Kabouterpad bij cruisegebied in De Oeverlanden zorgt voor hoogoplopende gemoederen

De aanleg van een kabouterpad voor kinderen in De Oeverlanden in Nieuw-West wordt gehinderd door de aanwezigheid van cruisende mannen in het recreatiegebied. De initiatiefnemers van het pad vragen de gemeente om maatregelen.

Patrick Meershoek
De Oeverlanden is een populaire plek geworden in het afgelopen coronajaar. Beeld Nosh Neneh
De Oeverlanden is een populaire plek geworden in het afgelopen coronajaar.Beeld Nosh Neneh

Het is geen ideaal scenario: dat jonge wandelaars bij het omslaan van een bocht plotseling oog in oog staan met twee mannen die om een geheel andere reden de rust van het bos hebben opgezocht.

“Dat wil je niet,” zegt ook voorzitter Liesbeth Stricker van de vereniging De Oeverlanden Blijven!, die een brandbrief over de kwestie verstuurde naar het stadsbestuur. Het plan voor een natuurbelevingspad voor jonge kinderen dreigt te mislukken omdat langs de uitgestippelde route door het moerasbos steeds vaker sporen van seksuele activiteit worden aangetroffen, zoals het in de brief keurig wordt omschreven. De Oeverlanden geldt als populaire ontmoetingsplaats voor mannen. Het cruisen gebeurt ’s avonds, maar ook overdag.

Eigen zone

Stricker: “Bij het plannen van de wandelroute is rekening gehouden met de cruisers die hun eigen zone hebben in het gebied. Het probleem is dat zij ook buiten de eigen zone actief zijn, bijvoorbeeld in het moerasbos waar een deel van het kabouterpad is gepland. Het cruisen is daar niet toegestaan, maar het gebeurt er toch. Zelfs in de buurt van de kinderstrandjes vinden we condooms en andere rommel die wordt achtergelaten.”

Een overleg met vertegenwoordigers van de cruisers leverde geen resultaat op. De cruisers vroegen bij die gelegenheid om af te zien van de aanleg van het kabouterpad, om escalatie te voorkomen. Dat gebeurde nog vriendelijk, maar een bord waarop de komst van het kabouterpad werd aangekondigd, werd meteen na plaatsing uit de grond getrokken en vernield. De omgekeerde wereld, vindt de vereniging. “Het zijn de cruiseactiviteiten die daar niet zijn toegestaan.”

Er is nog gekeken naar een alternatieve route, maar dat bleek ingewikkeld. Het kwam erop neer dat de jonge wandelaars een deel van het traject over het fietspad zouden moeten lopen, en dat staat weer haaks op het idee van een avontuurlijke struintocht door de ruige natuur. Dat voelt als een nederlaag, schrijft de vereniging. ‘Kinderen en hun begeleiders worden verjaagd uit een recreatief deel van De Oeverlanden dat dus in feite wordt gemonopoliseerd door cruisers.’

Populaire plek

Van het stadsbestuur vraagt de vereniging om de cruisezone beter te markeren met borden, zodat voor de gebruikers duidelijk is waar die begint en eindigt. Die grens moet vervolgens ook worden bewaakt; de handhavers in het recreatiegebied zouden instructie hebben gekregen om niet tegen cruisers op te treden. Een derde wens zijn meer afvalbakken, zodat vervuiling door de verschillende manieren van natuurbeleving kan worden tegengegaan.

Maatregelen zijn ook nodig, voegt voorzitter Stricker eraan toe, omdat het steeds drukker wordt in het landschapspark. “De Oeverlanden is een populaire plek geworden, helemaal in het afgelopen coronajaar. Het stadsbestuur heeft een ontwikkelstrategie opgesteld waarin staat dat het gebied beter toegankelijk moet worden voor bewoners. Dat moet dan wel mogelijk worden gemaakt.”

Over het kabouterpad is ze optimistisch. “We hopen op een opening in de zomer.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden