Update

Kade ingestort in centrum Amsterdam, situatie ‘stabiel’

Een stuk van de kademuur van de Grimburgwal in Centrum is dinsdag ingestort. Volgens de gemeente is de situatie inmiddels ‘stabiel’.

Anna RanzijnMairin van der Beek en Marc Kruyswijk

Het gaat om het stuk van de kade op de hoek van de Grimburgwal en Oudezijds Voorburgwal. De kade is daar dinsdag met lantaarnpaal en al in het water verdwenen. Niemand is gewond geraakt.

Een woordvoerder van de gemeente kon nog niet direct zeggen wat exact de oorzaak is. “Het is nu alle hens aan dek. Alles moet nu worden geïnventariseerd.”

Inmiddels is de situatie stabiel. De kade is nog wel afgezet voor publiek en de situatie wordt scherp in de gaten gehouden. Ook nabijgelegen bruggen worden extra gemonitord.

Steeds meer stenen in het water

De ingestorte kademuur brokkelde dinsdagmiddag nog lange tijd af. Er schoven om de zoveel tijd nog bakstenen het water in. Het gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) dat aan de kade ligt, werd daardoor ontruimd.

Daarnaast werden alle kabels en leidingen langs de kade verwijderd. Ook werden dekschuiten ingezet om met damwanden de rest van de kade aan de Grimburgwal te stutten.

Ruud Westerink zag rond 12.30 uur hoe de wal in het water zakte en maakte direct bovenstaand filmpje. “Ik hoorde wat geluiden en zag de hele kade omlaag storten. Ik ben nog even blijven hangen om te kijken of er geen mensen in het water waren geraakt, maar voor zover ik weet is niemand erin gevallen.”

Universiteit van Amsterdam

Op de kade staat onder andere het BG2-gebouw van de UvA, waar zich de onderwijsbalie bevindt van de faculteit kunstgeschiedenis- en geesteswetenschappen. Een woordvoerder van de UvA vertelt dat iedereen in het gebouw het pand veilig heeft kunnen verlaten. “Gelukkig waren er sowieso weinig mensen in het pand vanwege corona.”

Romy Beck was aan het werk in het gebouw van de universiteit toen de kade het water in zakte. “Wij zaten in een kantoor op de begane grond, in de hoek van het gebouw. De kade is in het midden ingestort. Een prikbord naast me klapperde en het begon te tochten, maar verder hadden we niet echt in de gaten wat er aan de hand was.”

Totdat haar leidinggevende het kantoor binnen kwam lopen en riep dat het gebouw moest worden geëvacueerd. “Toen zijn we allemaal naar buiten gegaan. Er was al veel politie op straat. We gaan nu thuis verder werken. Ik verwacht dat we vandaag het gebouw niet meer in mogen, omdat ze eerst willen onderzoeken of alles veilig is.”

‘Perplex’

Een vrouw die zich op dat moment aan de overkant bevond, bij Café ’t Gasthuys, vertelt dat ze een harde klap hoorde. “Ik zag dat er een aardig stuk in elkaar zakte en ik weet eerlijk gezegd niet of het hierbij blijft. Er is nog een heel gedeelte dat half op instorten staat; de lantaarnpalen liggen zelfs in de gracht. “Momenteel is de politie ter plaatste en probeert te handhaven, want boten kunnen er nu ook niet meer langs.”

Nog een andere ooggetuige vertelt dat iedereen ‘perplex’ stond toen de kade instortte. “Heel langzaam schoof de kade het water in. Niemand kon zijn ogen geloven.”

Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer) heeft dinsdagmiddag meteen gereageerd op het incident: “Dit kan ook op andere plekken in Amsterdam gebeuren. Dit illustreert het belang van waar wij mee bezig zijn.”

Slecht onderhoud kades en bruggen

Tientallen kilometers kademuur verkeren in de stad in slechte staat door jarenlange verwaarlozing. Vooral in de historische binnenstad zijn er veel kwetsbare plekken, die vaak meer dan honderd jaar oud zijn en nu veel zwaarder worden belast dan waar ze destijds voor ontworpen zijn.

Afgelopen jaren stortten verschillende keren kademuren in of was er sprake van verzakking. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid en het onderhoud van in totaal 600 kilometer kades en oevers en heeft begin vorig jaar miljoenen uitgetrokken voor het herstel.

null Beeld Maarten Brante
Beeld Maarten Brante
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden