Amsterdam Bewaar

Kamer: zwaardere straffen voor huisjesmelkers

Kamer: zwaardere straffen voor huisjesmelkers
© ANP

Huisjesmelkers moeten strenger worden aangepakt. Illegale onderverhuur en illegale kamerverhuur moeten als economisch delict gaan gelden, met navenant zwaardere straffen.

De Kamer schaarde zich achter een oproep aan het kabinet van regeringspartij VVD en oppositiepartij SP.

Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Sandra Beckerman (SP) pleiten voor een harde aanpak, zoals het afpakken van de illegaal gemaakte winsten. De liberalen en socialisten wijzen erop dat met woonfraude enorme winsten worden gemaakt. Eventuele boetes kunnen gewoon worden ingecalculeerd.

Bij de VVD loopt nog een onderzoek naar de handel en wandel van Kamerlid Wybren van Haga, die zich bij de verhuur van panden niet aan de regels zou hebben gehouden. Het rapport komt vermoedelijk deze maand.

Ook loopt er onderzoek naar Prins Bernhard. Bij Meldpunt Ongewenst verhuurgedrag waren klachten binnen gekomen over panden van de prins en zijn zakenpartners: verhuur aan te grote groepen en achterstallig onderhoud. Bernhard heeft privé en via bedrijven 590 woningen, kantoren en winkels in bezit, waarvan 349 in Amsterdam. 

Lees ook: Huurders Bernhardpanden: 'In angst dat je je huis uit moet' en: Huizen worden gekocht door beleggers. Is dat erg?