Amsterdam Bewaar

Kamp Seedorf eert David Neres onder Diemense brug

Kamp Seedorf eert David Neres onder Diemense brug
© Kamp Seedorf

Hier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden. Zelf een bijdrage? App ons via Whatsapp of mail nieuwsdienst@parool.nl. Volg ons ook op Instagram.

Samba Kid in Diemen

Bij de hervatting van de Eredivise kan de eerste klap voor Ajax volgende week een daalder waard zijn. Op zondag 21 januari komt landskampioen Feyenoord op bezoek, Klassieker-tijd dus. 

Om de smaakmaker van de eerste seizoenshelft een duwtje in de juiste richting te geven eert het onvolprezen Kamp Seedorf de Braziliaan David neres met een eigen kunstwerk. Onder een viaduct ergens in Diemen is zijn afbeelding door de gemaskerde kunstenaars uit Almere aangebracht.

Om mensen te waarschuwen dat ze hun fiets niet aan het water op de Oosterdokskade mogen laten staan, zijn borden geplaatst. Plus nog wat extra, voor de zekerheid.

Muurbloemen

Meer dan 100.000 gedroogde tulpenblaadjes verwerkte kunstenares Jennifer Tee in Tulpen Palepai, haar kunstwerk voor het metrostation van de Noord/Zuidlijn onder het Centraal Station. Het als fotoreproductie uitgevoerde eindresultaat is nu al te zien in de metrohal.

Wethouder Pieter Litjens verrichte vrijdag de onthulling. Tee gebruikte bijzondere soorten, zoals de zwartpurperen Queen of Night en de Rembrandttulp, met een iris erin. Met het drogen en plakken was haar zeskoppige team een half jaar zoet.

De originele tulpenblaadjes waren eerder dit jaar in het Rijksmuseum te zien. In het kunstwerk combineert Tee - dochter van een Nederlands-Engelse moeder en een Chinese vader, geboren in Indonesië - de tulp - het wereldberoemde Nederlandse icoon - met geweven kleden uit het zuiden van Sumatra: de palepai, scheepjes- of muurdoeken.

Chanoeka

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen had woensdagavond de eer de kaarsen van de chanoekia, de speciale kandelaar voor het Joodse lichtjesfeest Chanoeka, op de Dam te ontsteken. De chanoekia, die in tegenstelling tot de 'normale' zevenarmige menora, negen armen heeft, blijft staan tot en 20 december. 

Oh denneboom, oh denneboom

De reusachtige Nordmann van ongeveer twintig meter die sinds deze week op de Dam staat is vrijdagavond eindelijk verlicht. Duizenden lichtjes sieren de boom die dit jaar afkomstig is uit een achtertuin in het Duitse Niederheiden. 

Lees ook: De lange reis van de kerstboom naar de Dam

De waarnemend burgemeester is nu al Ajacied

Na zijn eerste dag als waarnemend burgemeester heeft Jozias van Aartsen een mooi cadeau gekregen, tijdens een welkomstfeestje van de gemeenteraad.

Trots houdt de nieuwe eerste burger van de stad zijn shirtje van Ajax vast, met achterop zijn naam en natuurlijk rugnummer 1.

Beeldblog-archief

Nog meer Parool-beeldblog? In ons archief vind je nog veel meer van de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden.