Keti Koti Tafel: praten over slavernij ook dit jaar in de huiskamer

De Keti Koti Tafel komt ook dit jaar naar de huiskamer. Vanwege de coronabeperkingen krijgen geïnteresseerden een tas met thuisgestuurd waarmee ze het slavernijverleden kunnen bespreken.

Het Parool
De nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark Beeld ANP
De nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het OosterparkBeeld ANP

De inhoud van de tas: Surinaamse pindasoep en boyo-cake, kokosolie en kwasi bita (bitter hout), en speciale vragen om de dialoog over het slavernijverleden aan te gaan. Met die inhoud krijgt de deelnemer handvatten om ervaringen en gevoelens met te delen.

Tijdens het verorberen van de pindasoep, Boyo cake en Tom Tom - voedsel dat door tot slaaf gemaakten werd gegeten - is het de bedoeling dat mensen aan de hand van een handleiding, thema's en dialoogvragen het slavernijverleden, en de hedendaagse gevolgen daarvan, herdenken en bespreken.

Muziek

Om de gesprekken thuis te faciliteren organiseert de stichting online een Keti Koti Tafel, om zo de deelnemers bij elkaar te laten aansluiten. Daar licht de organisatie de tafel toe, komen er muzikale intermezzo’s en persoonlijke verhalen van prominente Nederlanders.

De tassen moeten voor 4 juni worden besteld. Keti Koti vindt plaats op 1 juli, de dag in 1863 dat de slavernij officieel werd afgeschaft in het Koninkrijk der Nederlanden.

De Keti Koti Tafel is een jaarlijks terugkerend project van Amsterdammers Mercedes Zandwijken en Machiel Keestra om zwart en wit tijdens een met rituelen omgeven maaltijd het gesprek met elkaar te laten aangaan. De organisatie mikt op 10.000 verspreide tassen met inhoud voor twee personen. De dialoogtafel wordt een steeds groter succes. In Nederland doen mensen in meer dan twintig steden mee. Ook in het buitenland is er interesse, zo is de tafel drie jaar geleden in Amerika geïntroduceerd.

null Beeld Keti Koti Tafel
Beeld Keti Koti Tafel

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden