleem een oplossing.”

De horeca is niet zijn eerste liefde. Evers ­probeert het eerst in de pr, de consultancy en bedenkt een vergelijkingssite voor sloepen en salon­boten. “Hij verdiende best wat met al die ideeën, maar hij was totaal niet bezig met geld,” herinnert reder Frans Heijn zich. “Ik moest zelf ­vragen of hij een factuur wilde sturen. Dat vond Pim te veel gedoe.”

In 2010 wint Evers met vier vrienden een prijsvraag om een café te starten op een uitloper van de Dijksgracht. Ze bouwen Hannekes Boom van tweedehands materialen en knappen het haventje op. “Pim is degene die dingen oppakt waar anderen geen zin in hebben, zoals de vergunningen en de techniek,” zegt zakenpartner Thomas Anderiesen. “Hij staat nog steeds om middernacht de wifi te repareren als die is uitgevallen.”

Duizelingen en vermoeidheid

Binnen een paar jaar opent Evers met anderen een nachtcafé (de Bloemenbar), een restaurant (Cannibale Royale) en een club (Disco Dolly) in de Handboogstraat. Hun imperium groeit uit tot vijftien zaken, met zeker vijfhonderd man personeel. Het succes is opzienbarend omdat Evers sinds een aanrijding last heeft van duizelingen en vermoeidheid. Dit is ook de reden dat hij alles met de fiets doet, autorijden gaat niet meer.

In die tijd beginnen ook de strubbelingen met de gemeente. Vanwege vermeende overlast van Hannekes Boom wordt jarenlang met stadsdeel en toezichthouders gesteggeld. Het komt tot een aanvaring met de machthebbers als Evers en Heijn een oude reddingsboot ombouwen tot de elektrische Hannekes Boot. Het ding is 15 centimeter te breed, handhaving reageert ­onverbiddelijk. Ook worden vergunningen voor de door Evers bedachte HotTugs, drijvende verwarmde badkuipen, na een storm van protest ingetrokken.

Het schrikt hem niet af om te blijven dromen. Met tijdelijke plannen voor de IJhal op CS en een stadsstrand bij het Stationsplein scoort hij met het bedrijf Urban Space Agency (USA). Maar het loopt mis na nieuwe tegenwerking van de gemeente bij plannen naast treinstation ­Lelylaan. “Wij wilden daar een tijdelijk dorpje neerzetten voor en met de buurt,” zegt USA-kompaan Peter Groenendaal. “Maar de gemeente verwachtte al huur voor die grond terwijl er nog niks stond. Dat was het einde van USA. Pim blijft daar niet in hangen. Hij is dan al met tien andere dingen bezig.”

Zulke ervaringen voeden zijn achterdocht richting overheid. “Er zit bij hem veel sentiment richting gemeente,” zegt Anderiesen. Toch neemt Evers zijn verantwoordelijkheid en stapt in het bestuur van KHN. “Als bestuurslid had hij een goede relatie met de lokale overheid en de vorige burgemeester,” zegt hotelier Kees Teer, Evers’ voorganger als KHN-voorzitter. “Maar wel altijd met een eigen mening. Hij kan het goed verwoorden, is communicatief sterk en qua emoties redelijk neutraal. Niet een man die snel op de bar springt.”

Met de vuist op tafel

Mensen met wie Evers onderhandelt, zien een verschil in optreden. Zo zou hij tijdens de laatste bijeenkomst met de burgemeester nauwelijks inbreng hebben gehad, terwijl hij naderhand fel van leer trok. Bewust, zegt Pieter de Kroon van Chicago Social Club, die namens de clubs optreedt. “Soms voert hij het woord, dan weer ik, dan weer een ander. Pim is zo uitgesproken als hij is. Een boodschap overbrengen kan niet altijd handig en tactisch.”

Volgens Anderiesen is Evers’ felheid een indicatie van hoezeer horecaondernemers voor hun toekomst vrezen. “Neem het niet al te persoonlijk. Hij handelt in oprechtheid en vertegenwoordigt een wanhopige bedrijfstak. Iedereen is bang. Als hij níet met zijn vuist op tafel slaat, krijgt hij het ook te horen.”

“Hij is zich ervan bewust dat mensen het soms moeilijk vinden met hem te communiceren,” zegt Peter Groenendaal, die nog regelmatig met Evers spart over onontgonnen stukjes stad – ­onderwijl alcoholvrij bier testend. “Maar hij blijft er vrolijk onder. Soms zegt hij dingen die ongelukkig overkomen. Maar hij heeft er nooit spijt van.”

CV Pim Evers (Leiden, 1973)

1993-1995 TU Delft elektrotechniek

1995-1999 Haagse Hogeschool technische bedrijfskunde

1999-2010 Oprichter van ict-bedrijven en consultancybureaus

2010 café-restaurant Hannekes Boom

2011 oprichter en mede-eigenaar Bloemenbar, Vergulden Eenhoorn, Disco Dolly, Cannibale Royale (div. locaties), Meneer Nieges, Oliva, Café Nieuw-Amsterdam, Aloha Bowling.

2016 bestuurslid KHN afdeling Amsterdam

2018 voorzitter KHN afdeling Amsterdam

Evers is getrouwd, heeft twee kinderen heeft en woont in Oost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden