Plus

Kamp Schautt wint bestuursstrijd SDZ, oude garde betwist uitslag

Het kandidaat-bestuur van Annette Schautt heeft van de leden van voetbalvereniging SDZ het mandaat gekregen om de club te gaan besturen. Schautt kreeg veel meer stemmen op de algemene ledenvergadering dan het kandidaat-bestuur van Michael Kronenburg, maar laatstgenoemde lijkt zich niet bij de uitslag neer te leggen.

Thomas Sijtsma en Jesper Roele
Voetbalvereniging SDZ. Beeld Marc Driessen
Voetbalvereniging SDZ.Beeld Marc Driessen

Maandagavond werd na de algemene ledenvergadering (ALV) bekend dat Schautt 427 stemmen heeft gekregen van de leden van SDZ, het kandidaat-bestuur van Kronenburg kreeg er 66. In een bericht aan leden van de voetbalclub schrijft Kronenburg dat hij zich niet bij de uitslag zal neerleggen.

Digitaal stemmen

Hij legt uit dat vooral oudere leden van SDZ niet in staat zouden zijn geweest om via de digitale weg te stemmen. Zijn kandidaat-bestuur presenteerde zich daarom maandagavond op de ALV dan ook niet aan de leden.

‘In onze optiek is de vanavond te houden verkiezing van een nieuw bestuur niet in overeenstemming met de statutaire voorschriften c.q. strijdig met de democratische beginselen en daarom hebben wij na ampel beraad besloten om niet deel te nemen aan de ALV en van een presentatie van ons bestuur af te zien. Indien het andere bestuur meent aan de vanavond te houden verkiezing rechten te kunnen ontlenen, zullen wij een en ander aanvechten bij de Arbitragecommissie van de KNVB,’ schreef Kroonenburg vooraf aan de ALV.

Schautt noemt de uitslag van de ALV een ‘duidelijk signaal van de leden’. “Wij willen het bestuur worden voor de hele club, ook voor degenen die niet op ons gestemd hebben. En we willen in de toekomst met iedereen samenwerken.”

Bemiddelingspogingen

De twee kampen konden de laatste maanden niet nader tot elkaar komen. Bemiddelingspogingen van de KNVB en wethouder Simone Kukenheim (Sport) haalden niets uit. Zondag kwam het tot een dieptepunt toen de twee nog zittende bestuursleden Frits Bergsma en Jeroen Fraza opstapten, omdat zij zich bedreigd en geïntimideerd voelden door tientallen leden van de club.

Leden waren zondag samengekomen bij het sportcomplex van SDZ om alvast hun stem uit te brengen op een nieuw bestuur. Om deze mogelijkheid was gevraagd omdat niet alle leden er gerust op waren dat hun online stemmen op maandag goed zouden doorkomen. Bergsma en Fraza gaven daarom iedereen de mogelijkheid om tussen 13.00 uur en 15.00 uur in het clubhuis te stemmen. Een persoon per keer werd toegelaten, zodat de coronaregels niet werden overtreden.

Dat laatste kon echter niet voorkomen worden. Drie politiewagens kwamen zondagmiddag ter plaatse om de menigte uiteen te drijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden