Kamer steunt plan voor versnelde woningbouw Almere

De Tweede Kamer steunt een plan om versneld 25.000 woningen bij Almere te bouwen. Ook moet er een nieuwe verbinding komen met Amsterdam.

Het Parool
De IJmeerlijn naar Almere-Pampus. Beeld M55.NL
De IJmeerlijn naar Almere-Pampus.Beeld M55.NL

Een voorstel van D66 en CDA om dat te onderzoeken kreeg dinsdag in de Tweede Kamer een ruime meerderheid achter zich. Het nieuwe stadsdeel in Almere moet de woningdruk in Amsterdam verlagen, mede door een nieuwe ov-lijn naar de stad die de ideale verbinding moet gaan vormen voor forenzen. De miljarden voor de woningen en de verbinding moeten deels uit het investeringsfonds komen dat het kabinet wil opzetten, aldus beide regeringspartijen.

Al sinds 2010 worden er in opdracht van het Rijk studies verricht naar stadsuitbreiding ten noordwesten van Almere, een gebied dat Almere Pampus wordt genoemd en waar de grond al in handen is van het Rijk. Aantrekkelijk voor bewoners van de Randstad die de hoge huizenprijzen niet meer kunnen of willen opbrengen.

Via een metroverbinding (IJmeerlijn) zouden forenzen in ongeveer in 7 minuten naar IJburg reizen, in 17 minuten naar het werkgebied Zuidoost en naar de Zuidas in circa 25 minuten. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het woonbeleid wordt gemaakt, zijn vorig jaar al studies besteld die de financiële haalbaarheid van Almere Pampus inzichtelijk moeten maken. Er valt geld te verdelen, want de meeste grond in Flevoland is niet van projectontwikkelaars, maar van het Rijk.

IJmeerlijn

Significant is dat twee Haagse coalitiepartijen Almere Pampus nu noemen in combinatie met de IJmeerlijn, omdat zij over de prioriteiten van de regering gaan. Belangrijk, want het kabinet werkt aan een zogenaamde ‘groeibrief’ over grootschalige investeringen in Nederland. Als de IJmeerlijn daarin komt te staan, kan alleen een economische crisis het plan tegenhouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden