PlusTen slotte

Kees Stoffel (1947-2019): vriendelijke lastpak van formaat

Hij was dol op feitjes, zeker over zijn geliefde Amsterdam. Hoeveel palen zitten er onder het Paleis op de Dam? Kees Stoffel schudde het zo uit de mouw (13.659). Hij vertelde er meteen het ezelsbruggetje bij. Gewoon, een jaar heeft 365 dagen en dan een 1 ervoor en een 9 erachter.

Hans van der Beek
Kees Stoffel rond de gemeen­te­raads­verkiezingen van 2002. Beeld
Kees Stoffel rond de gemeen­te­raads­verkiezingen van 2002.

Wie oud-gemeenteraadslid Kees Stoffel omschrijft, komt al snel uit bij woorden als markant, luidruchtig ook. “Wel een type, om het zo te zeggen,” zegt zijn oude vriend en politiek compaan Gerard Gruppen, die samen met hem in de raad zat. “In de toespraak tijdens de uitvaart zei ik: Kees had vaak gelijk, maar hij had geen talent om gelijk te krijgen. Hij kon wel eens doordrammerig zijn. Een lastpak, maar je kon nooit boos op hem blijven.”

Of zoals Guido Frankfurther, oud-D66-voorzitter van stadsdeel Centrum, het omschrijft: “Kees was letterlijk en figuurlijk een man waar je niet omheen kon. Een grote, forse beer met een stemgeluid dat met gemak tot achterin de cafés Eik en Linde en P96 hoorbaar was. ‘Voorzitter!’”

Kees Stoffel werd in 1947 geboren in Bos en Lommer en groeide er op met zijn broer Hans: “Kees was een veellezer en een allesonthouder.” Tijdens zijn studie sociale geografie aan de VU raakte Stoffel actief in de Amsterdamse PvdA. Dat kostte hem zijn studie, maar hij zat wel van 1974 tot 1978 in de gemeenteraad. Het was de tijd van de aanleg van de eerste metro en de Nieuwmarktrellen.

Stoffel was pro-metro, maar ook pro behoud van de Jordaan en hij ijverde als een van de eersten voor betere fietspaden in de stad. Later was hij assistent van PvdA’er Nora Salomons in de Tweede Kamer. Stoffel raakte teleurgesteld in de PvdA en stapte over naar D66, waar hij assistent werd van wethouder Rick ten Have en een van de grote trekkers bij het ontstaan van stadsdeel Centrum.

Op latere leeftijd haalde Stoffel zijn hbo-diploma personeelszaken en gaf hij les aan de Hogeschool van Amsterdam. Tot zijn pensioen werkte hij ook nog als ambtenaar bij stadsdeel Osdorp. Politiek actief was hij toen allang niet meer, maar hij sloeg geen inspraaktraject over openbare ruimte op de Kadijken over. Jeroen Verhulst van het Eilandoverleg: “Tijdens vergaderingen zat hij altijd de krant lezen, maar opeens kon hij uitvallen, vooral naar ambtenaren. Hij werd een vriendelijke mopperkont genoemd. Door buurtbewoners, niet door ambtenaren.”

Ook Artis kreeg vaak met hem te maken. Verhulst: “Na geluidsoverlast van een feest, of een bomenkap zonder vergunning. Zijn bezwaarschriften waren gevreesd.”

In Amsterdam zal Kees Stoffel altijd zichtbaar blijven. Het is aan hem te danken dat de bruggen op de Reguliersgracht in de jaren zeventig zijn herbouwd als hoge boogbruggen, en niet als modernere, lagere. Gruppen: “Die bruggen zijn een hele kluif. Als ik daar tegenop fiets, zal ik altijd aan Kees denken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden